ΥΠΑΜ: Χρέος μας η επανένωση σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας

ΥΠΑΜ: Χρέος μας η επανένωση σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους, στην Πάφο, είπε ότι σήμερα καλούμαστε να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της πατρίδας και να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, συμβίωσης και συνδημιουργίας για όλους τους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου.

“Η επιβίωση του ελληνισμού δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και σήμερα έννοια αντίθετη με τη συνύπαρξη και την αρμονική συμβίωση με το σύνοικο στοιχείο. Ήταν η επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας όπως και τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων που οδήγησαν στις δικοινοτικές συγκρούσεις,” είπε ο κ. Φωκαϊδης στον επιμνημόσυνο λόγο του στην εκκλησία Αποστόλου Παύλου.


Όπως και σήμερα, συνέχισε, “είναι η προκλητική και κατ’ ανάλογο τρόπο αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που εμποδίζει το δρόμο μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που να αποκαθιστά την ενότητα του κράτους και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από το στρατηγικό εναγκαλισμό της Άγκυρας”. Αυτή η παράμετρος, σημείωσε, “αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ίδιας της ταυτότητας μας, αλλά και για τη μελλοντική επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου”.

Είναι γι` αυτό που δεν μπορεί και δεν πρέπει ουδόλως να συμβιβαζόμαστε με τη συνήθεια μιας “αργόσυρτης διχοτόμησης”, είπε, προσθέτοντας πως είναι η ώρα να αναλογιστούμε τις ιστορικές μας ευθύνες και να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας μας, που καλούμαστε να διαφυλάξουμε το φυσικό μας χώρο αλλά και την ίδια την εθνική μας ύπαρξη στις δεκαετίες που έρχονται.

Η σημερινή ειδικά διαμορφωθείσα τον τελευταίο καιρό κατάσταση, με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις απαιτεί συνεπώς σωφροσύνη, αποφασιστικότητα αλλά και ομοψυχία, προκειμένου – όπως ανέφερε – να υπερβούμε τις τρέχουσες δυσκολίες και τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας, έχοντας πάντα στο μυαλό τον απώτερο στόχο της λύσης και της απαλλαγής από την κατοχή.

Για αυτό, συνέχισε, το σημερινό μνημόσυνο δεν αποτελεί μόνο τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες αγωνιστές που τιμούμε σήμερα αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και κάλεσμα ευθύνης για συνέχιση του αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Ο κ. Φωκαϊδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του, ανανέωσε την υπόσχεση πως δεν θα επιτρέψει να ξεθωριάσει η ελπίδα και η πίστη για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, πως δεν θα αποστρατευτούμε από τον αγώνα μέχρι να παραδώσουμε μια πατρίδα ελεύθερη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και συρματοπλέγματα, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί το χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας και την ευθύνη μας απέναντι σ’ όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.