Καλοκαίρι: η ιδανική εποχή για να βελτιώσουμε την υγειά & το βάρος μας

Καλοκαίρι: η ιδανική εποχή για να βελτιώσουμε την υγειά & το βάρος μας

Το καλοκαίρι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες. Αυτό συμβαίνει καθώς τη συγκεκριμένη εποχή χαρακτηρίζεται από αφθονία φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες να αυξήσουμε τη μέχρι τώρα καθημερινή δραστηριότητα μας αφού αρκετή εντάσσονται το περπάτημα και το κολύμπι στην απογευματινή τους ρουτίνα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές και τα στερητικά πλανά διατροφής τα οποία μόνο κακό θα προκαλέσουν στην υγειά σας. Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική περίοδος για να προσέξουμε την διατροφή μας και να επικεντρωθούμε σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ένα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.


ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ.

Αρχικά, θα ήταν καλό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή σας με ποικιλία από λαχανικά και τα φρούτα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία κατά την καλοκαιρινή περίοδο και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μερικές επιλογές καλοκαιρινών φρούτων είναι τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα σύκα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σταφύλια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο ενδιάμεσο αναμεσά στα κυριά γεύματα μας.

Καταναλώστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως το άπαχο κρέας (π.χ. πουλερικά), τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά. Επίσης, μην ξεχνάτε τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, ειδικότερα εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνδυάστε τα γεύματά σας με γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

Προτιμήστε φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα (π.χ. βερίκοκο, ροδάκινο, κεράσια) μπορούν να αποτελέσουν ιδανική και εύκολη επιλογή για σνακ στη παράλια και συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι για να είναι πιο πλήρες και θρεπτικό το σνακ.

ΤΙ ΡΟΦΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ:

Λόγω της αυξήσεις της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται και πρόσληψη νερού και άλλων ροφημάτων. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη σακχαρούχων αναψυκτικών και ποτών, καθώς και έτοιμων χυμών. Ένα κουτάκι αναψυκτικό έχει κατά μέσο όρο 9 κ. γλυκού ζάχαρη! Το νερό φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή όπως επίσης και οι κατανάλωση φυσικών χυμών λαχανικών και φρούτων. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ θα ήταν καλό να αποφύγετε τα cocktails καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη επιλέξτε μια μπύρα ή ένα πιο απλό ποτό σαν εναλλακτική.

ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ:

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η μέρα είναι πιο μεγάλη για αυτό μας δίνετε η τελειά ευκαιρία το απόγευμα να πάμε για ένα χαλαρό περίπατο ή κολύμπι. Ένα χαλαρό περπάτημα, κολύμπισε καθημερινή βάση (30-45λεπτα) ή τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στο βάρος σας ή να χάσετε βάρος ανάλογα με το στόχο που έχετε θέσει.

Ηροδότου Σταυρούλλα
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολογος
Εγγεγραμμένο μέλος του ΓΕΣΥ
Τηλ 96215223
[email protected]
Περικλή Περικλέους 3, 8020 Πάφος