Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Φράγκου Φραγκούλη Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;
Παρουσιάστηκε στην Πάφο το βιβλίο του Στρατηγού εν αποστρατεία
τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας και επίτιμο Στρατηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδος Φράγκου Φραγκούλη με τίτλο « Ποια Τουρκία ; Ποιοί Τούρκοι; » στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση , του Καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Εσκίογλου , του Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρίστου Ιακώβου και εκατοντάδων πολιτών. Η εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το ΚΥΚΕΜ και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρας Παλληκαρίδης Μάριος Δημοσθένους, ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του, πως στις μέρες μας που έχει ταπεινωθεί και έχει υποσταλεί η ταυτότητα μας, η διεθνής επωνυμία της χώρας μας έχει πολύ μεγάλη σημασία όπως είπε, να βρίσκουμε ευκαιρίες τεκμηριωμένες και σοβαρές, όπως η παρούσα, « προκειμένου να δείξουμε τη συμβολή μας στην διαμόρφωση της δυτικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα στην οποία δεν πρέπει να χάνεται αλλά αντιθέτως πρέπει να αναδεικνύεται η δική μας ιστορική συνείδηση».
Το βιβλίο του κ Φραγκούλη είπε ο κ Δημοσθένους απαντά σε μια σειρά από μυθεύματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο και συγχρόνως παρουσιάζει τις πορείες του Ελληνισμού αλλά την ίδια ώρα δίνει και την ελπίδα δείχνοντας ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος.
Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μίλησε ο Ανδρέας Χρυσάνθου μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου και δημοτικός σύμβουλος. Ο κ Χρυσάνθου ανέφερε πως στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνά ο ελληνισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ο καθένας από εμάς ψάχνει κάπου να πιαστεί μια αμυδρή όπως είπε ακτίνα ελπίδας. Αυτή η ελπίδα συνέχισε « βγαίνει από το πόνημα του κ Φράγκου Φραγκούλη που αποτελεί ιστορική μελέτη και ανάλυση με διάρκεια περίπου 1000 χρόνων».
Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρίστος Ιακώβου εκ των παρουσιαστών του βιβλίου είπε πως σημασία δεν έχει αν πέσουμε αλλά αν μπορούμε να σηκωθούμε. Η ιστορία είπε, έχει καταδείξει, ότι οι μεγάλοι αγώνες των εθνών έχουν ιδιαίτερη αξία όταν τα έθνη καταλήγουν όχι εκεί που οι άλλοι θα τους επιτρέψουν αλλά εκεί που τα ίδια θέλουν. Πρόσθεσε επίσης πως η παρουσίαση του βιβλίου του Φράγκου Φραγκούλη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που όπως διαφαίνεται ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά η Τουρκία και οι επεκτατικές της βλέψεις.
Εξάλλου ο Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Εσκίογλου επίσης εκ των παρουσιαστών μίλησε για τον άνθρωπο Φράγκο Φραγκούλη τον « ψύχραιμο και γήινο» όπως τον χαρακτήρισε. Ο κ Εσκίογλου αναφερόμενος στο βιβλίο του κ Φραγκούλη είπε πως « ο αρχηγός Φραγκούλης στο πλαίσιο της παραμονής του στην Τουρκία ως στρατιωτικός ακόλουθος συνέθεσε στοιχεία με πλούσια βιβλιογραφική αναφορά και παρουσιάζοντας στο βιβλίο του ότι αυτά τα 30 – 40 χιλιάδες άτομα που ξεκίνησαν υπό την καθοδήγηση του Ασλάν γίνανε σήμερα 75 εκατομμύρια, ερώτημα και απάντηση δεν είναι μια εθνότητα, είναι ένα μωσαϊκό » .
Τέλος ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας συγγραφέας, ακαδημαϊκός Φράγκος Φραγκούλης στο πλαίσιο της ομιλίας του εξέφρασε την συγκίνηση του για την παρουσίαση του στην Κύπρο και δη στην Πάφο τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνισμός προσθέτοντας πως ο ελληνισμός σε καμία περίπτωση « δεν έσκυψε και δεν σκύβει κεφάλι », ούτε ακόμη και όταν ο Τούρκος κατακτητής πατούσε ψυχές και συνειδήσεις και πάνω σε πτώματα έστησε αυτό που έχει στήσει σήμερα, όπως είπε .
Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση βίντεο από βάπτιση « κρυπτοχριστιανών» στο Πόντο. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Δημοτικός Γραμματέας Θέμης Φιλιππίδης.