Φειδίας Σαρίκας: Χωρίς όραμα και ελπίδα ο προϋπολογισμός για το 2014

Φειδίας Σαρίκας: Χωρίς όραμα και ελπίδα ο προϋπολογισμός για το 2014

Χωρίς κανένα όραμα και ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014

ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.

Σε ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ο Φειδίας Σαρίκας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2014 εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως ένας συντηρητικός προϋπολογισμός που μπορεί φυσικά να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τρόικας, αλλά σίγουρα όχι τον Κύπριο πολίτη, ο οποίος ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση  νέες ιδέες και νέες πολιτικές, ικανές να κάνουν την ανατροπή, να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρες προοπτικές και να πετύχουν την ανάκαμψη.
 

Αναφέροντας ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά μετά την τραγωδία του 1974, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και η οποία  «πίστευε ότι η οικονομική κρίση ήταν μόνο για τους άλλους και όταν επιτέλους αντιλήφθηκε την πραγματικότητα  -μετά από τις επανειλημμένες και έντονες επισημάνσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ανάλωσε μεγάλο χρονικό διάστημα στην αλληλοεπίρριψη ευθυνών, αντί να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων».

«Ωστόσο, και η νέα κυβέρνηση έδειξε δυστυχώς ότι δεν είχε στρατηγική για αντιμετώπιση των τραγικών αδιεξόδων. Εμφανίστηκε στο κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς την απαιτούμενη διεκδικητική διάθεση, με αποτέλεσμα την πλήρη υποταγή στις απαράδεκτες και πρωτοφανείς αποφάσεις των Ευρωπαίων» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σαρίκας αναφέρθηκε στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με κύριο στόχο την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών της εγγύτητας της επικουρικότητας και του εταιρισμού.
 

«Δυστυχώς και η νέα κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις,  δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, αφήνοντας στο περιθώριο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες για εξυπηρέτηση των τοπικών φεουδαρχών, Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων» ανέφερε.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον ΥΠΕΣ να επιταχύνει την διαδικασία του διαλόγου με τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταλήξουν σύντομα  σε συγκεκριμένες αποφάσεις, που θα εξασφαλίζουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.