Φακοντής: Ο προϋπολογισμός φέρνει ύφεση, ανεργία και φτωχοποίηση

Φακοντής: Ο προϋπολογισμός φέρνει ύφεση, ανεργία και φτωχοποίηση

Ο μνημονιακός μονόδρομος, όπως αυτός εκφράζεται στον προϋπολογισμό του 2014,


μας οδηγεί πεισματικά στο αδιέξοδο και στην καταστροφή και βυθίζει την Κύπρο πιο βαθιά στην ύφεση και αυξάνει την ανεργία και την φτωχοποίηση του λαού μας.

Αυτό δήλωσε σε ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2014, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας  Φακοντής, προσθέτοντας ότι τα όποια μέτρα έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί για την ανεργία έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικά.

Όπως είπε, το κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ανάπτυξη αλλά πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, στον προϋπολογισμό του 2014 διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της τυφλής ταύτισης της Κυβέρνησης με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της Τρόικα».

«Δυστυχώς, οι διαβεβαιώσεις Κυβέρνησης και Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος βρίσκεται σε «πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης» δίνουν μια ψευδεπίγραφη εικόνα. Δυστυχώς, οι δηλώσεις για «επανεκκίνηση» της οικονομίας, μένουν χωρίς αντίκρισμα», πρόσθεσε ο κ. Φακοντής.  

Η μοναδική επιλογή για αναστροφή της κατάστασης, σημείωσε, είναι η αλλαγή πορείας και η χάραξη ενός νέου φιλόδοξου οικονομικού μοντέλου, που θα στοχεύσει στην ανάπτυξη, στην έρευνα και καινοτομία, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι με άλλοθι την οικονομική κρίση, το κεφάλαιο εντείνει την επίθεση του στα δικαιώματα των εργαζομένων, καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις και διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα.

«Ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε κάθετα με τέτοιες πολιτικές και θα αγωνιστούμε μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα για ανατροπή αυτής της φιλοσοφίας, για προστασία του δημόσιου πλούτου, των εργατικών κατακτήσεων και του βιοτικού επιπέδου του λαού μας για να υπάρξει προοπτική και ελπίδα», συνέχισε.  

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, ο κ. Φακοντής είπε ότι η σημερινή διακυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείκνυε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία για αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνει ο λαός μας. «Αντί αυτού, επιβάλλει ακραίες πολιτικές λιτότητας και φορτώνει πρόσθετα βάρη στις πλάτες των ανθρώπων», είπε.

Σχολιάζοντας το σχέδιο του «Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος» που η Κυβέρνηση «προβάλλει ως μέτρο στήριξης των ευάλωτων ομάδων», ο κ. Φακοντής είπε ότι «εκτιμούμε ότι δεν θα επιφέρει καμία βελτίωση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά προμηνύει «βαθύ κούρεμα» στις παροχές».