Οδική ασφάλεια στις κατοικημένες περιοχές
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19/3 η συνάντηση στρογγυλής τραπέζης όλων των αρμοδίων για την Οδική Ασφάλεια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Road Safety Pin. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2006 εκστρατεία επί θεμάτων που άπτονται της οδικής ασφάλειας με σκοπό την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για την Οδική Ασφάλεια, μέσα από σύγκριση, αξιολόγηση και παρουσίαση ουσιαστικών πρακτικών στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αντώνης Αντωνίου στο δικό του χαιρετισμό εξήρε την πρωτοβουλία αυτή ,χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μείωση των θανατηφόρων και των μόνιμων τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις σε κατοικημένες περιοχές.
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι οδική ασφάλεια στον Κυπριακό αστικό χώρο, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα αφού στην χώρα μας το 57% των οδικών ατυχημάτων με παθόντες γίνονται στις κατοικημένες περιοχές σε αντίθεση με το 38% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα στις αστικές περιοχές τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε, έχει διαφανεί ότι τα ποσοστά θανάτων των πεζών και των δικυκλιστών ανέρχονται σε ανησυχητικά επίπεδα.
Πρόσθεσε ότι η υπερβολική ταχύτητα, η επιπόλαια και ανεύθυνη οδήγηση, η έλλειψη αυτοσεβασμού και αλληλοσεβασμού κατά την οδήγηση είναι σημαντικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην πρόκληση δυστυχημάτων με τραγικά τις περισσότερες φορές αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά, όπως τόνισε, έχουν μεγαλύτερη ισχύ στο αστικό περιβάλλον. Και τούτο διότι στις κατοικημένες περιοχές κυκλοφορούν πολλοί ευάλωτοι χρήστες της οδού, δηλαδή πεζοί, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Ακόμη και μικρή μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στις αστικές περιοχές είναι δυνατόν να σώσει αρκετές ζωές τόνισε.
Επιπρόσθετα, συνέχισε επισημαίνοντας κάποιες σημαντικές αδυναμίες που παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών στην Κύπρο όπως η πλημμελής συντήρησης των οδών, των οδοστρωμάτων, των πεζοδρομίων ,στοιχείων φωτισμού, φύτευσης, με αποτέλεσμα επικίνδυνες εκπλήξεις για τους οδηγούς και τους πεζούς. Επίσης έκανε αναφορά στην παράνομη στάθμευση στο οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στις συμβολές οδών με αποτέλεσμα να μειώνεται η ορατότητα των οδηγών και να οδηγούνται σε ατυχήματα.
Η απώλεια και άλλων ανθρώπινων ζωών στους δρόμους δεν είναι αποδεκτό ενδεχόμενο είπε ο κ. Αντωνίου και γι’ αυτό επιβάλλεται συνεχής εγρήγορση και αποτελεσματικές δράσεις. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε την σημασία για οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες, από ένα μεγάλο αριθμό κρατικών υπηρεσιών, όλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα και κοινωνικούς φορείς, στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση του προβλήματος των οδικών ατυχημάτων.
Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Αντωνίου επαναβεβαίωσε ότι το νομοθετικό σώμα και ιδιαίτερα η επιτροπή Συγκοινωνιών & Έργων, έχει τη θέληση και θα προβεί στην προώθηση και ψήφιση νέων νομοθεσιών που ρυθμίζουν την τροχαία κίνηση για τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου αστικού οδικού περιβάλλοντος. Τόσο η πολιτεία και οι φορείς της, όσο και ο κάθε πολίτης χωριστά, κατέληξε, οφείλουν να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν στη προσπάθεια αυτή, προκειμένου να φθάσουμε σε στόχους πλέον ασφαλών και κύρια φιλικών προς τους πολίτες πόλεων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ