Από το κακό στο χειρότερο η τουριστική κίνηση στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου
Για πρώτη ίσως φορά στα χρονικά του λιμανιού της Κάτω Πάφου η επισκεψιμότητα στον ομφαλό της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας δεν είναι στα γνωστά υψηλά επίπεδα. Αυτό υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του χερσαίου χώρου του λιμενίσκου, κάνοντας λόγο για μια εικόνα που πόρρω απέχει από την καθημερινή πολυκοσμία ανεξαρτήτως εποχής.
Οι δραστηριοποιούμενοι στον χώρο της εστίασης κάνουν λόγο για δραστικό χτύπημα στην εμπορικότητα του χερσαίου χώρου, αφενός μεν λόγω της μεγάλης αύξησης των ενοικίων που καλούνται να καταβάλλουν και που ώθησαν ουκ ολίγες επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν το λιμανάκι, αφετέρου δε λόγω των νέων συνθηκών εξόδου που δημιούργησε η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης.
«Η πραγματικότητα είναι ότι το λιμανάκι βασίζεται διαχρονικά στους ξένους επισκέπτες και λιγότερο στους ντόπιους» ανέφερε στον Φ αρμόδια πηγή. «Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, η πτώση στη διακίνηση των τουριστών είναι άνευ προηγουμένου, αφού το all inclusive τούς κρατά εντός ξενοδοχείων για τα φαγητά και τα ποτά τους.
»Αντιστοίχως, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάφου έχει δημιουργήσει μια συνήθεια να προτιμούν οι Παφίτες τα κέντρα αναψυχής της άνω πόλης, με αποτέλεσμα ακόμη και τα σαββατοκύριακα, που παραδοσιακά ο Παφίτης κατηφόριζε στο λιμανάκι, η κίνηση να είναι πλέον κάτω από τη μισή».
Ενασχολούμενοι με τον κλάδο της επισιτιστικής βιομηχανίας της περιοχής ανέφεραν στον «Φ» ότι το λουκέτο που μπήκε πρόσφατα σε γνωστή μεγάλη ψαροταβέρνα ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των αποχωρήσεων επιχειρήσεων από το λιμανάκι, τις οποίες αποδίδουν πρωτίστως στην αύξηση των ενοικίων στην περιοχή.
«Τόσο η συγκεκριμένη ψαροταβέρνα, που έβαλε λουκέτο την τελευταία εβδομάδα, όσο και καφετέρια και παγωταρίες στην ίδια περιοχή που είχαν προηγηθεί», ανέφεραν, «δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν στη δραστική αύξηση των ενοικίων που υπάρχουν πλέον στο λιμανάκι, σε συνδυασμό μάλιστα με τους αυστηρούς χωροταξικούς περιορισμούς που εφαρμόζονται για να υπάρχει ευταξία στους δημόσιους χώρους. Για τον λόγο αυτό, προτιμούν να αποχωρούν από το λιμανάκι και να δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές, με σαφώς χαμηλότερα ενοίκια».
Τα δεδομένα αυτά, τονίζουν επιχειρηματίες του χερσαίου χώρου του λιμανιού, έχουν δημιουργήσει μια εικόνα ασυνήθιστη για την πολύβουλη περιοχή, με κλειστά υποστατικά που αποπνέουν ερημιά, εκεί που μέχρι πρότινος παρατηρείτο κίνηση σχεδόν όλο το 24ωρο.
Πηγή: Φιλελεύθερος