Προχωρούν προς κατεδάφιση των παρανομιών στο ξενοδοχείο του Λατσιού

Προχωρούν προς κατεδάφιση των παρανομιών στο ξενοδοχείο του Λατσιού

Ποδοπατώντας τη νομοθεσία, ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχείων στην Πόλη Χρυσοχούς και στην Αγία Νάπα (και τις δύο περιπτώσεις είχε αποκαλύψει ο «Φ») έκτισαν επιπλέον ορόφους, χωρίς άδεια, και ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο δήμος έλαβε δικαστικά μέτρα, στην πρώτη περίπτωση ο Δήμος Πόλεως ταυτίστηκε με τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη και με τον δήμαρχο να υποστηρίζει πως θεωρεί ότι περίπου δεν τρέχει τίποτε.

Όπως ελέχθη χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην περίπτωση του ξενοδοχείου στην Πόλη Χρυσοχούς όπου προβλέπεται η ανέγερση δύο ορόφων, τελικά κτίστηκαν πέντε (το Τμήμα Πολεοδομίας παραχώρησε νομότυπα δύο επιπλέον ορόφους) ενώ στην περίπτωση της Αγίας Νάπας προβλέπεται η ανέγερση τριών ορόφων, οι οποίοι αυξήθηκαν σε πέντε με τα κίνητρα του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά τελικά κτίστηκαν οκτώ όροφοι.


Και στις δύο περιπτώσεις ξεκαθαρίστηκε ότι θα γίνουν κατεδαφίσεις, αν και στην περίπτωση της Αγίας Νάπας επηρεαζόμενοι ισχυρίζονται πως ακόμη και όταν εξεδόθη διάταγμα αναστολής των εργασιών, αυτές συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η ανέγερση των επιπλέον παράνομων ορόφων. Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας υποστήριξε και με παρουσίαση φωτογραφιών ότι άρχισε η κατεδάφιση των παράνομων ορόφων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου άσκησε έντονη κριτική για το γεγονός ότι, ενώ οι εμπλεκόμενες Αρχές, κυρίως οι Τοπικές έλαβαν γνώση των παρανομιών, δεν ενήργησαν εγκαίρως με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν οι παρανομίες. Εξάλλου, εκπρόσωπος επηρεαζομένων στην Αγία Νάπα υποστήριξε πως σκοπίμως εντάθηκαν οι εργασίες με αποτέλεσμα να προκαλείται οχληρία, κάτι το οποίο οδήγησε στη διαμαρτυρία ξενοδόχων λόγω της τουριστικής περιόδου, που με τη σειρά της οδήγησε στον τερματισμό και των παράνομων κατεδαφίσεων.

Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση του ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, ο δήμαρχος Γιάννης Καρούσος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα εμμείνει μέχρι τέλους στην κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών και αναφερόμενος στα γεγονότα είπε και τα εξής:

  • Η Εταιρεία εξασφάλισε την 05/02/16 από την Πολεοδομία Πολεοδομική άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων με 294 δωματία/588 κλίνες. Ακολούθως αιτήθηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας την έκδοση άδειας οικοδομής, κάτι το οποίο έγινε στις 5/7/18.
  • Μετά από επιτόπια επιθεώρηση που διενήργησε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Νάπας στο εργοτάξιο διαπιστώθηκε ότι η οικοδομή που άρχισε να ανεγείρεται, παρουσίαζε αποκλίσεις και δεν ήταν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια και τους όρους της άδειας οικοδομής που εκδόθηκε. Ενημερώθηκε σχετικά η Πολεοδομία.
  • Στις 22/05/19 ο δήμος κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ποινική υπόθεση κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας και της εργοληπτικής εταιρείας για ανέγερση οικοδομής κατά παράβαση των όρων της εκδοθείσας άδειας οικοδομής και των εγκριθέντων αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Ταυτόχρονα, με την κατάθεση της ποινικής υπόθεσης ο δήμος αιτήθηκε μονομερώς και εξασφάλισε από το Δικαστήριο διάταγμα το οποίο απαγόρευε στις κατηγορούμενες από του να προβαίνουν σε οποιαδήποτε οικοδομική εργασία εντός των συγκεκριμένων τεμαχίων μέχρι την αποπεράτωση της ποινικής υπόθεσης ή μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

  • Οι κατηγορούμενες στη διαδικασία που ακολούθησε στο Δικαστήριο παραδέχθηκαν την κατηγορία που αφορούσε ανέγερση οικοδομής κατά παράβαση των όρων της εκδοθείσας άδειας οικοδομής.
  • Ο δήμος ζήτησε και πέτυχε την έκδοση διατάγματος κατεδάφισης όλων των οικοδομών που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση των όρων της άδειας οικοδομής εντός δυο μηνών, εκτός εάν οι κατηγορούμενες εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια από την αρμόδια Αρχή.
  • Το διάταγμα επιδόθηκε στις κατηγορούμενες και στη διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Τσόκκου στις 08/07/19.
  • Επειδή δεν υπήρξε συμμόρφωση στο διάταγμα κατεδάφισης κινήθηκε δικαστική διαδικασία για απείθεια και/ή ανυπακοή σε διάταγμα που εκδόθηκε από Δικαστήριο.
  • Η υπόθεση (για ανυπακοή) εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ψαλιδίζεται το ξενοδοχείο στο Λατσί

Με κατεδαφίσεις θα εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια το ξενοδοχείο στο Λατσί (Πόλη Χρυσοχούς) το οποίο παρουσιάζει υπέρβαση μήκους περίπου δεκαπέντε μέτρων καθώς και υπέρβαση ύψους. Ο διευθυντής Πολεοδομίας ανέφερε χθες ότι με τις περιμετρικές κατεδαφίσεις, καθώς και τις κατεδαφίσεις αριθμού δωματίων συμφώνησε και ο ιδιοκτήτης. Σχετικές αποφάσεις έλαβε η Επιτροπή Αισθητικού Ελέγχου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, αναφερόμενη τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και στην περίπτωση της Αγίας Νάπας, διερωτήθηκε ποιος θα απορρίψει αιτήσεις άλλων αιτητών όταν η Πολιτεία αναζητεί τρόπους νομιμοποίησης των συγκεκριμένων περιπτώσεων. Υπέρ της νομιμοποίησης της ανάπτυξης, ακόμη και ως έχει, τάχθηκε ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφής.

Όπως ελέχθη, στην περιοχή επιτρεπόταν η ανέγερση δύο ορόφων αλλά η Πολεοδομία ασκώντας τη διακριτική της ευχέρεια ενέκρινε άλλους δύο ορόφους και τελικά ο ιδιοκτήτης έκτισε πέντε ορόφους. Ελέχθη, επίσης, πως με τη μετακίνηση του δρόμου, ενώ στην τουριστική ζώνη ενέπιπταν 4000 τ.μ., τελικά αυξήθηκαν στις 7.000 τ.μ., οπόταν θα μπορούσε να αυξηθεί και ο όγκος του. Η πρόεδρος της Επιτροπής υπέδειξε πως σημασία έχει ότι αντί 36 δωμάτια και 72 κλίνες, τελικά ανηγέρθησαν 78 δωμάτια 164 κλινών με διπλασιασμό της χωρητικότητας του ξενοδοχείου και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω των αφόρητων πιέσεων που δέχτηκε η επαρχιακός Πολεοδομίας, επικαλέστηκε «οξεία έχθρα» με τον ιδιοκτήτη, οπόταν την υπόθεση χειρίζονται πλέον τα κεντρικά της Πολεοδομίας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και ο δήμαρχος Πόλεως.

Πηγή: Φιλελεύθερος