Προωθείται η συντήρηση διατηρητέων σχολείων στην Πάφο

Προωθείται η συντήρηση διατηρητέων σχολείων στην Πάφο

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί εντός του 2016 τη συντήρηση διατηρητέων σχολικών κτιρίων στην Πάφο ενώ τοπικοί φορείς θεωρούν ότι οι εργασίες συντήρησης έχουν καθυστερήσει.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ το θέμα αφορά τρία σημαντικά διατηρητέα σχολεία, το Νεοφύτειο Α’ Δημοτικό σχολείο Πάφου, το Δημήτρειο Β’ Δημοτικό σχολείο Πάφου και το 6ο Νηπιαγωγείο στην Κάτω Πάφο, που συνορεύει με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα προπύλαια.


Εμπλεκόμενοι φορείς καλούν το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη συντήρηση των συγκεκριμένων κτιρίων λόγω και της ανάπλασης που γίνεται στο χώρο των πλατειών, με τον οποίο συνορεύει το Β’ Δημοτικό σχολείο Πάφου ενώ το 6ο Νηπιαγωγείο στην Κάτω Πάφο βρίσκεται μέσα στην καρδιά των αρχαιολογικών χώρων.

Η συντήρηση, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, πρέπει να γίνει άμεσα και για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και γιατί αποτελούν πολύ σημαντικό κληροδότημα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την Πάφο.

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, η πολιτικός μηχανικός του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου Μαρία Νικολαϊδου, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε ότι όσον αφορά το Νεοφύτειο και το Δημήτρειο Δημοτικό, το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει εντός του 2016 να προχωρήσει στη συντήρηση των κτιρίων.

Σε σχέση με το 6ο Νηπιαγωγείο στην Κάτω Πάφο επειδή – όπως εξήγησε – έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανέγερσης καινούργιου νηπιαγωγείου, θα εγκαταλειφθεί το κτίριο από το Υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ιδιοκτήτης του σχολείου είναι η Σχολική Εφορεία Πάφου.

Επομένως, συνέχισε η κ. Νικολαϊδου, αναμένεται η απόφαση της Σχολικής Εφορείας Πάφου για τη χρήση του κτιρίου.

Ακολούθως επεσήμανε πως στα πλαίσια του Πάφος 2017 προγραμματίζεται ακόμη η διαμόρφωση των εισόδων του κτιρίου του Δημήτρειου σχολείου, αλλά και του Α΄ Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ`, στο κέντρο της Πάφου, των περιφράξεων και των κήπων τους, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της ανάπλασης της Πλατείας Κένεντυ.

Σύμφωνα με την κ. Νικολαϊδου, αναμένονται τα σχέδια από το Δήμο Πάφου και σε συνεργασία μαζί τους θα γίνει μια διαμόρφωση του χώρου αυτού.

Είπε ακόμη πως στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας συμπεριλαμβάνεται και η συντήρηση των προπυλαίων του Ιακώβειου Γυμναστηρίου εντός του 2016 και επιπλέον έχουν αρχίσει και ολοκληρώνονται εντός των ημερών εργασίες του Α’ Λυκείου Πάφου, όπως η διαμόρφωση της σκηνής της αίθουσας, εξωτερικά βαψίματα και γενικά κάποιες εργασίες αναβάθμισης.