Στην Κωνσταντινούπολη για το Άγιο Μύρο ο Μητροπολίτης Πάφου

Στην Κωνσταντινούπολη για το Άγιο Μύρο ο Μητροπολίτης Πάφου

Για τον ιερότερο Αγιασμό του Μυστηρίου της Βάφτισης, αναχώρησε το Σάββατο, 16/4/22, για την Κωνσταντινούπολη, ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Πάφου ταξίδεψε, με μεγάλη συγκίνηση και απόλυτη σεμνότητα, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να συμμετάσχει ως επίσημος αντιπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στις εκδηλώσεις για τον Καθαγιασμό του Αγίου Μύρου.


Ο Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου γίνεται κάθε 10 χρόνια και έτσι το Πάσχα του 2022 θεωρείται το σημαντικότερο της δεκαετίας. Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην Oρθόδοξη Eκκλησία στη Βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθoδόξους.

Η τελετή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε τις εκδηλώσεις την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4/22).

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος θα φέρει το Άγιο Μύρο στην Κύπρο τη Μεγάλη Παρασκευή, 22/4/22, για να προσφερθεί σε όλους τους Ναούς μας για τις βαφτίσεις που γίνονται.

Η επιστροφή στην Κύπρο τού Μητροπολίτη Πάφου θα γίνει Παρασκευή μεσημέρι και έτσι θα τελέσει και τον Επιτάφιο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Για την ιστορία

Ο Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου είναι μία ακολουθία που τελείται κάθε 10 χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Σε αυτήν οι αντιπρόσωποι των Εκκλησιών παραλαμβάνουν ανάλογη ποσότητα καθαγιασμένου Αγίου Μύρου για την κάλυψη των εκκλησιαστικών αναγκών τους, που αφορούν βαφτίσεις αλλά και εγκαίνια εκκλησιών.

Φέτος, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όπως ορίζει η ορθόδοξη εκκλησιαστική τάξη, παρασκευάζει για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες το Άγιο Μύρο, ίαμα πνεύματος, σώματος και ψυχής για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό, ο οποίος περιβάλλεται από την προστασία του Αγίου Πνεύματος, αμέσως μετά το Μυστήριο του Βαπτίσματος διά του Χρίσματος με Άγιο Μύρο. Από εκείνη τη στιγμή η θεϊκή παρουσία και φώτιση ακολουθεί τον άνθρωπο ως νέα θεόπεμπτος φύση που του χαρίζεται από τον Δημιουργό για να τον οδηγήσει στη ζητούμενη θέωση.

Τι περιλαμβάνει το Άγιο Μύρο

Άγιο Μύρο ονομάζεται ένα μείγμα λαδιού και 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών, το οποίο παρασκευάζεται κατ’ αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάθε δέκα περίπου χρόνια, και κατόπιν αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά το μυστήριο του χρίσματος (μετά τη βάπτιση). Ονομάζεται και «έλαιον ευχαριστίας», «έλαιον χρίσεως», «χρίσμα ευχαριστίας», «χρίσμα επουράνιον».

Καλεσμένη και η Ουκρανική Εκκλησία;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που θα είναι η τέταρτη φορά που θα συμμετάσχει στην παρασκευή του Αγίου Μύρου, δεν έχει αποστείλει επίσημες προσκλήσεις στους Μητροπολίτες της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε Επισκόπους απ’ όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ωστόσο αναμένεται να δώσουν το «παρών» τους εκεί και εκπρόσωποι της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας.

Πηγή: Σημερινή