Άτομα με οπτική αναπηρία ξεναγήθηκαν στην Οικία του Διόνυσο στο αρχαιολογικό χώρο στη Κάτω Πάφο

Ένα σημαντικό βήμα έχει επιτευχθεί για να καταστεί ο αρχαιολογικός χώρος της Οικίας του Διονύσου στην Κάτω Πάφο


προσβάσιμος για άτομα με οπτική αναπηρία. Για το όλο εγχείρημα που έχει επιτευχθεί με την συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της σχολής Τυφλών Άγιος Βαρνάβας επικρατεί ενθουσιασμός.

Απόψε άτομα με οπτική αναπηρία ξεναγήθηκαν στην Οικία του Διόνυσου στον αρχαιολογικό χώρο στη Κάτω Πάφο από λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος «Ξεναγήσεις ατόμων με οπτική αναπηρία» σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο που το έργο αυτό πραγματοποιείται στην Πάφο . Πρώτον είπε, γιατί ο χώρος αυτός είναι εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας , και δεύτερον πρόσθεσε, γιατί η Πάφος θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και πρόθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης ευρύτερα είναι η στήριξη της Πάφου, παρά τις δυσμενείς πολιτικές συγκυρίες, στην μεγάλη αυτή προσπάθεια ,- όπως είπε-, η οποία δεν είναι μόνο προσπάθεια της Πάφου αλλά ολόκληρη της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ Μητσόπουλο το συγκεκριμένο πρόγραμμα που προσφέρει προσβασιμότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία , θα δίνει την δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης , να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και να ενημερωθούν με όλα τα σύγχρονα συστήματα για το αρχαιολογικό χώρο το οποίο επισκέπτονται

Ήρθαμε είπε « σήμερα στον ιστορικό και πανέμορφο αυτό χώρο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους που διαθέτει η πατρίδα μας, και άριστα πρέπει να πούμε διατηρημένους ,για εγκαινιάσουμε ένα πρωτοποριακό όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη πρόγραμμα.».

Ο κ Μητσόπουλος που έδωσε τα συγχαρητήρια του τόσο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και στην Σχολή Τυφλών Άγιος Βαρνάβας ανέφερε πως το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δείχνει την ευαισθησία, τόσο του Υπουργείου του , όσο και του Τμήματος Αρχαιοτήτων ώστε αρχαιολογικοί χώροι να είναι προσβάσιμοι χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις.

Δεν έχω είπε « παρά να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ποιοτική δουλειά που έχει γίνει, και που βάζει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή πρωτοπορία».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ανέφερε επίσης πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός εξάλλου, ότι στην αποψινή εκδήλωση , η οποία, – όπως σημείωσε- είναι μια εκδήλωση με πολλές άλλες πτυχές, παρευρέθηκαν αρκετοί ξένοι πρέσβεις οι οποίοι ήρθαν με την παρουσία τους, να εκφράσουν την στήριξη και εκτίμηση τους, σε αυτή την προσπάθεια.

Το έργο αυτό είναι πιλοτικό κατέληξε και « θα ακολουθήσουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι , αφού ήδη γίνονται κατάλληλες υποδομές όπως π.χ είναι ειδικές ράμπες πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες αλλά είναι ένα πρόγραμμα που θα επεκταθεί στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου».

Εξάλλου η Λάγια Καρπασίδη Αναπληρώτρια διευθύντρια της Σχολής Τυφλών, σε δηλώσεις της ανέφερε « δουλεύουμε πάνω σε αυτό το project τους τελευταίους μήνες, από την άνοιξη, ουσιαστικά μία ομάδα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μια ομάδα από την Σχολή Τυφλών . Τούτο είναι το πιλοτικό έργο της συνεργασίας μας και θα ακολουθήσουν και άλλα έργα». Η αναπηρία είπε η κ Καρπασίδη είναι περισσότερο κοινωνικό δημιούργημα, άρα πρόσθεσε , « όσα παραπάνω κάτι η κοινωνία τόσο παραπάνω φροντίζει για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες γενικότερα».

Ο αντιδήμαρχος Πάφου Μάκης Ρουσής στο χαιρετισμό του ανέφερε «« απόψε σε αυτή τη μαγική βραδιά αλλά και το μαγικό τοπίο πλημμύρισε η ανθρωπιά, η αξιοπρέπεια, η περηφάνια, γιατί αυτή η εκδήλωση, αυτό το χαρακτήρα έχει. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλοσωρίζω στην Πάφο, και σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να χαιρετήσω απόψε αυτή την όμορφη εκδήλωση».

Αναμφίβολα το πιλοτικό πρόγραμμα ξενάγησης ατόμων με οπτική αναπηρία στην οικεία Διονύσου είπε ο κ Ρουσσής αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που εκπέμπει πολλά και σημαντικά μηνύματα. Πρώτα από όλα συνέχισε , « εκπέμπει το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι η πολιτεία και η κοινωνία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών και προχωρούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που στοχεύουν στο ξεπέρασμα των αναχρονιστικών προκαταλήψεων, στην απάμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και στον στον περιορισμό των ποικιλόμορφων διακρίσεων που τόσο άδικα υφίστανται τα άτομα με οπτικές και άλλες σωματικές αναπηρίες». Ειδικότερα κατέληξε , για τους τυφλούς, χρέος της πολιτείας μας και καθήκον της κοινωνίας μας είναι η εξεύρεση των κατάλληλων εκείνων τρόπων που θα τους επιτρέψουν να έχουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή.

Τέλος η Δέσπω Καζέπη εκ μέρους των ατόμων με οπτική αναπηρία της Πάφου ευχαρίστησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη Σχολή Τυφλών για την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία .

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολωμίδου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το εργαστήρι Εγχόρδων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ματθαίου Καριόλου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/