ΕΠΑ: Εκ πρώτης όψεως δικαιώνει το Δήμο Πάφου

ΕΠΑ: Εκ πρώτης όψεως δικαιώνει το Δήμο Πάφου

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού έχει κοινοποιήσει έκθεση αιτιάσεως στον Σύνδεσμο Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ) αναφορικά με εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη παράβαση των περί της προστασίας του ανταγωνισμού νόμων του 2008 και 2014.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ύστερα από την ολοκλήρωση της δέουσας προκαταρκτικής έρευνας, που διεξήχθη από την υπηρεσία της ΕΠΑ, η επιτροπή αποφάσισε, ενεργώντας δυνάμει του άρθρου 17 των περί της προστασίας του ανταγωνισμού νόμων του 2008 και 2014 να κινήσει διαδικασία εξέτασης παράβασης εναντίον του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου αναφορικά με, εκ πρώτης όψεως, πιθανολογούμενη παράβαση του άρθρου 3(1)(β) του νόμου και του κοινοποίησε προς τούτο έκθεση αιτιάσεως.


Η προκαταρκτική έρευνα είναι αποτέλεσμα καταγγελίας του δήμου Πάφου.

Η εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη παράβαση αφορά ενδεχόμενη παράβαση του άρθρου 3(1)(β) του νόμου από μέρους του ΣΕΜΕΗΚ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έκρινε εκ πρώτης όψεως ότι ο ΣΕΜΗΕΚ, ως ένωση επιχειρήσεων, είχε σκοπό, με σχετικό Δελτίο Τύπου και εγκύκλιο που πήγαζαν από απόφαση γενικής του συνέλευσης, να αποτρέψει τα μέλη του από τη συμμετοχή τους σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό του καταγγέλλοντα για την αποκατάσταση και εξωραϊσμό της δημοτικής αγοράς Πάφου, που εξαγγέλθηκε με τη μέθοδο της εσωτερικής υπεργολαβίας, περιορίζοντας έτσι εξ αντικειμένου και εξ αποτελέσματος τον ανταγωνισμό, κατά παράβαση του άρθρου 3(1)(β) του νόμου.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παρούσα ανακοίνωση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά αμιγώς ενημερωτικό. Η κοινοποίηση της έκθεσης αιτιάσεων δεν προδιαγράφει το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης, αλλά και ούτε δύναται σε καμία περίπτωση να προκαταλάβει και/ή να υποκαταστήσει την τελική κρίση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή με την ολοκλήρωση, της περαιτέρω διαδικασίας εξέτασης της ενώπιον της υπόθεσης και αφότου διεξαχθεί σχετική προφορική διαδικασία/ακρόαση και μελετηθούν οι τυχόν γραπτές και προφορικές θέσεις των εμπλεκόμενων μερών και τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου, θα εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση αναφορικά με την ύπαρξη ή μη παραβάσεων την οποία θα κοινοποιήσει στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και θα δημοσιεύσει στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και στην ιστοσελίδα της, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα στοιχείων και δεδομένων των επιχειρήσεων.