Επιστολή  Λ. Πολυκάρπου στον Σύνδεσμο Γονέων του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου

Επιστολή Λ. Πολυκάρπου στον Σύνδεσμο Γονέων του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου

Επιστολή απέστειλε ο Α Λειτουργός Εκπαίδευσης του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου Λαυρέντης Πολυκάρπου στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συνδέσμου Γονέων του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου με θέμα τα προβλήματα του Ζ Δημοτικού Σχολείου.

Μέσω της επιστολής του ο κ Πολυκάρπου εξέφρασε την λύπη του , για το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Γονέων προσωποποιεί ένα θέμα που δεν είναι προσωπικό και τον στοχοποιεί ατεκμηρίωτα με επιθέσεις και χαρακτηρισμούς αγγίζοντας τα όρια της εμπάθειας και αποδίδοντάς του,- όπως είπε-, ιδιότητες και χαρακτηριστικά που δεν είναι του χαρακτήρα του.


Όλα τούτα, πρόσθεσε ο κ Πολυκάρπου ,είναι καθαρά υποκειμενικές απόψεις και εκτιμήσεις που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του, γιατί ο Σύνδεσμος Γονέων επιλέγει την αντιπαράθεση σε ένα θέμα που απαιτεί τη συνεργασία και την κοινή δράση όλων όσοι ενδιαφέρονται και πονούν για την εκπαίδευση των παιδιών της Πόλης μας και ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι για τα προβλήματα του Ζ΄ Δημ. Σχολείου δεν ευθύνεται το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Πάφου.

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος και τα παράπονα του Συνδέσμου Γονέων ο κ Πολυκάρπου ανέφερε πως τα προβλήματα του Ζ΄ Δημοτικού Σχολείου χρονολογούνται από 10ετίες και δεν έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία 3 περίπου χρόνια που ο ίδιος προΐσταται του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου ως Αναπληρωτής ΠΛΕ ή ως Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης. Από την ημερομηνία που ανέλαβε οι εγγραφές στην Α΄ τάξη του Ζ΄ Δημ. Σχολείου ήταν οι ακόλουθες:

Σχολική χρονιά 2011 – 2012 : 11 μαθητές, 2012 – 2013: 15 μαθητές, 2013 – 2014: 16 μαθητές και 2014 – 2015: 17 μαθητές . Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από δικές μας προσπάθειες.

Ως Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Πάφου βοηθήσαμε συνέχισε, το Ζ΄ Δημ. Σχολείο με τους πιο κάτω τρόπους:

«Φροντίσαμε για τη στελέχωσή του με εξαίρετο διδακτικό προσωπικό και Δ/ντρια με καταγωγή από την επαρχία μας, όπως κι εσείς αναφέρετε και ύστερα από δική σας παράκληση, μετατρέψαμε το σχολείο σε προαιρετικό ολοήμερο, εξυπηρετώντας καλύτερα τους γονείς, με ενέργειές μας διαφοροποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές περιφέρειες προς όφελος του Ζ΄ Δημ. Σχολείου, ενισχύουμε κάθε χρόνο το σχολείο με 20 περίπου διδακτικές περιόδους για να βοηθούνται καλύτερα τα παιδιά, φροντίσαμε για τον άριστο εξοπλισμό του σχολείου με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και άλλα διδακτικά μέσα και αποτρέψαμε μετεγγραφές ελληνοκυπρίων μαθητών σε άλλα σχολεία».

Δυστυχώς σημείωσε στις προσπάθειες του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας της Δημοτικής Εκπαίδευσης , «λυπούμαι να παρατηρήσω, πολλές φορές δε συναντήσαμε τη συμπαράσταση και βοήθεια που αναμέναμε. Αντίθετα διαισθανόμαστε ότι κάποιοι καραδοκούσαν για να κατηγορήσουν το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας και άλλοι περιφέρονταν διαδίδοντας αβάσιμες πληροφορίες περί εγκατάλειψης του σχολείου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αμαυρώνοντας την εικόνα του και παρεμποδίζοντας τις δικές μας προσπάθειες».

Οι συνεχείς αναφορές του Συνδέσμου Γονέων του Ζ Δημοτικού σε υπερσυγκέντρωση αλλόγλωσσων μαθητών στο σχολείο, ζημιώνει την εικόνα του και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται   το γεγονός ότι όπως εσείς καθορίζετε τον όρο         ‘’αλλόγλωσσοι’’, περιλαμβάνοντας σ΄ αυτόν και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Πάφο και έχουν τον ένα γονέα αλλόγλωσσο, μπορεί να θεωρηθούν αλλόγλωσσοι το 40% των μαθητών της Πόλης μας.

Και όμως και τα 17 παιδιά της Α΄ τάξης του Ζ΄ Δημ. Σχολείου γεννήθηκαν στην Πάφο και φοίτησαν για 3 χρόνια σε ελληνικό νηπιαγωγείο. Και όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Πάφου έχουν αλλόγλωσσους μαθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό.

Ο κ Πολυκάρπου πρόσθεσε ακόνη πως το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας ποτέ δεν ανέμενε από το Σύνδεσμο Γονέων του Ζ Δημοτικού σχολείου να διαθέτει τμήμα ‘’μάρκετινγκ’’. Εκείνο που περιμένει από ένα Σύνδεσμο Γονέων είναι να συνεργαστεί με τη διεύθυνση του σχολείου σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα προβάλλουν και θα ανυψώνουν το καλό του όνομα.

Σε ό,τι αφορά το σεβασμό στο όνομα και την προσωπικότητα των παιδιών , ο Σύνδεσμος Γονέων είπε , γνωρίζει πολύ καλά ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι το πρώτο που σέβεται και βοηθά όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και προκατάληψη.

Αναφέρεστε επίσης σε αριθμό μαθητών 178. Αυτό μπορεί να συνέβαινε προ 20ετίας. Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει και πολλά σχολεία   στο κέντρο των πόλεων της Κύπρου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με το Ζ΄ Δημ. Σχολείο, είπε χαρακτηριστικά.

Εμείς ως Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Πάφου , κατέληξε ο κ Πολυκάρπου « δεν κατέχουμε τη μαγική λύση για τα προβλήματα του Ζ΄ Δημ. Σχολείου ούτε έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τους γονείς από το χέρι για να φέρουν τα παιδιά τους στο Ζ΄ Δημ. Σχολείο. Έχουμε όμως την καλή θέληση και ετοιμότητα να συνεργαστούμε με όλους όσοι πονούν την εκπαίδευση της Πάφου και όλους τους εμπλεκόμενους για να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης του σχολείου. Η αντιπαράθεση και η αντιπαλότητα δε λύνει τα προβλήματα αντίθετα τα επιτείνει. Η συνεργασία και η κοινή δράση βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και τα προβλήματα του Ζ΄ Δημ. Σχολείου δεν μπορούν να λυθούν « εν μια νυχτί».

Τελειώνοντας ο κ Πολυκάρπου σημείωσε ότι το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας ενεργεί πάντοτε στα πλαίσια των νόμων και κανονισμών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και εφαρμόζει τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης και δε δέχεται την επίρριψη ευθυνών για πράξεις και ενέργειες άλλων.