“Ξύπνησε” κι ο Οδυσσέας για τις αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές

“Ξύπνησε” κι ο Οδυσσέας για τις αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές

Σε παρέμβαση για τις πιέσεις που δημιουργούνται στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών του Δήμου Πέγειας από τις οικιστικές αναπτύξεις προχωρεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δύο επιστολές του που απευθύνονται στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών και στον δήμαρχο Πέγειας. Οι επιστολές είναι απόρροια της επιτόπιας επίσκεψης που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή μαζί με εκπροσώπους τμημάτων και υπηρεσιών, καθώς και περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα με αφορμή την υποβάθμιση και αλλοίωση του μοναδικού γεωμορφώματος και σημαντικού ενδιαιτήματος των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας, η Κίνηση Save Akamas διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή στις 11 π.μ.


Στην επιστολή προς τον γ.δ. του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται σε μεγάλες πιέσεις από υφιστάμενες αναπτύξεις και υπό κατασκευή σε προστατευόμενη περιοχή και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα προστατευόμενα είδη. Και αυτό γιατί όπως είναι η περιοχή σήμερα, ενταγμένη σε τουριστική ζώνη, οι πιέσεις για αναπτύξεις θα αυξηθούν με το πέρας των χρόνων. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αναπτύξεις χωροθετούνται σε ευαίσθητη περιοχή, που αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα για το αυστηρά προστατευόμενο είδος Monachus monachus (μεσογειακή φώκια). Επισημαίνεται ότι η μεσογειακή φώκια προστατεύεται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΚ), από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και από τον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από το ΥΠΕΣ την αναθεώρηση των τουριστικών ζωνών. Επιπλέον, ζητά να μην επιτρέπεται ούτε η τοπιοτέχνηση τόσο στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά ακόμα να θεσπιστεί ενδιάμεση ζώνη ανάσχεσης της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία ο πολεοδομικός όρος για απαγόρευση της τοπιοτέχνησης θα πρέπει να τίθεται για όλες τις αναπτύξεις που γειτνιάζουν με περιοχές Natura 2000.

Στη δεύτερη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή που απευθύνεται προς τον Δήμο Πέγειας γίνεται αναφορά στην επιτόπια επίσκεψη και συνοδεύεται από χάρτες που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν επεμβάσεις μέρος κτηρίων στη ζώνη προστασίας της παραλίας.

Σε σχέση με την ανέγερση των έξι κατοικιών στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι κακώς επιτράπηκε η τοπιοτέχνηση εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας, θέτοντας θέμα κινδύνου ασφάλειας της σπηλιάς.

Το ΕΤΕΚ ζητά ανάκληση αδειών ή/και κατεδαφίσεις, προς αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου οι οικοδομές στην ακτογραμμή στις Θαλασσινές Σπηλιές. Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ η περίπτωση της «νομότυπης» ανέγερσης εξοχικών κατοικιών στην περιοχή Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια, η οποία είναι κατά την τρέχουσα περίοδο στην επικαιρότητα, αποτελεί την προφανή κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που ξεκίνησε προ εικοσαετίας, όταν χορηγήθηκε σε εταιρεία ανάπτυξης γης πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό 34 οικοπέδων σε μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους.

Το ΕΤΕΚ ζητά όπως επανεξεταστούν και αναθεωρηθούν άμεσα τα αναπτυξιακά δικαιώματα τα οποία δόθηκαν στα Σχέδια Ανάπτυξης με σκιώδεις διαδικασίες στο παρελθόν, ειδικά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές εξαίρετου φυσικού κάλλους. Επιπλέον καλεί άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία να εφαρμόσουν τα νομοθετικά εργαλεία που ήδη διαθέτουν και να προβούν στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίσουν άμεσα την προστασία των παραλιών μας ως δημόσιων αγαθών και αναπόσπαστου μέρους της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας της Κύπρου.

Ο δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ο δήμος είχε παραλάβει την πολεοδομική άδεια της ανάπτυξης περίπου πριν από έναν χρόνο. Το δημοτικό συμβούλιο είχε μελετήσει την άδεια η οποία είχε εγκριθεί από όλα τα τμήματα. Εκτίμησε πως είναι κάπως αργά τώρα και στο σημείο που βρίσκονται οι οικοδομές να γίνει κάτι.

Πηγή: Φιλελεύθερος