Ορέστης Μάτσας: Κυριακή κοντή Γιορτή

Ορέστης Μάτσας: Κυριακή κοντή Γιορτή

Κυριακή κοντή γιορτή δε λένε; Για μένα, πάντως, αυτή η Κυριακή θα είναι τέτοια. Δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το τέλος ενός όμορφου ταξιδιού. Η προεκλογική διαδικασία ήταν ένα στοίχημα που έβαζα για πρώτη φορά, 4 μήνες πριν, ενδεχομένως με αρκετή «άγνοια κινδύνου».

Συνειδητά έκανα το ταξίδι αυτό χωρίς οικονομικές υπερβολές και μακριά από τις διαχρονικές προεκλογικές πρακτικές των παραδοσιακών και μεγάλων κομμάτων. Με την πολύτιμη βοήθεια των φίλων και της οικογένειάς μου, με χαμηλό budget, αλλά σε έναν σύγχρονο και προοδευτικό πολιτικό χώρο. Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως οι εκλογικές διαδικασίες, ως βασικό εργαλείο της Δημοκρατίας, (πρέπει να) αφορούν όλους τους πολίτες. Και πως μεγαλύτερη αξία έχουν οι προτάσεις, οι θέσεις και οι αρχές του κάθε υποψηφίου. Όχι μονάχα οι τωρινές. Αλλά αυτές που κουβαλά απ’ την αρχή της διαδρομής του.


Πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού, ήταν να επικοινωνήσω σε όσους περισσότερους συμπολίτες μου μπορούσα, τρία βασικά πράγματα: ποιος είμαι, ποιες ιδέες και αξίες εκπροσωπώ ως άτομο και πώς αυτές οι ιδέες μπορούν να γίνουν προτάσεις νόμου, σε περίπτωση που την Κυριακή επιλέξουν συνειδητά να με στηρίξουν. Δεν ξέρω αν τους έπεισα, ξέρω όμως ότι έδωσα το είναι μου για να το καταφέρω κι αυτό απαλείφει κάθε άγχος που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος.

Η διαδρομή δεν ήταν πάντα ευχάριστη. Μέσα απ’ αυτήν, συνάντησα συνομήλικους μου που υπο-αμείβονται και ανησυχούν για το μέλλον τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους που πασχίζουν να μην βάλουν λουκέτο στο μαγαζί τους, μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχουν καμία στήριξη απ’ το κράτος, ηλικιωμένους που λαμβάνουν συντάξεις που δεν αρκούν ούτε για το ενοίκιο, αγρότες που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Συνάντησα ανθρώπους όλων των ηλικιών που απαιτούσαν επιτέλους διαφάνεια.

Η σύνθεση όλων αυτών μας δίνει δύο επιλογές. Είτε ολοκληρωτική απελπισία για το κράτος που ζούμε είτε στήριξη μιας Αλλιώτικης συνταγής. Επιλέγω και πάλι συνειδητά το δεύτερο. Το μέλλον δεν το χαρίζουμε σε καμία διαπλεκόμενη κυβέρνηση, σε κανέναν ιδεοληπτικό κομματικό χώρο. Ανήκει σε εμάς, κι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε στο προσκήνιο. Οι πολίτες έχουμε τον λόγο.

Αν είχα μόνο μία ευχή, αυτή θα ήταν οι πολίτες να πάμε διαβασμένοι στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή. Να έχουμε μελετήσει τις επιλογές μας. Να έχουμε αξιοποιήσει την προσωπική μας μνήμη και τα διδάγματά της. Να κάνουμε τις δικές μας επιλογές, όχι τις επιλογές των κομματικών μηχανισμών. Να εμπιστευτούμε την δική μας κρίση, το δικό μας κριτήριο. Την Κυριακή έχουμε μια ευκαιρία που μας δίνεται κάθε πέντε χρόνια. Ας την αξιοποιήσουμε!

Του Ορέστη Μάτσα
*υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Πάφου με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών