Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παπαδόπουλου « το δαχτυλίδι» στην Πάφο

Συνεχίζεται η παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Γιώργου Παπαδόπουλου Κυπραίου,


με τον τίτλο «το δαχτυλίδι» μετά την χθεσινή παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Πάφο . Η παρουσίαση έγινε χθες από τον δημοσιογράφο – Λογοτέχνη Μάκη Αντωνόπουλο.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει την αφετηρία του το 1770 και τελειώνει με το τέλος του Εθνικο-Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Μια χρονική διαδρομή μέσα στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τους αγώνες και την συμμετοχή των Κυπρίων στους πολέμους της Μητέρας-Πατρίδας.

Μιλώντας ο ίδιος ο συγγραφέας του , Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε πως το έγραψε γιατί ήθελε «να γνωρίσει στον Μητροπολιτικό Ελληνισμό την συμμετοχή των Κυπρίων σε όλες τις μεγάλες ιστορικές του στιγμές». Κι αναφέρεται βέβαια στην συμμετοχή των ηρώων του στην επανάσταση του 1821 και στη συνέχεια στους αγώνες για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, όπως και στους Βαλκανικούς αλλά και τους παγκόσμιους πολέμους.

Από την πλευρά του στην παρουσίαση του βιβλίου ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Μάκης Αντωνόπουλος ανέφερε πως μέσα από το μυθιστόρημα σκιαγραφούνται συγχρόνως οι μεγάλες μορφές αυτής της εποχής, από την μαρτυρικό Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, μέχρι τον δήμαρχο της Λεμεσού, τον Χριστόδουλο Σώζο που σκοτώθηκε λίγο έξω από τα Γιάννενα, τον Ελ. Βενιζέλο και όλους τους άλλους.

Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, πρόσθεσε ο κ Αντωνόπουλος, που βοηθά στην κατανόηση της ιστορικής αυτογνωσίας του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και γνωστοποίηση αμέτρητων θυσιών των Κυπρίων για την Μητέρα-Πατρίδα. Το βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου Κυπραίου, « το δακτυλίδι» παρουσιάζεται απόψε στη Λάρνακα και αύριο στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/