Συνεχίζεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης της Πέτρας του Ρωμιού

Συνεχίζεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης της Πέτρας του Ρωμιού

Η Κοινότητα Κουκλιών έκανε πρόσφατα αίτημα για δημιουργία οργανωμένης περιοχής λουομένων και εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας της Πέτρας του Ρωμιού.

Η έπαρχος Πάφου, αναφερόμενη στο σχετικό αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου Κουκλιών, ζήτησε τις απόψεις των αρμόδιων Αρχών για να αποφασίσει τα περαιτέρω.


Η επιστολή απευθύνεται στον Κλάδο Θαλάσσιων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και στο Τμήμα Αλιείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ήδη κάποιες αρμόδιες Αρχές έφεραν ένσταση στη δημιουργία οργανωμένης παραλίας. Η έπαρχος Πάφου θα αποφασίσει κατά πόσο το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών για έγκριση σχεδίων χρήσης της παραλίας.

Η διαρροή της πληροφορίας για το εν λόγω αίτημα έχει ήδη ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικές ομάδες, μέλη των οποίων εύχονται αυτή να είναι η τελευταία σκέψη για οποιανδήποτε επέμβαση στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, σημείο αναφοράς της Ιστορίας του τόπου.

Η περιοχή που επιθυμούν κάποιοι να δημιουργήσουν πλαζ εμπίπτει εντός της Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας της Φύσης και των Δασών (Ζ4-ΠΦ), εντός της Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης και πλησίον Προστατευόμενου Τοπίου.

Η περιοχή χωροθέτησης εμπίπτει επίσης εντός του Κρατικού Δάσους Ραντί και της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ακρωτήριο Άσπρο – Πέτρα του Ρωμιού (με κωδικό CY5000005), η οποία έχει χαρακτηριστεί τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) για τους φυσικούς οικότοπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά.

Η Πέτρα του Ρωμιού αντιστέκεται. Πρώτα ήταν τα διεθνή καλλιστεία, τότε ο βιασμός της Αφροδίτης αποφεύχθηκε. Ύστερα ήταν οι αίθουσες δεξιώσεων και οι γαμήλιες τελετές, με τη Βουλή να απορρίπτει το σχετικό νομοσχέδιο και το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει τον περασμένο Μάρτιο την απόσυρση των κανονισμών. Μετά είχαμε τις συναυλίες στα πλαίσια του Πάφος 2017 που πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πηγή: Φιλελεύθερος