Το σήριαλ καλά κρατεί με το ξενοδοχείο στο Λατσί
Πιέσεις ασκούν βουλευτές συγκεκριμένου κόμματος με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι παρανομίες ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται στο Λατσί και στο οποίο οι εργασίες βρίσκονται σε στασιμότητα μέχρι να διαπιστωθεί αν θα καρποφορήσουν οι πιέσεις που ασκούνται για νομιμοποίησή του.
Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης δικαιούτο να κτίσει δύο ορόφους, του δόθηκε άδεια για άλλους δύο και τελικά έκτισε πέντε ορόφους, δηλαδή έναν επιπλέον όροφο από αυτούς που του δόθηκαν νομότυπα.
Λειτουργός στο υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε πάντως, πως η Πολεοδομία δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια να εκδώσει πολεοδομική άδεια παραβλέποντας τις υπερβάσεις, ανεξαρτήτως του ποιος ασκεί τις πιέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πιέσεις δεν ασκήθηκαν μόνο από βουλευτή της επαρχίας Πάφου αλλά και από βουλευτή άλλης επαρχίας ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με τον αιτητή.
Όπως είναι γνωστό, το θέμα της παράνομης ανέγερσης του ξενοδοχείου το οποίο διαφέρει σε σχέση με την αρχική άδεια που εγκρίθηκε, έφερε στο φως ο «Φιλελεύθερος».
Το ξενοδοχείο κτιζόταν με την ανοχή του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος ουδεμία ενέργεια έκανε για να σταματήσει τις εργασίες που εκτελούνταν αυθαίρετα.
Το επαρχιακό γραφείο Πολεοδομίας έκανε συγκεκριμένες υποδείξεις στον αιτητή, ο οποίος ωστόσο δεν δέχεται ότι υπάρχουν υπερβάσεις. Το θέμα της αίτησης αναμένεται να τύχει χειρισμού από τα κεντρικά γραφεία της Πολεοδομίας.
Όπως είχε γράψει ο «Φ» και όπως επιβεβαίωσε και ενώπιον της Βουλής η επαρχιακή λειτουργός Πολεοδομίας, Έλενα Χριστοφίδου, το ξενοδοχείο κτιζόταν χωρίς πολεοδομική άδεια και δίχως άδεια οικοδομής.
Ύστερα από τις παρανομίες που διαπιστώθηκαν, το Τμήμα Πολεοδομίας απέστειλε στον ιδιοκτήτη «ειδοποίηση επιβολής» καλώντας τον να άρει τις παρανομίες, ενώ παράλληλα απέρριψε την αίτησή του για έκδοση πολεοδομικής άδειας, αφού η αρχική άδεια που πήρε (το 2013) και με την οποίαν έκτισε επιπλέον δύο ορόφους (που του είχαν παραχωρηθεί) παραβιάστηκε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ξενοδοχείο (όπως έχει κτιστεί) να μην καλύπτεται ούτε από πολεοδομική άδεια, αλλά ούτε και από άδεια οικοδομής. Ουσιαστικά η Πολεοδομία είχε ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις προκειμένου να μπορεί να νομιμοποιηθεί.
Το Τμήμα Πολεοδομίας είχε ενημερώσει τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς για την απόρριψη της αίτησης για έκδοση πολεοδομικής άδειας και του υπεδείχθη πως δεν νομιμοποιείται να εκδώσει άδεια οικοδομής και ότι ακόμη και στην περίπτωση που εκδώσει τέτοια άδεια, αυτή δεν θα ισχύει.
Πολεοδομία: Υπερέβη τα εσκαμμένα
Ενώπιον της Βουλής, η επαρχιακή λειτουργός Πολεοδομίας Πάφου ανέφερε πως ο συντελεστής δόμησης ήταν 40%, αλλά με τα κίνητρα που δόθηκαν (20% αύξηση του συντελεστή δόμησης) ο συντελεστής αυξήθηκε στο 48%. Ακολούθως, με επιπρόσθετα κίνητρα (για εμπλουτισμό της ανάπτυξης) ο συντελεστής αυξήθηκε στο 50%. Παράλληλα, είχε σημειώσει πως από τον επιπλέον συντελεστή που παραχωρείται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εξαιρούνται κατασκευές όπως η κουζίνα, τα δωμάτια του προσωπικού, η πισίνα κ.α. Η κ. Χριστοφίδου ανέφερε πως αξιοποιώντας τα κίνητρα η ανάπτυξη θα μπορούσε από δύο ορόφους να αυξηθεί σε τέσσερις. Η ίδια ανέφερε πως συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες το Τμήμα απαίτησε από τον ξενοδόχο να βυθίσει την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσει εν μέρει τρεισήμισι ορόφους και σε κάποιο σημείο του, τέσσερις. Τελικά, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά, κτίστηκαν πέντε όροφοι.
Διαφώνησε το Υπ. Εσωτερικών
Στις 11/9/2017 και όταν ήδη είχαν κτιστεί πέντε όροφοι, υπεβλήθη αίτηση για Έγκριση Τροποποιημένων Σχεδίων. Όπως υπεδείχθη από το υπουργείο Εσωτερικών, οι αιτητές, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του εμβαδού του μέρους του τεμαχίου εντός τουριστικής ζώνης –λόγω της εν τω μεταξύ τροποποίησης του δημοσιευμένου πρωταρχικής σημασίας δρόμου που επηρέαζε το τεμάχιο– επιτόπου ανεγείρουν ένα πολύ μεγαλύτερου όγκου κτήριο, που προσμετρείται σε 5 (αντί 4 που αρχικά εγκρίθηκε) ορόφους, ελεύθερου ορατού ύψους προς την πλευρά της παραλίας τα 18 μέτρα (αντί περί τα 14 μέτρα που εγκρίθηκαν) και πολύ μεγαλύτερου μήκους και συμπαγούς ογκολιθικού μετώπου, πέραν των 100 μέτρων (αντί όχι μεγαλύτερο από 80 μέτρα με διάκενα που εγκρίθηκε).
Τον στήριξαν ενώπιον της Βουλής
Τον αιτητή στήριξαν για δικούς τους λόγους, οι βουλευτές Πάφου και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, ο οποίος υποστήριξε πως με βάση κάποια επικρατούσα λογική θα κατεδαφίζαμε σχεδόν ολόκληρη την Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο ιδιοκτήτης έκανε κάποια επέκταση πέραν των κινήτρων που εδικαιούτο. Είπε επίσης πως η άδεια οικοδομής είναι άσχετη με το τι κτίζεται.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα λάθος του ιδιοκτήτη που συνέχισε να κτίζει επειδή θεώρησε ότι θα του δινόταν άδεια, επειδή λόγω μετακίνησης του δρόμου είχε περισσότερο συντελεστή», είχε πει, για να προσθέσει πως τον πρόλαβαν τα γεγονότα. Ανέφερε επίσης ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
Εξάλλου, ο επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας αναφέρθηκε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε θετικό αντίκτυπο από τη μελλοντική λειτουργία του ξενοδοχείου.
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέφερε ότι «δυστυχώς οι χαμηλοί συντελεστές δόμησης ήταν ο κύριος παράγοντας που έμεινε η περιοχή χωρίς τουριστική ανάπτυξη». Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν συμφωνεί με τις αλλαγές που έκανε ο ιδιοκτήτης.
Πηγή: Φιλελεύθερος