Έγκριση κατεδάφισης του Νικολαϊδείου Γυμνασίου

Έγκριση κατεδάφισης του Νικολαϊδείου Γυμνασίου

Τέλος εποχής για το ιστορικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Πάφου που φιλοξενούσε επί δεκαετίες εκπαιδευτήρια της πόλης, με τελευταίο το Νικολαίδειο Γυμνάσιο. Το Τ/Κ ιδιοκτησίας κτιριακό συγκρότημα, στο βόρειο τμήμα της πλατείας Κέννετυ, θα κατεδαφιστεί τους επόμενους μήνες μετά από έγκριση του σχετικού αιτήματος από τον ΥΠΕΣ ως Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών, προκειμένου να προωθηθεί ο σχεδιασμός για την ολική ανάπλαση της Κέννετυ και του ευρύτερου εμπορικού κέντρου της πόλης.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι κοινοποιήθηκε χθες στον Δήμο Πάφου, επιστολή του ΥΠΕΣ με την οποία γίνεται δεκτό σχετικό αίτημα του Δήμου για μεταβίβαση της κυριότητας του κτιρίου και της διαχειριστικής του ευθύνης σε αυτόν. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δήμος θα προωθήσει τον σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας νέας πλατείας στο κέντρο της πόλης, που να αποτελεί πεδίο κοινωνικών συναθροίσεων και δραστηριοτήτων. Σε αυτά τα πλαίσια, ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα το εν λόγω κτίριο, αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης, για τον οποίο έχει ήδη εκπονηθεί ο σχεδιασμός με προυπολογιζόμενη δαπάνη 550 χιλιάδες ευρώ.


Μετά την εξέλιξη αυτή η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζαβρού, επεσήμανε ότι απαιτείται πλέον η λήψη αποφάσεων από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων για να μην καταστραφούν κατά τη διαδικασία της κατεδάφισης μεταλλικά ή άλλα μέρη του σχολείου, αλλά αυτά να περιέλθουν στην κατοχή της Εφορείας, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν σε εργασίες σε άλλα εκπαιδευτήρια ή να πωληθούν προς όφελος της Σχολικής Εφορείας.

Οι σχεδιασμοί του Δήμου Πάφου για την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και της κεντρικής πλατείας, διαλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγές στην όδευση των υφιστάμενων αξόνων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πλατειακός χώρος απαλλαγμένος από τροχοφόρα, με επέκταση των χώρων συναθροίσεων, περιπάτων και πρασίνου. Σε αυτά τα πλαίσια, η χρήση του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα το ερειπωμένο Νικολαίδειο Γυμνάσιο, κρίνεται ως προαπαιτούμενο για υλοποίηση των σχεδιασμών.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου