Αναβιώνει ο φασισμός, αναφέρθηκε σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ Πάφου για την αντιφασιστική νίκη

Αναβιώνει ο φασισμός, αναφέρθηκε σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ Πάφου για την αντιφασιστική νίκη

Ο κ. Κολοκασίδης, αναφέρθηκε στην αναβίωση νεοφασιστικών ομάδων στις μέρες μας τονίζοντας ότι «70 χρόνια μετά την συντριβή του χιτλεροφασισμού, ο φασισμός αναβιώνει με διάφορες μορφές. Αυτό γίνεται γιατί το εθνικό και πολυεθνικό κεφάλαιο έχουν ανάγκη την εφεδρεία του φασισμού στην μάχη τους κατά του εργατικού κινήματος. Με όλες τις διαφοροποιήσεις που επέφεραν όλες αυτές οι δεκαετίες, η ρίζα του κακού είναι η ίδια. Ο φασισμός είναι το πιο βάρβαρο παιδί του καπιταλισμού. Κατά συνέπεια αγώνας κατά του φασισμού σημαίνει σε τελευταία ανάλυση και αγώνας κατά του ίδιου του συστήματος που τον γεννά και τον έχει ανάγκη», ανέφερε ο ιστορικός και μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης στην ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ και το Ε.Σ της ΕΔΟΝ Πάφου για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών κατά του χιτλεροφασισμού.

Στην ομιλία του για τις αιτίες που οδήγησαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο του μεσοπολέμου μεταξύ, του Α και του Β Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ότι «σήμερα έχουμε ακριβώς το ίδιο αμαρτωλό σενάριο. Χρηματοδοτούνται, εκπαιδεύονται και οργανώνονται τέρατα για να ανατρέψουν μη αρεστά καθεστώτα στους ιμπεριαλιστές της Αμερικής και της Ε.Ε. και στο τέλος αυτά τα τέρατα στρέφονται εναντίον τους, εναντίον των λαών και εναντίον του πολιτισμού. Η ιστορία απέτυχε να διδάξει γιατί απλά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών είναι πιο ισχυρά από τα μαθήματα της ιστορίας».


Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας για την προσφορά της Κύπρου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Κορυφαία στιγμή της αντιφασιστικής προσπάθειας των Κυπρίων -όπως αναφέρθηκε- ήταν η απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 της Κ.Ε του ΑΚΕΛ. Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος, με επικεφαλής 11 από τα 17 μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για οργανωμένη και μαζική κατάταξη για να πολεμήσουν «προς ενίσχυσιν του αγώνος δι’ απελευθέρωσιν της Ελλάδος από την χιτλερικήν τυρρανίαν, απελευθέρωσιν των υποδούλων χωρών και εξασφάλισιν του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της Νήσου», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943.

Το Σάββατο σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Πάφου και των Οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Πάφο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)