Αναταράξεις σε ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ

Αναταράξεις σε ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ

Αναταράξεις προκαλεί στα κόμματα της Τριμερούς, πρωτευόντως στα δύο κόμματα του Κέντρου, το εκλογικό αποτέλεσμα της προχθεσινής αναπληρωματικής εκλογής στον Δήμο Πάφου.

Παρά την προσπάθεια των κομμάτων να μειώσουν την πολιτική σημασία των εκλογών, επικαλούμενα τον εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτήρα των συνθηκών στις οποίες διεξήχθησαν, αυτές εξέπεμψαν πολλαπλά μηνύματα, με αποδέκτες, κυρίως, τις πολιτικές ηγεσίες, όσον αφορά τις επιλογές τους.


Μπορεί η υποψηφιότητα του κ. Άριστου Βασιλειάδη να μην ήταν κομματική, ωστόσο υπήρξε προϊόν συνεργίας και διαβούλευσης των ηγεσιών των τριών κομμάτων, οι οποίες και διαδραμάτισαν τον κυρίαρχο ρόλο για τη διαμόρφωσή της.

Υπό το πρόσχημα της «τοπικότητας», οι διεργασίες διέλαβαν έναν καθ’ όλα ευφημιστικό χαρακτήρα, με τις επαρχιακές επιτροπές να επικυρώνουν, στην ουσία, τις προειλημμένες αποφάσεις των κομματικών ηγεσιών, παρά τις έντονες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις που εκδηλώθηκαν, κυρίως στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ. Εξόχως προσχηματική η επίκληση της τοπικότητας, αποτέλεσε και ένα καλό άλλοθι, ώστε να παρακαμφθούν όλες οι άλλες εσωκομματικές διαδικασίες, με συζήτηση του θέματος των εκλογών στα συλλογικά όργανα.

Οι διαφωνίες, βεβαίως, εκφράστηκαν, όπως κατέδειξε και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, με τη μορφή μηδενικής, σχεδόν, πειθάρχησης στις κομματικές ντιρεκτίβες, η οποία και πρόσφερε στον Φ. Φαίδωνος ένα ισχυρό εφαλτήριο που, σε συνδυασμό με την υψηλή συσπείρωση των συναγερμικών ψηφοφόρων, τον εξακόντισε προς την εκλογική επικράτηση.

Μπορεί, εν άλλοις λόγοις, η κοινή υποψηφιότητα της τριμερούς συνεργασίας να μην ήταν κομματική, δεν παύει, ωστόσο, να είναι προϊόν καθαρών πολιτικών επιλογών, οι οποίες και κρίθηκαν αυστηρά στην κάλπη.

Αντιδράσεις σε ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ
Ήδη, στελέχη των δύο κομμάτων του Κέντρου κάνουν λόγο «για ξεκάθαρη και παταγώδη αποτυχία», «τραγικό αποτέλεσμα» και «τρομακτικό πολιτικό λάθος», επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στις κομματικές ηγεσίες για τους χειρισμούς τους.

Ειδικότερα, στην ΕΔΕΚ η διογκούμενη δυσφορία, που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις εξελίξεις στο θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Φ. Σαρίκα, αλλά και την παραίτηση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα, Γ. Ευσταθίου, αναμένεται να εκδηλωθεί, πιθανότατα, μάλιστα, με απρόβλεπτες προεκτάσεις, στη μεθαυριανή σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου, όπου θα συζητηθεί, ανάμεσα σε άλλα, και το θέμα των αναπληρωματικών δημαρχιακών εκλογών στην Πάφο.

Αρκετά στελέχη, μεταξύ των οποίων και μέλη της ανώτατης κομματικής πυραμίδας, κάνουν λόγο για «ολέθριες αποφάσεις και ακατανόητους χειρισμούς», ενώ κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι «η ΕΔΕΚ, για ακόμη μια φορά, σύρθηκε, ως ουραγός, σε μια συνεργασία του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, που συνέπραξαν για καθαρά δικές τους κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες». Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση πρωτοκλασάτου στελέχους στη «Σ», ότι «η ΕΔΕΚ κατέστη και πάλι νεροκουβαλητής του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, ενώ είχε ενώπιόν της τις προοπτικές άλλων και ορθότερων επιλογών», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να αναληφθούν οι ευθύνες για τις όποιες αποφάσεις».

Παραιτήσεις, εκτός εάν…
Μέσα σ’ αυτό το δυσοίωνα διαμορφούμενο κλίμα, καλά ενημερωμένη πηγή επισήμανε στην εφημερίδα μας ότι η αυριανή σύνοδος του ΠΓ μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη και καταλυτικές εξελίξεις στο Κίνημα, «αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την ουσιαστική ανασυγκρότηση και αναμόρφωση του κόμματος», με μαζικές παραιτήσεις στελεχών, «από την ανώτατη κομματική πυραμίδα έως την κατώτατη βαθμίδα της κομματικής λειτουργίας».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος περιβάλλεται ακόμη με εμπιστοσύνη, αλλά θα πρέπει, πλέον, να ηγηθεί με αποφασιστικό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο της προσπάθειας ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας όλες τις προσήκουσες αποφάσεις για τις αλλαγές στο Κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να θεωρείται περισσότερο από πιθανό, ότι συγκεκριμένα στελέχη θα εγείρουν ευθέως θέμα σύγκλησης έκτακτου εκλογικού συνεδρίου, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει τις διεργασίες προς την ορθή κατεύθυνση.

Δεν ακολούθησαν τις επιλογές
Σε παρέμβασή του στην εκπομπή του «Sigma», «Μεσημέρι και Κάτι», αναφορικά με το αποτέλεσμα των δημαρχιακών εκλογών, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, απέδωσε την αποτυχία της «τριμερούς» -η οποία, όπως επισήμανε, δεν είχε προγραμματικό χαρακτήρα- κυρίως στη μειωμένη αναγνωρισιμότητα του κ. Βασιλειάδη, εν συγκρίσει προς την αντίστοιχη του Φ. Φαίδωνος, ο οποίος, επιπρόσθετα, διέθετε και το συγκριτικό πλεονέκτημα της συμμετοχής στις διεργασίες αποκάλυψης των σκανδάλων στον Δήμο – γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι των τριών κομμάτων να μην ακολουθήσουν τις επιλογές των ηγεσιών τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, στέλνει σαφέστατο μήνυμα προς τις κομματικές ηγεσίες, αλλά και προς τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι, όπως τόνισε, δεν είναι άμοιροι ευθυνών για όσα διαδραματίζονται στον πολιτικό βίο της χώρας, ενώ υπέδειξε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ευθύνες των ηγεσιών, που πρέπει να αναληφθούν μέσα από μια ουσιαστική διαδικασία αυτοκριτικής και διόρθωσης των κακώς κειμένων στην πολιτική ζωή του τόπου.

Εξετάζονται οι λόγοι της αποτυχίας
Σε δήλωσή του ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ, Χρυσός Τουλούπης, εξέφρασε προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι η ΕΔΕΚ επέλεξε να στηρίξει μιαν ανεξάρτητη υποψηφιότητα, πιστεύοντας στην ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πάφου. «Εκ του αποτελέσματος είναι καθαρό ότι η επιλογή μας καταψηφίστηκε από τους πολίτες της Πάφου για μια σειρά από λόγους, τους οποίους θα εξετάσουμε τις προσεχείς μέρες, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο», τόνισε, εκφράζοντας, παράλληλα, έντονη ανησυχία για το συνεχιζόμενο φαινόμενο της υψηλής αποχής, για το οποίο, όπως επισήμανε, η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Γκρίνια και στο ΔΗΚΟ
Ανάλογη «γκρίνια» εκφράζεται και στο ΔΗΚΟ, με στελέχη να κάνουν λόγο για «καταστροφική επιλογή», επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία ότι προέβη στη λήψη μιας «καθαρά δικής της απόφασης χωρίς καμία προδιαβούλευση». Επισημαίνουν, ταυτόχρονα, ότι στο πλαίσιο των διεργασιών σύμπηξης της «Τριμερούς» η Επαρχιακή Επιτροπή του ΔΗΚΟ περιορίστηκε σ’ έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο, εγείροντας θέμα ευθυνών και στο καθαρά τοπικό επίπεδο.

Όπως επισήμανε σημαίνον στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στην εφημερίδα μας, εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώνεται ότι, «το ΔΗΚΟ, για ακόμη μια φορά, οδηγήθηκε σε μια λανθασμένη επιλογή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες επιδιώξεις», ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί παρά να αισθάνονται δικαιωμένοι όσοι προέκριναν την επιλογή του αντιπροέδρου του κόμματος, Χρίστου Πατσαλίδη, η υποψηφιότητα του οποίου, προφανώς, θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας».

Την ίδια ώρα, τα εν λόγω στελέχη «αναγιγνώσκουν» την εκλογική «πανωλεθρία» της προπερασμένης Κυριακής ως ακόμη μια «εκκωφαντική αποδοκιμασία» των επιλογών της ηγεσίας, μετά την «ιστορική» εκλογική υποχώρηση του κόμματος στις ευρωεκλογές, υποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτή επήλθε λόγω λανθασμένων χειρισμών, εκεί όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη, συγκριτικά, συγκέντρωση πολιτικής ισχύος του ΔΗΚΟ, δηλαδή στην Πάφο, «στην επαρχία που, στην ουσία, έδωσε την εκλογική νίκη στον Ν. Παπαδόπουλο στις εσωκομματικές εκλογές του προπερασμένου Δεκεμβρίου».

Υπό αυτά τα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να γίνει, το συντομότερο, συζήτηση και αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος στα συλλογικά όργανα και να επισημανθούν ευθύνες.
Σημειώνουν, επιπρόσθετα, ότι, «εάν, σκοπίμως, επιλέχθηκε μια στρατηγική απόκρυψης της εκλογικής δύναμης του κόμματος, αυτό συνιστά ύψιστη προσβολή για το ΔΗΚΟ».

«Τα σκάνδαλα καθόρισαν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων»
Σχολιάζοντας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πάφο, επισήμανε ότι οι «εκλογές διεξήχθησαν υπό το βάρος ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο επηρέασε και καθόρισε τον τρόπο λειτουργίας των ψηφοφόρων με το τεράστιο ποσοστό αποχής. Το σημαντικό είναι ότι από χθες έχουμε νέο Δήμαρχο, εμείς τού ευχόμαστε κάθε επιτυχία και θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε έτσι, ώστε ο Δήμος της Πάφου να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος».

Την ίδια ώρα, σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεννόησης κινείται η δημοτική ομάδα του ΔΗΚΟ, συγχαίροντας τον Φ. Φαίδωνος για την εκλογή του.
Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, Χρύσανθος Σαββίδης, με γραπτή του ανακοίνωση συνεχάρη τον κ. Φαίδωνος για την εκλογή του, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του. «Πάντα πίστευα και πιστεύω» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαββίδης, «ότι μέσα στο Δ.Σ. δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά συναγωνιστές στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πάφου μας».

Ανησυχία για αποχή
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γεώργιος Γεωργίου, επισήμανε ότι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής, σχολιάζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν θα ήθελε να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών.

Πηγή: Σημερινή