Απαίτηση όλων: Άμεσο κλείσιμο παράνομου σκυβαλότοπου!

Απαίτηση όλων: Άμεσο κλείσιμο παράνομου σκυβαλότοπου!

Στέλνοντας το μήνυμα ότι ο σκυβαλότοπος της Μαραθούντας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας των επηρεαζόμενων κατοίκων της περιοχής συγκεντρώθηκαν απόψε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, αξιώνοντας το κλείσιμο του εντός 72 ωρών.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα σκουπίδια που καίγονται στο σκουπιδότοπο Μαραθούντας δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουν με καρκινογόνες αναθυμιάσεις.


Επεσήμαναν επίσης πως τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή της ανατολικής Πάφου δεν είναι καθόλου τυχαία και πως εδώ και χρόνια ο αέρας που αναπνέουν μολύνεται με διοξίνες από τις φωτιές στο ” Χώρο Απόρριψης Αδρανών Υλικών ” Μαραθούντας.

Ο εν λόγω χώρος,που βρίσκεται δυτικά του ΧΥΤΑ Μαραθούντας, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά σκουπιδότοπος, όπου ανεξέλεγκτα απορρίπτονται σκουπίδια και τους βάζουν φωτιά, ανέφεραν.

Η Μαρία Παπαδημήτρη, εκ των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, ανέφερε πως από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που ξεκίνησε μια μεγάλη πυρκαγιά, μέχρι σήμερα, καίγεται μεγάλη ποσότητα των υλικών που πετάγονται εκεί και βαφτίζονται ως αδρανή υλικά, τα οποία αποτελούνται από ελαστικά και άλλες τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναπνέουν το τοξικό νέφος.

Επεσήμανε επίσης πως η υγεία των παιδιών τους βρίσκεται σε κίνδυνο και δυστυχώς όλα αυτά, όπως είπε, έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου. Έχουν, συνέχισε, εξασφαλίσει παράνομη αδειοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχουν καταστήσει τη ζωή των κατοίκων αφόρητη. Σε περίπτωση, κατέληξε, που δεν εισακουστούμε είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε εναντίον τους και νομικά.

Ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρινούδας Χαράλαμπος Σάββα ανέφερε πως ο χώρος αποτελεί έναν δεύτερο σκυβαλότοπο και πως οι κάτοικοι αναπνέουν δηλητήριο με την καύση των λάστιχων . Ο κ. Σάββα ενδεικτικά είπε πως στο χώρο τοποθετούνται πάσης φύσεως πλαστικά, σκουπίδια, απορρίμματα κ.α. τα οποία βαφτίζονται αδρανή. Είπε πως θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος χώρος .

Ο κοινοτάρχης της Μαραθούντας Χριστάκης Ανδρέου ανέφερε πως και η κοινότητα της Μαραθούντας στέκεται δίπλα στον αγώνα της Ομάδας Πρωτοβουλίας των Επηρεαζόμενων κατοίκων της περιοχής. Ο κ. Ανδρέου χαρακτήρισε την κατάσταση αφόρητη, χαρακτηρίζοντας το χώρο δυναμίτη. Δυστυχώς, συνέχισε, οι αρμόδιοι ενδιαφέρονται για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος .
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ανδρέας Ευλαβής δήλωσε ότι ο χώρος είναι κορεσμένος εδώ και πέντε χρόνια και πως το Κίνημα του έχει επανειλημμένα καταγγείλει αυτή την κατάσταση. Το βράδυ συνέχισε, οι κάτοικοι υποφέρουν από τις αναθυμιάσεις και τις τοξικές ουσίες που μεταφέρουν και αναγκάζονται να κλείνουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα χειμώνα καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δέχτηκε τους επηρεαζόμενους κατοίκους στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου, προ της καθορισμένης συνεδρίας της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.

Ο κ. Φαίδωνος, μιλώντας στους επηρεαζόμενους κατοίκους, ανέφερε πως κανονικά αυτός ο χώρος θα έπρεπε να είχε κλείσει από τις 30 Μαΐου δεδομένου, όπως είπε, ότι από το Μάρτη του 2015 θα έπρεπε να λειτουργεί νέος χώρος αδρανών υλικών, ο οποίος να είναι σύγχρονος. Προς τούτο, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, το κράτος έδωσε χαλίτικη γη για να γίνει αυτός ο χώρος.

Ο κ. Φαίδωνος παραδέχτηκε ότι ο χώρος αυτός δεν είναι έτοιμος και είπε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσφορών η οποία λήγει την Παρασκευή. Ανέφερε πως σε διάστημα 20 ημερών αναμένεται να ανοιχθούν οι προσφορές και αν υπάρξει επιτυχών προσφοροδότης τότε θα δοθεί χρονοδιάγραμμα για να ετοιμαστεί η νέα μονάδα.

Πρόσθεσε πως ο πιο κοντινός αδειοδοτημένος χώρος για να μεταφέρουν αδρανή υλικά είναι στο Μοναγρούλι, προσθέτοντας πως για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανέφερε πως ο υφιστάμενος χώρος πρέπει να μείνει ανοικτός για το δημόσιο συμφέρον, μέχρι να ετοιμαστεί ο καινούργιος, προσθέτοντας πως ο Δήμος εξυπηρετεί την πόλη αλλά και την επαρχία ολόκληρη. Είπε επίσης πως το θέμα έχει συζητηθεί με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και με εκπρόσωπο της Επαρχιακής Διοίκησης και ότι θα μελετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)