Αρ. Βασιλειάδης: Να κερδίσουμε πίσω την πόλη μας

Αρ. Βασιλειάδης: Να κερδίσουμε πίσω την πόλη μας

Ο κ. Άριστος Βασιλειάδης, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές για το δημαρχιακό θώκο της Πάφου, ως ο υποψήφιος της τριμερούς (ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ) απαντά στις ερωτήσεις της «Κ» σχετικά με το όραμα, τους στόχους, και τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει, εφόσον εκλεγεί στη θέση του Δημάρχου Πάφου.

-Πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του νέου Δημάρχου Πάφου με την σκανδαλολογία να μην έχει κοπάσει;
Το έργο του νέου δημάρχου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Έχω όμως πλήρη επίγνωση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί και κυρίως διαθέτω ένα ισχυρό πλεονέκτημα: Δεν είμαι μέρος του ευρύτερου κατεστημένου και των όποιων κυκλωμάτων υπάρχουν. Δεν είμαι σε διάσταση με κανένα και κυρίως δεν είμαι σε διάσταση με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Η δική μου δημαρχία εγγυάται από τώρα τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων των δυνάμεων και των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Επομένως είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί θα εργαστούμε σκληρά και θα αναγεννήσουμε την πόλη μας, όσες δυσκολίες και προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Μέσα από σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Μέσα από ενότητα και σύνθεση απόψεων και κυρίως μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές σκοπιμότητες.


-Γιατί δεχθήκατε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος;
Γιατί αγαπώ την Πάφο. Σε όλες τις δύσκολες περιόδους που έχει περάσει η πατρίδα μας και ειδικά η πόλη μου, η Πάφος, ήμουν πάντα παρών και συμμετείχα ενεργά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά και πάλι η πόλη μου, δεν μπορούσα να είμαι απών. Επιπλέον, το συγκινητικό κάλεσμα πολλών συμπολιτών μου, από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, να ηγηθώ της προσπάθειας για αναγέννηση της Πάφου, ήταν για μένα πρόταση τιμής αλλά και ευθύνης. Η αγάπη μου για την πόλη μας δεν μου επέτρεπε να αρνηθώ το κάλεσμα των συμπολιτών μου.

-Τι λέτε στους πολίτες της Πάφου οι οποίοι έχουν μέσα τους οργή για κόμματα και πολιτικούς;
Δικαιολογημένα έχουν μέσα τους οργή. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο κλίμα για τα κόμματα και τους πολιτικούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για όλα φταίνε όλα τα κόμματα ή όλοι οι πολιτικοί. Να μην ξεχνούμε ότι σημαντικό ρόλο ασκεί και η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου, είτε ανήκει είτε δεν ανήκει σε κόμμα. Από την άλλη, το γεγονός ότι τρία κόμματα έχουν καταλήξει στη δική μου υποψηφιότητα, μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα ενός τεχνοκράτη και όχι πολιτικού, αυτό είναι και ένα μήνυμα αυτοκριτικής και ανάληψης του μεριδίου της ευθύνης που τους ανήκει. Εγώ από τη δικιά μου πλευρά θέλω να μεταφέρω το μήνυμα σε όλους ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των συμπολιτών μου και ως ανεξάρτητος θα λειτουργήσω. Όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν τους εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και ευελπιστώ ότι θα έχω αγαστή συνεργασία με όλους για το καλό της Πάφου και μόνο. Είμαι τεχνοκράτης, δεν έχω πολιτικές βλέψεις και ως τέτοιος θα λειτουργήσω στο Δήμο Πάφου. Η θέση του Δημάρχου θα είναι για μένα θέση προσφοράς και αγώνα και όχι εφαλτήριο για άλλες θέσεις, όπως επεδίωξαν και επιδιώκουν οι κομματικοί υποψήφιοι αυτών των εκλογών.

– Ο Δήμος Πάφου θεωρείται ότι έχει πληγεί από την εμπλοκή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων στο σκάνδαλο με τις μίζες;
Η Πάφος ολόκληρη έχει πληγεί από τα σκάνδαλα με τις μίζες, όχι μόνο ο Δήμος Πάφου. Η πόλη μας έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα που δυστυχώς έχει καταρρακώσει το σθένος και την περηφάνια των συμπολιτών μας, χωρίς βέβαια να ευθύνονται για αυτό. Για αυτό, πρώτο μου μέλημα ως νέος δήμαρχος θα είναι να κερδίσουμε πίσω την πόλη μας. Γιατί δεν είναι τούτη η Πάφος μας! Η Πάφος μας, δεν είναι τα σκάνδαλα, δεν είναι μεμονωμένοι οι καταχραστές, δεν είναι οι μεμονωμένοι κλέφτες. Η Πάφος μας είναι οι απλοί και φιλόξενοι άνθρωποί της, ο πανάρχαιος πολιτισμός της, η Ιστορία της σε βάθος αιώνων. Η Πάφος μας είναι οι εθνικοί και κοινωνικοί αγώνες της. Είναι η προσήλωσή της στη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Κερδίζοντας πίσω την πόλη μας, όλοι μαζί θα θέσουμε τα θεμέλια για το αύριο για μια νέα αρχή, για μια καθαρή Πάφο, που θα είμαστε και πάλι όλοι περήφανοι για αυτήν!

– Ως πρόεδρος του ΣΑΠΑ, εάν εκλεγείτε, τι θα κάνετε για αυτό τον πακτωλό εκατομμυρίων που φαίνεται να έχουν δοθεί ως μίζες;
Η πρώτη μου πράξη εφόσον εκλεγώ Δήμαρχος και, κατ’ επέκταση αναλάβω καθήκοντα και ως πρόεδρος του ΣΑΠΑ, θα είναι να αποταθώ άμεσα στο Γενικό Ελεγκτή και το Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να ληφθούν άμεσα δύο κρίσιμες αποφάσεις: Πρώτον, απόφαση για γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση όλων των ερευνών εντός του Δήμου και του ΣΑΠΑ, ώστε να προχωρήσει η δικαιοσύνη, αλλά παράλληλα να επέλθει η ηρεμία στο Δήμο, στο ΣΑΠΑ και στο προσωπικό τους, ώστε όλοι για να εργαστούμε απρόσκοπτα για το καλό της πόλης. Δεύτερον και σημαντικότερο, να ζητήσω την άμεση εξεύρεση σωστής και νόμιμης διαδικασίας για γρήγορη επιστροφή στους δημότες των χρημάτων που έχουν κλαπεί.

-Τι αλλαγές μπορούν να γίνουν στο ΣΑΠΑ και σε άλλους οργανισμούς που ο Δήμος έχει συμμετοχή προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα διαπλοκής και χρηματισμού.
Ως Δήμαρχος θα επικεντρωθώ σε τρεις βασικές αρχές που είμαι βέβαιος ότι η εφαρμογή τους θα βοηθήσει στο να εκλείψουν φαινόμενα διαπλοκής και χρηματισμού:

(1) Πρώτον η πλήρης εφαρμογή της χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης τόσο στο ΣΑΠΑ όσο και σε άλλους οργανισμούς, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλήρως ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες για όλα τα θέματα στα οποία θα υπάρχει κόστος έστω και ένα σεντ.

(2) Δεύτερον, θα εφαρμοστούν νέες τεχνικές και μέθοδοι στον εσωτερικό έλεγχο αυτών των οργανισμών και όπου υπάρχει η δυνατότητα θα ενισχυθεί και ο εξωτερικός έλεγχος. Έχω τεράστια εμπειρία στην εφαρμογή αυτών των τεχνικών, μέσα από την πολύχρονη δράση μου σε παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς και ομίλους.

(3) Τρίτον, πλήρης και αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί ασυμβίβαστου για όλους τους αιρετούς αξιωματούχους, με πρώτο από όλους το Δήμαρχο, τόσο στο Δήμο όσο και στο ΣΑΠΑ. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου να είναι και υπάλληλος εταιρείας ανάπτυξης γης.

-Πρώτη προτεραιότητα για τον νέο Δήμαρχο ποια πρέπει να είναι;
Πέρα από όσα έχω αναφέρει προηγουμένως, δηλαδή την γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση όλων των ερευνών και κυρίως την εξεύρεση τρόπων για επιστροφή των κλεμμένων, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αναγεννήσουμε την Πάφο και όλοι μαζί να κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή που πρώτιστο στόχο θα έχει την υλοποίηση του μεγάλου οράματος για μια πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, που θα μετατρέψει την Πάφο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Με σύγχρονα έργα υποδομής, έχοντας ως βάση μας την πράσινη ανάπτυξη. Με σύγχρονο οδικό δίκτυο. Με αναβάθμιση των παραμελημένων περιοχών του Δήμου. Με πλήρη εφαρμογή των κανόνων χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Με εκσυγχρονισμό στη λειτουργία του Δήμου. Με ανθρώπινη προσέγγιση στις σχέσεις Δήμου και πολιτών. Με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με ολοκληρωμένο σχέδιο για τουριστική ανάπτυξη.

-Πώς θα πείσετε ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ που λέγεται έντονα ότι διαφωνούν με την επιλογή να είστε εσείς ο κοινός υποψήφιος του ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ;
Δεν θεωρώ ότι παρατηρείται αυτό που λέτε. Αντίθετα θα έλεγα η υποψηφιότητά μας αγκαλιάζεται μέρα με την ημέρα από όλο και περισσότερο κόσμο, όχι μόνο που προέρχεται από την ΕΔΕΚ αλλά και από όλα τα πολιτικά Κόμματα. Γιατί ακριβώς η δική μας υποψηφιότητα θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας από το νέο δήμαρχο.

Οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Πάφος χρειάζεται σοβαρότητα και συναίνεση. Χρειάζεται αξιοπιστία και ενότητα. Χρειάζεται γνώσεις και εμπειρίες. Χρειάζεται πολιτικό όραμα και τεχνοκρατικές μεθόδους. Φτάνουν πια οι διενέξεις και οι κρυφές ατζέντες. Φτάνουν οι προσωπικές φιλοδοξίες και το κυνήγι των καρεκλών. Φτάνουν οι κομματικές εξαρτήσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες. Η πόλη μας έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να έχει ένα πραγματικά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ δήμαρχο. Έναν ανεξάρτητο, τεχνοκράτη Δήμαρχο!

Πηγή: Καθημερινή