Δεν είναι προνομιακή μεταχείριση η προστασία Σάββα Βέργα λέει η Νομική Υπηρεσία

Δεν είναι προνομιακή μεταχείριση η προστασία Σάββα Βέργα λέει η Νομική Υπηρεσία

Δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση η παροχή προστασίας στο Σάββα Βέργα, ως μάρτυρα στην υπόθεση του ΣΑΠΑ, αλλά υποχρέωση της πολιτείας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Νομική Υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το καθεστώς παροχής προστασίας καθόσον αφορά την έκτιση οποιασδήποτε ποινής φυλάκισης που αφορά τον κ. Βέργα δεν αλλοιώνει ούτε διαφοροποιεί τις συνθήκες έκτισης της ιδίας ποινής σε σχέση με την έκτισή της στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών.


Ο συγκεκριμένος μάρτυρας τελεί κάτω από τους ίδιους απαγορευτικούς περιορισμούς, που αφορούν τον ίδιο και τις επικοινωνίες του, ωσάν να εξέτιε την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές, προστίθεται.

Επίσης, αναφέρεται πως “παρόμοιας μεταχείρισης έτυχαν με βάση τον ίδιο πιο πάνω νόμο διαχρονικά, σε άλλες υποθέσεις, αρκετοί άλλοι υπόδικοι/κατηγορούμενοι/κατάδικοι, και καταληκτικά μάρτυρες εναντίον συγκατηγορουμένων τους, για τον ίδιο αποκλειστικά λόγο: την προστασία της μαρτυρίας και μόνο, που θα προσαχθεί στο Δικαστήριο”.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, η προστασία μάρτυρα παραχωρήθηκε δυνάμει του Ν.95(Ι)/2001 Νόμου που προβλέπει για την Προστασία Μαρτύρων και για Συναφή Θέματα δυνάμει του οποίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αφού λάβει υπόψη τα νομοθετικά καθοριζόμενα προαπαιτούμενα, τα οποία έλαβε, παρέχει την καθορισμένη από το νόμο προστασία.

Όπως σημειώνεται “στις 22.1.15 με επιστολή της η Αστυνομία, που υπογράφεται από τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας προς το Γενικό Εισαγγελέα, πληροφορούσε για το γεγονός ότι στις 19.1.15 ο κ. Σ. Βέργας κατάγγειλε στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας ότι στις 3.1.15 δέχθηκε απειλές από συγκεκριμένο πολίτη από τη Χλώρακα Πάφου για τα όσα γνώριζε και θα κατέθετε, για την υπόθεση του ΣΑΠΑ εναντίον συγκατηγορούμενου του”.

`Οπως αναφέρεται, στην ίδια πιο πάνω επιστολή, πληροφορείτο επίσης η Νομική Υπηρεσία ότι ο συγκεκριμένος πολίτης είχε ήδη κατηγορηθεί γραπτώς για τα αδικήματα της απειλής και παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία. Ακόμα, ότι ο κατηγορούμενος, λόγω των πιο άνω γεγονότων, υποβάλλει αίτημα, όπως μετά την παραδοχή του που ακολουθείται, από την προφυλάκιση του, μέχρι την επιβολή ποινής, ενταχθεί στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Νομική Υπηρεσία προσθέτει πως “το καθεστώς της πιο πάνω παροχής προστασίας, δεν είναι μόνιμο, δύναται να επανεξεταστεί οποτεδήποτε, και δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, αλλά υποχρέωση της πολιτείας, που καθορίζεται νομοθετικά για αποτελεσματική προστασία της μαρτυρίας αποκλειστικά, που πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον του κακουργιοδικείου Πάφου εκ μέρους του πιο πάνω κατηγορούμενου εναντίον συγκατηγορούμενου του στην υπόθεση του ΣΑΠΑ”.