Διάλεξη με θέμα “ η λατρεία ως κέντρο της ζωής της Εκκλησίας ” από τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών κκ. Ιωσήφ Σουέηφ

Η λατρεία ως κέντρο της ζωής της Εκκλησίας


ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο ειδικός για θέματα λατρείας, ανατολικών εκκλησιαστικών σπουδών και λειτουργικής Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών της Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ, στο πλαίσιο διάλεξης που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Μετά την παρουσίαση του ομιλητή από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΤΜΘΣ κ. Χρ. Οικονόμου, ο ομιλητής στην αρχή αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της θείας λειτουργίας, σύμφωνα με την Μαρωνιτική Πατριαρχική Σύνοδο. Η λατρεία- όπως είπε- είναι μια σταθερή συνισταμένη της εκκλησιαστικής ζωής, βασισμένη στο πασχαλινό γεγονός του θανάτου του Χριστού πάνω στον Σταυρό και στην Ανάστασή Του από τους νεκρούς. Από τη λατρεία αντλεί η Εκκλησία την πνευματικότητά της, που οδηγεί στην αγιότητα, και είναι ο τελικός σκοπός της προσευχόμενης κοινότητας, η οποία συνδέεται με την Αγία Τριάδα κατά την τέλεση της λατρείας. Συνεπώς η θεολογία, η πνευματικότητα, η Αγία Γραφή, η εσχατολογία και η ιεραποστολή ανακεφαλαιώνονται στη θεία λατρεία.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ταυτότητα και την θεολογία της Μαρωνιτικής Λειτουργίας και τόνισε την προέλευσή της από την Αντιόχεια. Η λειτουργία της Εκκλησίας, ανέφερε εκπληρώνεται δια του Αγίου Πνεύματος, όπως αυτό επιφοίτησε την ημέρα της Πεντηκοστής, και υπογράμμισε την εκκλησιαστική, την εσχατολογική, τη Μαριολογική, τη μοναστική και ασκητική, καθώς και την ανθρωπολογική διάσταση της λατρείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση του Βήματος και θυσιαστηρίου, του βαπτίσματος και του Αγίου Μύρου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη λειτουργία καθαγιάζεται ο χρόνος και ο άνθρωπος. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με σύντομη αναφορά στο Μαρωνιτικό λειτουργικό έτος.