Διαφωνούμε στο να μην συνέλθει η Βουλή για τις αναπομπές του ΠτΔ

Διαφωνούμε στο να μην συνέλθει η Βουλή για τις αναπομπές του ΠτΔ

Τη διαφωνία του με την απόφαση των υπολοίπων κομμάτων να μην συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στην Πάφο. Μετά από την κατακραυγή της κοινωνίας για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας και με τον οποίο ψηφίστηκαν δεκάδες νομοσχέδια μέσα σε λίγες ώρες, είπε, θα ανέμενε ότι οι βουλευτές θα έκαναν μια μικρή παύση από τον προεκλογικό τους αγώνα, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα καθήκοντα τους ως βουλευτές γιατί συνεχίζουν να είναι βουλευτές.

Αυτή η Βουλή, ανέφερε, θα έπρεπε να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη, εξετάζοντας τα νομοσχέδια που η ίδια ψήφισε. “Η παραπομπή στη νέα Βουλή, κατά την άποψή μου δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη του αισθήματος ευθύνης που φέρουν οι ίδιοι υφιστάμενοι βουλευτές,” πρόσθεσε.


Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως κάθε μέρα που περνά η τουρκική πλευρά εγείρει και νέες απαιτήσεις οι οποίες, πέρα από την ουσία και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, αποσκοπούν με ξεκάθαρο πλέον τρόπο, στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Τώρα, συνέχισε, εγείρεται η απαίτηση όπως συμμετέχουν οι Υπουργοί εξωτερικών ή ο νόμιμος Υπουργός Εξωτερικών της ΚΔ, με τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος στις συνομιλίες.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχει υποχώρηση από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, γιατί τότε, θα καθιερώνετο από τη μια η αντίληψη ότι πρόκειται για δικοινοτικό πρόβλημα και από την άλλη θα εξισώνετο το παράνομο καθεστώς με την ΚΔ και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και από συμβολικής ακόμα πλευράς θα παρουσιάζετο ως να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, είπε, ο κ. Ακιντζί ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί και δεν υπάρχει ακόμη πρόθεση να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης στρατευμάτων και των εγγυήσεων πριν από την τελική φάση, χωρίς ωστόσο – όπως είπε – να γνωρίζει κανένας ποια είναι αυτή η φάση.

Είπε ακόμη πως είναι κατανοητή η τουρκική τακτική την οποία ακολούθησε πολλές φορές στο παρελθόν να προσπαθεί να “κλειδώσει” υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, οι οποίες τώρα ονομάζονται συγκλίσεις στα ζητήματα κυρίως της διακυβέρνησης και από ότι φαίνεται και στο περιουσιακό. Και αφού τις κλειδώσει, συνέχισε, “θα προσπαθήσει βέβαια να τις διασφαλίσει και με την έγκριση κάποιου ψηφίσματος στα πλαίσια της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Ιούνιο”.

O κ. Λιλλήκας είπε πως εκείνο που δεν είναι κατανοητό είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις συνομιλίες και διερωτήθηκε “τι συζητά εδώ και τρία χρόνια ο κ. Αναστασιάδης, μόνο το θέμα της διακυβέρνησης και το περιουσιακό τους τελευταίους μήνες;” και γιατί, συνέχισε, “δεν εγείρει τα θέματα αποχώρησης των στρατευμάτων ;”. Γιατί δεν επιμένει να ξεκαθαρίσουν βασικές πτυχές του Κυπριακού για να γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα ποια είναι η πραγματική πρόθεση της Άγκυρας, διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας.

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι από μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει ότι η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στη Λαϊκή Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και το Συνεργατισμό στοίχισε στους Κύπριους πολίτες πολύ περισσότερο από ότι στοίχισαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις άλλων τραπεζών σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό – όπως είπε- αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς αυτής της Κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα στο οποίο χάθηκαν δισεκατομμύρια σε βάρος του Κύπριου φορολογούμενου.

Είπε επίσης πως “δείχνει ακόμα ότι αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί δογματικά και δεν δεσμεύεται από καμία από τις δεσμεύσεις τις οποίες κατά καιρούς και ανάλογα με τις εκλογικές της ανάγκες προβάλλει στο κυπριακό λαό”. Υπενθύμισε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιστρέφοντας από το Εuro- group είχε προβάλει ως επιχείρημα για να γίνει αποδεκτό το κούρεμα των καταθέσεων ότι είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η Λαϊκή Τράπεζα.

Πρόσθεσε πως γενικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στοίχισε όχι μόνο 7,5 εκατομμύρια που προέβλεπε το μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα η Κυβέρνηση, αλλά στοίχισε στους Κύπριους πολίτες, 9,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. O κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε κατά πόσο “αυτό αποτελεί απόδειξη μιας κυβέρνησης η οποία λειτουργεί με υπεύθυνο τρόπο και η οποία έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς θα διαχειριστεί τέτοια ζητήματα, ή μήπως αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει σε βάρος του Κύπριου φορολογούμενου”.

Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση “να μας πει πού πήγαν αυτά τα δύο επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία πήρε από τους καταθέτες από τα ταμεία προνοίας και από τα αξιόγραφα”, είπε και να απαντήσει “γιατί δεν μελέτησε άλλες επιλογές όπως θα ήταν για παράδειγμα η ελεγχόμενη πτώχευση της Λαϊκής Τράπεζας, όπου οι καταθέτες θα έχαναν λιγότερα λεφτά και θα στοίχιζε στους υπόλοιπους φορολογούμενους πολύ λιγότερα ή και καθόλου χρήματα”.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)