Ε. Λοϊζίδης: Ο κ. Φαίδωνος κτίζει πολιτική καριέρα στις πλάτες άλλων!

Ε. Λοϊζίδης: Ο κ. Φαίδωνος κτίζει πολιτική καριέρα στις πλάτες άλλων!

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν λεχθεί στα Μέσα Ενημέρωσης για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε την κοινωνία της Πάφου αλλά και γενικότερα την κυπριακή κοινωνία, αφού τα εμπλεκόμενα άτομα ήσαν επιχειρηματίες αλλά και ενεργά μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πολιτική υπόσταση.

Η πραγματικότητα όμως είναι μία, άτομα σε θέσεις κλειδιά οργάνωσαν με μαεστρία ,σε συνεργασία με τους βασικούς εργολάβους του έργου, μιαν ομάδα διά της οποίας σχεδίαζαν και εκτελούσαν, μέσω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αλλά και πολλές φορές χωρίς να ενημερώνουν, τα σχέδιά τους έτσι ώστε να επωφελούνται οικονομικά οι ίδιοι, τόσο μέσω δήθεν χορηγιών όσο και μέσω απευθείας μιζών.


Πολλοί αναρωτιούνται πώς κανείς δεν είχε αντιληφθεί τι γινόταν. Όντως δεν ήταν κάτι τόσο απλό. Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν όλα αυτά, θα έπρεπε να διαθέσει αρκετές ώρες μελετώντας πολυσέλιδα και πολύπλοκα συμβόλαια και αποφάσεις και ακόμα και τότε, ήταν δύσκολο να βρει την άκρη του νήματος επειδή όλα ήσαν καλά προσχεδιασμένα και παρουσιάζονταν στις Επιτροπές και στις συνεδρίες του Συμβουλίου του ΣΑΠΑ με σωστή φαινομενικά δικαιολόγηση και τεκμηρίωση.

Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν αμέσως μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2011, οπότε πολλά παλιά μέλη του Συμβουλίου αντικαταστάθηκαν με τα νέα εκλεγμένα μέλη και η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαφοροποιήθηκε. Οι κύριοι πρωταγωνιστές ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου έτσι ώστε να τοποθετηθούν συγκεκριμένα άτομα σε Επιτροπές-κλειδιά, που τα θεωρούσαν ελεγχόμενα και θα μπορούσαν εύκολα να τα παραπλανήσουν ή ακόμα και να τα εμπλέξουν στο φαγοπότι που γινόταν εδώ και αρκετά χρόνια.

Είχα εκδηλώσει ενδιαφέρον να είμαι μέλος στην Εποπτική Επιτροπή, όργανο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αποφάσεων. Όπως έμαθα αργότερα, υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο για να μην γίνω μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής. Η όρεξή μου για σωστή και σε βάθος ενημέρωση, με κατέστησε άτομο επικίνδυνο για τα σχέδιά τους, που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις παράνομες απαιτήσεις.

Τον ίδιο ζήλο, ενδιαφέρον αλλά και ανησυχίες παρουσίασαν και άλλα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αυτός ήταν και ο λόγος που σχεδόν κάθε συνεδρία κατέληγε σε διαπληκτισμούς και έντονες συζητήσεις με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν αποφάσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργολάβων, με το αζημίωτο βέβαια, όπως έχουν παραδεχτεί και στο Δικαστήριο.

Η προσφορά και το ενδιαφέρον των Δημοτικών Συμβούλων Ανδρέα Χρυσάνθου, Εύρου Λοϊζίδη, Βάσου Δημητρίου λόγω και της επαγγελματικής τους κατάρτισης, του νυν Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος, του Γιώργου Σιαηλή και του Κοινοτάρχη Λέμπας ήταν καθοριστικά. Η προετοιμασία, ο συντονισμός και η συνεργασία που είχαμε πριν από κάθε συνεδρία ήταν βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε όλο αυτό το καλά οργανωμένο και συνάμα διεφθαρμένο σύστημα. Η καλή συνεργασία αλλά και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και αλλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας έδωσε δύναμη να ξεκινήσουμε να καταψηφίζουμε αλλά και να διαμαρτυρόμαστε έντονα για πολλές προτάσεις και εισηγήσεις που κατετίθεντο για ψήφιση.

Σε μια καθοριστική συνεδρία για τη μελλοντική πορεία των πραγμάτων, με έντονο παρασκήνιο και μετά από αλλεπάλληλες αμφισβητήσεις αποφάσεων, έγινε εισήγηση και αποφασίστηκε να συσταθεί μια Ad hoc Eπιτροπή, με εντολή όπως σε συνεργασία με την Εποπτική Επιτροπή μελετήσουν σε βάθος όλα τα συμβόλαια και υποβάλουν εισηγήσεις στην Ολομέλεια, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα.

Με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην Ad Hoc Επιτροπή συμμετείχαν οι Ανδρέας Χρυσάνθου, Εύρος Λοϊζίδης και Φαίδωνας Φαίδωνος. Σίγουρα κανένας δεν ανάμενε ότι αυτή η απόφαση θα ήταν και η αρχή της εξιχνίασης της διαπλοκής και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Από εκεί άρχισε να ξεκαθαρίζει το όλο σκηνικό. Η σημαντικότερη εισήγηση και μετέπειτα απόφαση του σώματος, ήταν η διακοπή κάθε πληρωμής προς τους εργολάβους. Αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση,οδήγησε τους εργολάβους σε δύσκολη οικονομική θέση, με πολλά προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό πίεζαν έντονα να προχωρήσουν τάχιστα τα “προσυμφωνημένα” διατακτικά πληρωμής τους.

Τα υπόλοιπα είναι πλέον πολύ γνωστά. Συγκεκριμένοι εργολάβοι, μπροστά στο φόβο της οικονομικής τους καταστροφής, άρχισαν να μιλούν και να κατηγορούν έμμεσα για μίζες που είχαν δώσει αλλά και για υπεσχημένες μίζες προς συγκεκριμένα άτομα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Οι καταγγελίες αυτές δόθηκαν τελικά στο γραφείο του Γενικού Ελεγκτή και από εκεί άρχισε το ξεσκέπασμα του σκανδάλου των πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του απλού πολίτη της Πάφου αλλά και γενικότερα της κοινωνίας. Ενός σκανδάλου που έπληξε βαριά το κύρος και την αξιοπρέπεια του πολιτικού μας συστήματος.

Πραγματικά με λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Φαίδωνος, εκμεταλλευόμενος τις προσβάσεις του σε παγκύπριας εμβέλειας κανάλια αλλά και με την πληροφόρηση που είχε, τόσο από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή όσο και από πηγές στην Αστυνομία για τη μετέπειτα πορεία των ερευνών, εμφανιζόταν προάγγελος συλλήψεων και κατάφερε να παρουσιάζεται ως το άτομο που καταπολέμησε τη διαφθορά και έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ ανεβάζοντας την δημοτικότητα του και εξυπηρετώντας τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά έχει καρπωθεί και επωφεληθεί στο έπακρο κτίζοντας την πολιτική του καριέρα, την συλλογική και συντονισμένη δουλειά που έγινε από μια ομάδα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΠΑ για ένα μεγάλο διάστημα με τη συνεισφορά, μικρή ή μεγάλη, πολλών άλλων ατόμων.

Εύρος Λοϊζίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Δημοκρατικό Κόμμα