Η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις της για την ανεργία , λέει ο Γ. Ομήρου

Έκκληση προς την Κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας


να μελετήσει τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και τις προτάσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων απευθύνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του από την Πάφο.

Εδώ που έχουμε φθάσει, εδώ που μας έφερε η πολιτική των άκρων, η πολιτική της απραξίας και η πολιτική της δουλικής υποταγής, οφείλουμε άπαντες –κοινωνία και κόμματα– να δώσουμε από κοινού λύσεις, είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως η καθημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η δουλική υποταγή της Κυβέρνησης στις επιταγές της Τρόικας μας οδηγεί στο κοινωνικό αδιέξοδο, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση φέρει πελώριες ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες κυπριακές οικογένειες που χωρίς να ευθύνονται, πληρώνουν το πιο μεγάλο και το πιο σκληρό τίμημα για την οικονομική κρίση.

Επιβάλλεται συνέχισε , όλοι μαζί να εξεύρουμε και να στηρίξουμε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, μέτρα που βοηθούν και στηρίζουν με έμπρακτο τρόπο τους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας και διατηρούν την κοινωνική συνοχή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος μας.

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως δεν ακυρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας για ενίσχυση της απασχόλησης, κυρίως για νεαρά άτομα και μακροχρόνια άνεργους και οι οποίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.Οι πραγματικότητες δυστυχώς αποδεικνύουν, σημείωσε ότι τα σχέδια του Υπουργείου δεν προσφέρουν ούτε επαρκείς, ούτε μόνιμες λύσεις στον εφιάλτη της ανεργίας. Πρέπει όλοι από κοινού να βρούμε λύσεις που να βοηθούν τις επιχειρήσεις, κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που παλεύουν για επιβίωση, να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και να στηρίξουν την πραγματική ανάκαμψη της κυπριακής κοινωνίας, όπως είπε

Αναφερόμενος στις προτάσεις που προτείνει η ΕΔΕΚ για την ανεργία ο κ Ομήρου είπε πως το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ προτείνει ειδικές ρήτρες στις προσφορές του Δημοσίου . Συγκεκριμένα ανέφερε οι προσφορές να επικυρώνονται στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για Κύπριους συμπολίτες μας. Επίσης προτείνει, προστασία εργαζομένων με την επιβολή συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης και να αναπληρώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων, άμεση ενίσχυση του Τμήματος Επιθεωρητών Εργασίας, και διασύνδεση κινήτρων και φορολογικά μέτρα για νέους.

Ο κ Ομήρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα κριτήρια πρόσληψης και δεξιότητες που προτείνει η ΕΔΕΚ με την εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων και προσόντων πρόσληψης, κυρίως σε σχέση με ποιοτικά κριτήρια δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οικοδομές, κατασκευές-τουριστικής βιομηχανίας, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταποίηση επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, στην ενίσχυση της

Επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης,,και στα κίνητρα επαναδραστηριοποίησης και εκπαίδευσης, με συνδυασμένα μέτρα εκπαίδευσης και εργασίας των ατόμων που λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα ώστε να μην παραμένουν αδρανείς για μεγάλη χρονική περίοδο.

Επιπρόσθετα η ΕΔΕΚ είπε ο κ Ομήρου προτείνει την διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, την διεύρυνση επιλογών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, στη δημιουργία μεταλυκειακών Σχολών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εφαρμογή ενός σύγχρονου Συστήματος Μαθητείας σε συνδυασμό με προσφορά ισχυρών κινήτρων σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα για συμμετοχή στο νέο Σύστημα.

Ο κ Ομήρου είπε ακόμη πως οι τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της γεωργίας , της κτηνοτροφίας και της ιχθυοκαλλιέργειας , της έρευνας και της καινοτομίας, μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής εφόσον υποστηριχθούν και αξιοποιηθούν, μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Πέραν τούτου σημείωσε επιβάλλεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής το οποίο θα καταρτίσει ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχεδιασμό για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος του κυπριακού λαού.

Καταλήγοντας ο κ Ομήρου είπε πως σε πρώτο στάδιο ,πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα οι προοπτικές που διανοίγονται με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πέραν του «Οικοπέδου 12».

ΚΥΠΕ/ΚΠ/