Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

Επίσκεψη στο Ε.Β.Ε Πάφου πραγματοποίησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου στις 16 Μαΐου 2013, όπου είχε μια παραγωγική συνάντηση με το Δ.Σ του Ε.Β.Ε Πάφου.

Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε Πάφου κ. Γ. Λεπτός αναφέρθηκε:

  • Στην ανάγκη πολύπλευρης στήριξης της Πάφου καθ’ ότι βιώνει τον 5ον χρόνο οικονομικής κρίσης.
  • Στην ανάγκη για γρηγορότερη δυνατή επάνοδο στην ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Στην αύξηση ρευστότητας, μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση δανείων.
  • Στην προσπάθεια επιτάχυνσης έναρξης κατασκευής μεγάλων έργων / αναπτύξεων του ιδιωτικού τομέα στην Πάφο, τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευρύτερα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
  • Σε περαιτέρω κίνητρα/μέτρα που πρέπει να ληφθούν για υποστήριξη των βασικών τομέων της οικονομίας και προώθηση νέων επιθυμητών δραστηριοτήτων.

Η κα Υπουργός ανέφερε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων από την οικονομική κρίση και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω σχεδίων για την στήριξη/ επιδότηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

  • Παρουσίασε τα τρία νέα σχέδια στήριξης της απασχόλησης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των τριάντα Εκατομμυρίων Ευρώ και τόνισε πως δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα (σχεδόν τα 2/3 του προϋπολογισμού) στην Τουριστική βιομηχανία. Απώτερος σκοπός αυτής της κίνησης είναι η επέκταση της Χειμερινής περιόδου και η ολόχρονη λειτουργία όλο και περισσότερων ξενοδοχειακών/ τουριστικών μονάδων, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί συντονισμένα και με άλλα κίνητρα τους προσεχείς μήνες.
  • Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια εξορθολογισμού των επιδομάτων που δίνονται σε πολιτικούς πρόσφυγες και άλλους δικαιούχους με στόχο την δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα δρα και θα ενεργεί στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων.
  • Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά είναι αδύνατον να μειωθεί αισθητά η ανεργία και να απορροφηθούν οι άνεργοι χωρίς να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Γ. Λεπτός και κ. Κ. Ζαμπυρίνης αντίστοιχα παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος και τις θέσεις του Επιμελητηρίου στα πιο κάτω ζητήματα που άπτονται των εργασιακών θεμάτων:

  • Την υποστήριξη και υιοθέτηση της φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Την δυνατότητα πληρωμής οφειλόμενων Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλων ανάλογων συνεισφορών/ αποκοπών με δόσεις.
  • Την έντονη αντίθεση του Επιμελητηρίου στις πρόνοιες του Νομοσχεδίου για νομικές ρυθμίσεις της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
  • Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της μηνιαίας έκθεσης της Υπηρεσίας Απασχόλησης και Βιομηχανικής Εκπαίδευσης για να γίνει πιο χρήσιμη και αξιοποιήσιμη.

Τέλος η κα Αιμιλιανίδου εξέφρασε την εκτίμηση της για το έργο που επιτελεί το Επιμελητήριο και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα εξετάσει άμεσα όλα τα θέματα / προβλήματα που ετέθησαν.

20/05/2013