Η φρίκη του πολέμου στη Μαριούπολη

Η φρίκη του πολέμου στη Μαριούπολη

Φωτογράφος και δημοσιογράφος από την Ουκρανία, ο Νικολάι Ράντσεγκα, φωτογράφισε σκηνές από την τραγωδία που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη φρίκη του πολέμου στη Μαριούπολη αλλά και στα γειτονικά χωριά Σαρτανά και Σερόκινα, όπου σκοτώθηκαν τριάντα άνθρωποι και εκατό τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο φωτογράφος.


Τραυματίες που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο της Μαριούπολη, διαμελισμένα σώματα και γυναίκες που μοιρολογούν για τους αγαπημένους τους, αλλά και πλοία, λεωφορεία και οχήματα κατεστραμμένα από τις βόμβες και τους όλμους, γκρεμισμένα σπίτια και διάφορα οικοδομήματα, είναι μερικές από τις σκηνές που απαθανάτισε ο φωτογράφος.

Στο χωριό Σαρτανά, συνέχισε, από τα 13 θύματα οι 12 είναι Έλληνες στην καταγωγή.

Ο φωτογράφος εκθέτει σήμερα τις φωτογραφίες του στο χώρο έξω από τα Οθωμανικά λουτρά στην Πάφο. Το κτίσμα έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί πλέον ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πάφου

Η προσπάθεια για να φωτογραφήσει τη φρίκη του πολέμου, συνέχισε, ήταν πολύ επώδυνη και επικίνδυνη. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η γυναίκα του.

Με όλες τις μνήμες νωπές, ο φωτογράφος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται πριν 50 χρόνια σε ηλικία 8 μόλις ετών.

Επιθυμία του είναι να δείξει τις φωτογραφίες του σ’ όλη την Κύπρο για να δει ο κόσμος τι γίνεται στην Ουκρανία προκειμένου όλη η ανθρωπότητα να βοηθήσει.

Εκτός από την Πάφο, ο κ. Νικολάι Ράντσεγκα αναμένεται να παρουσιάσει το φωτογραφικό του υλικό και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου αλλά και σ’ άλλες χώρες. Πριν από την Κύπρο τις παρουσίασε στο Κίεβο.

Ακολούθως ο φωτογράφος αναφέρθηκε και στη στήριξη από την Κύπρο.

Στο πλευρό του κ. Ράντσεγκα και η μικρή Βαλέρια Λοϊζου, που διαμένει εδώ με τον Κύπριο πατέρα της και την Ουκρανή μητέρα της και που επιθυμία της , όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, είναι η στήριξη του Ουκρανού φωτογράφου στην προσπάθεια της διαφώτισης του κοινού για το δράμα της Μαριούπολης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)