Ικανοποιητική η πληρότητα των τριών μεγάλων φραγμάτων της Επαρχίας Πάφου

Ικανοποιητική η πληρότητα των τριών μεγάλων φραγμάτων της Επαρχίας Πάφου

Η πληρότητα των τριών μεγάλων φραγμάτων Ασπρόκρεμμου, Ευρέτου και Κανναβιού της Eπαρχίας Πάφου


μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή με μέσο όρο 73% (διακύμανση από 77,6 – 65,2), σύμφωνα με τον Επαρχιακό Μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου κ. Βάσο Σωκράτους, προσθέτοντας πως η αντίστοιχη πληρότητα όλων των φραγμάτων της Κύπρου είναι 45,5%.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το σύνολο των αποθεμάτων είναι 68 εκ. σε σύγκριση με το σύνολο παγκύπρια 132 εκ.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις αν και μέχρι σήμερα δεν μας έδωσαν αξιοσημείωτες ροές στα φράγματα είναι σημαντικές συνέχισε, για το υδατικό ισοζύγιο λόγω εξοικονόμησης σημαντικών ποσοτήτων νερού για άρδευση.

Επεσήμανε ακόμη πως η έγνοια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων δεν είναι πώς να αντιμετωπιστούν οι φετινές ανάγκες σε νερό της Επαρχίας αλλά αυτές των επόμενων χρόνων, και αυτό – όπως είπε – γιατί φέτος είχαμε μια ασυνήθιστη ανομβρία με μια πολύ μικρή ροή στα φράγματα μόλις 9,700.000 κ.μ., ενώ η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας ήταν 18.700.000 κ.μ.

                                                                  

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους η εξοικονόμηση νερού είναι απόλυτα αναγκαία γιατί κάθε κυβικό μέτρο που θα σπαταληθεί φέτος θα το ψάχνομε απεγνωσμένα τα επόμενα χρόνια, όπως είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως περιορισμοί στην κατανάλωση νερού άρδευσης έχουν ήδη επιβληθεί αλλά δεν είναι δραστικοί και έχουν στόχο την αποφυγή της σπατάλης.

Ακολουθώντας κατέληξε, σωστές πρακτικές άρδευσης η γεωργική παραγωγή δεν θα επηρεαστεί καθόλου.