Καταγράφει ζημιές σε Τραχυπέδουλα-Κιδάσι κλιμάκιο του Τμήματος Γεωργίας

Καταγράφει ζημιές σε Τραχυπέδουλα-Κιδάσι κλιμάκιο του Τμήματος Γεωργίας

Επί τόπου μετέβη σήμερα στην περιοχή των κοινοτήτων Τραχυπέδουλας και Κιδασίου κλιμάκιο του Τμήματος Γεωργίας για καταγραφή των ζημιών, μετά τη μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που προκλήθηκε χθες.


Η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Δρ Ανδρούλα Γεωργίου, ερωτηθείσα σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως λειτουργοί του Τμήματος του οποίου προΐσταται, μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή των ζημιών.

Η έκταση που έκαψε η πύρινη λαίλαπα, είπε, υπολογίζεται στα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από πλευράς γεωργικής γης, σημείωσε η κ. Γεωργίου, υπέστησαν ζημιές 8-10 δεκάρια αμπελιών, καθώς και κάποια διάσπαρτα δένδρα, ενώ κάηκε και ένα κτηνοτροφικό υποστατικό.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, δεν μπορεί η περιοχή να κηρυχθεί ως πληγείσα με βάση σχέδιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και χρηματοδοτείται από κυπριακούς πόρους.

Μια περιοχή, διευκρίνισε, για να κηρυχθεί ως πληγείσα, πρέπει να έχουν καεί 500 δεκάρια γης, πέραν των πέντε γεωργικών εκμεταλλεύσεων να έχουν υποστεί ζημιά, η συνολική ζημιά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να ανέρχεται από 200.000 ευρώ και άνω, και ο κάθε γεωργός να έχει υποστεί ζημιά πάνω από το 50% της περιουσίας του. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είπε, «η περιοχή δεν μπορεί να κηρυχθεί ως πληγείσα και να τύχουν αποζημίωσης οι γεωργοί».

Εξάλλου, η πυροσβεστική υπηρεσία αποδίδει τη χθεσινή πυρκαγιά σε κακόβουλη ενέργεια, λόγω της ώρας που προκλήθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βασίλη Μούσκο.

Ο κ. Μούσκος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στις 6:10 το πρωί νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Λεμόνα της επαρχίας Πάφου, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πτητικών μέσων που είχαν ξεκινήσει τις ρίψεις στην περιοχή της Τραχυπέδουλας και Κιδασίου, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και η πυρκαγιά στην Λεμόνα, συνέχισε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας τέθηκε κακόβουλα.

Η πυρκαγιά στην Λεμόνα έκαψε στο πέρασμα της έκταση 2 δεκαρίων από άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα.

Ο κ. Μούσκος καταλήγοντας ανέφερε πως στην περιοχή των κοινοτήτων Τραχυπέδουλας και Κιδασίου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των υπολοίπων τμημάτων, που εργάστηκαν για την κατάσβεση της με στόχο να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση της.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/