Κόσμημα το Δημοτικό Αγίου Δημητρίου στο Μούτταλο

Κόσμημα το Δημοτικό Αγίου Δημητρίου στο Μούτταλο

Στολίδι για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου χαρακτήρισε το καινούργιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου (πρώην Ε Δημοτικό Μουττάλου) ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης σε εκπαιδευτήρια της Πάφου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

“Ξεκινούμε την περιοδεία μας σε σχολεία στην Πάφο από το καινούργιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, θα έλεγα ότι έχουμε μπροστά μας ένα στολίδι για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και θα ήθελα να συγχαρώ και τους εκπαιδευτικούς και τοΣύνδεσμο Γονέων και την Εφορεία και όλους όσους συνεργάστηκαν πραγματικά για να μπουν τα παιδιά σ’ αυτό το κόσμημα της εκπαίδευσης μας να είναι έτοιμο το σχολείο να λειτουργήσει και να ξεκινήσει και εδώ ομαλά η σχολική χρονιά”, ανέφερε ο κ. Καδής.


Με βάση την ενημέρωση που είχαμε φαίνεται ότι το σχολείο είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο και όντως ξεκίνησε πολύ ομαλά και εδώ η νέα σχολική χρονιά, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως σε συνάντηση που είχε με τοπικούς παράγοντες, με το Σύνδεσμο Γονέων της Πάφου, με την ΠΟΕΔ της Πάφου και με άλλους παράγοντες φαίνεται ότι και στην Πάφο η εικόνα που έχουμε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ θετική σε όλα τα επίπεδα – όπως είπε- τόσο σε επίπεδο στελέχωσης, όσο και σε επίπεδο βιβλίων και υποδομών φαίνεται ότι όλα κυλούν ομαλά.

Ο κ. Καδής σημείωσε πως κάθε σχολική μονάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οι οποίες όμως με τη συνεργασία όλων των φορέων αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Επεσήμανε επίσης πως ” το σχολείο αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας όλων αυτών των παραγόντων της Εφορείας, των Οργανωμένων Γονιών, των Εκπαιδευτικών για να λειτουργήσει ομαλά το σχολείο και να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά μας”.

Ακολούθως είπε θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες και οργανωμένα σύνολα που ζήτησαν να τον συναντήσουν, ενώ θα επισκεφτεί και άλλα εκπαιδευτήρια άλλα προκειμένου – όπως ανέφερε- να εξετάσει ακριβώς σε βάθος και με λεπτομέρεια όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα της Πάφου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καδής ανέφερε η προοπτική ανέγερσης ενός νέου σχολείου μετά την κατεδάφιση του Νικολαϊδείου εξετάζεται στη βάση των πληθυσμιακών δεδομένων και των αναγκών της κάθε περιοχής.

Αυτά τα ζητήματα όπως είχαμε διαβεβαιώσει από πέρσι εξετάζονται συνεχώς, σημείωσε.

Εάν λοιπόν συνέχισε, υπάρξουν δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου σχολείου θα το προγραμματίσουμε για να δημιουργηθεί.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως το ίδιο ισχύει και για τα Δημοτικά της ευρύτερης περιοχής της Πάφου, ανακοινώνοντας πως θα πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις, ώστε να εξετάσει πώς εξελίσσονται τα δεδομένα, ποιοι είναι οι αριθμοί των μαθητών και πού δικαιολογείται είτε η ανέγερση νέων είτε η επέκταση σχολικών μονάδων.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε σχέση με την κατεδάφιση του Νικολαϊδειου σχολείου αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας ο κ. Καδής περιορίστηκε να πει πως αυτό το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Αυτό όμως που γνωρίζει – όπως είπε- είναι ότι η κατεδάφιση του σχολείου προέκυψε από το γεγονός ότι το σχολείο όχι μόνο είναι αδύνατο να επιδιορθωθεί αλλά και ακατάλληλο για χρήση.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η οποιαδήποτε λειτουργία του εμπεριείχε κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Ο τρόπος ωστόσο κατεδάφισης δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, επανέλαβε.

Στον κ. Καδή ο Διευθυντής του Δημοτικού Μουττάλου Χαράλαμπος Αβερκίου πρόσφερε ως δώρο ένα εικόνισμα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της συνοικίας Μουττάλου.

Απευθυνόμενος, εξάλλου, στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου στο Μούτταλο, ο κ. Καδής είπε «αντιλαμβάνεται κανένας με την πρώτη ματιά μπαίνοντας σ’ αυτό το σχολείο ότι νιώθει υπέροχα».

Έστειλε επίσης στους μαθητές το μήνυμα να πάρουν από το σχολείο τους όσα περισσότερα μπορούν .

Έχετε, συνέχισε, “το καλύτερο σχολείο, έχετε πάρα πολύ καλούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά, εκμεταλλευτείτε το, και πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε”.

Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος του Δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου στο Μούτταλο ανήλθε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καδής ακολούθως επισκέφτηκε το Λύκειο «Αγίου Χαραλάμπους» Έμπας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Καδής συνεχάρη τον μαθητή του σχολείου Τζόσουα – Ιάκωβο Ιωακείμ από την Πέγεια διότι στις 3.9.2015 βρήκε σε καφετέρια και παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 9.700 ευρώ.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η πράξη αυτή του μαθητή είναι εξαιρετικής σημασίας και πως με την επίσκεψη του στο σχολείο αυτό ήθελε πέρα από τη βράβευση του μαθητή να αναδείξει και την πράξη του διότι – όπως είπε- τέτοια πρότυπα έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Πέραν, συνέχισε, από τα συγχαρητήρια που αξίζουν στον ίδιο, αξίζουν συγχαρητήρια στην οικογένεια του, στο σχολείο του στους εκπαιδευτικούς του διότι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και ενός ολοκληρωμένου χαρακτήρα είναι το αποτέλεσμα – όπως είπε- πολλών παραγόντων.

Πρόσθεσε ακόμη πως τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)