Λύση για τον Ακάμα και άνοιγμα του οδοφράγματος Κοκκίνων

Επίλυση του διαχρονικού προβλήματος για τη Χερσόνησο Ακάμα και διάνοιξη του οδοφράγματος Κοκκίνων, ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων του Ακάμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της.

Σε επιστολή που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αναφέρει πως αναμένει εδώ και μήνες να υπάρξει κάποια πρόοδος στο διαχρονικό θέμα του προβλήματος με τις εγκλωβισμένες περιουσίες των ιδιοκτητών γης, λόγω της ένταξης τους σε Ζώνες Προστασίας (Φύση 2000), καθώς και την εφαρμογή ενός Διαχειριστικού Σχεδίου που θα είναι αποδεκτό από τις Κοινότητες.


Δυστυχώς, παρ’ όλες τις άοκνες προσπάθειες για διάλογο με τούς αρμόδιους Υπουργούς Επιτροπής Ακάμα, και το Τμήμα Περιβάλλοντος και την εξαγγελία για το Διαχειριστικό Σχέδιο, αλλά και την εισήγηση της Συντονιστικής με κατάθεση γραπτών θέσεων για επίλυση του θέματος χωρίς η Κυβέρνηση να χρειαστεί να βγάλει χρήματα από τα ταμεία της , δεν υπάρχει ανταπόκριση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων του Ακάμα εκφράζει έντονο προβληματισμό “ειδικά για ένα θέμα που επηρεάζει αρνητικά πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας και καταδικάζει μία ολόκληρη περιοχή (Χερσόνησο Ακάμα) σε μαρασμό”.

Ηεπίλυση του διαχρονικού αυτού προβλήματος μιας απομακρυσμένης περιοχής θα βοηθούσε στα μέγιστα και την οικονομία της Κύπρου και τις Κοινότητες να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, ανεργία και αστυφιλία, με την εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου και κάποιο είδος ήπιας αειφόρου οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης όπως και τη δικαίωση των συμπολιτών μας, των οποίων, οι περιουσίες είναι ακόμη σε μηδενική αξία λόγω των κυβερνητικών πολιτικών αποφάσεων, προσθέτει.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων του Ακάμα ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εφόσον θα συζητηθούν θέματα ΜΟΕ και η πιθανή διάνοιξη κάποιων οδοφραγμάτων, να εξεταστεί το αίτημα των Κοινοτήτων του Συμπλέγματος Πόλης Χρυσοχούς “με το οποίο συμφωνούμε ως Κοινότητες και ιδιοκτήτες της Χερσονήσου Ακάμα” για άνοιγμα του οδοφράγματος Κοκκίνων.

Η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων θα είναι ένα τεράστιο και πολύτιμο δώρο για όλους τους κατοίκους του Συμπλέγματος της Πόλης Χρυσοχούς και των Κοινοτήτων Ακάμα εφόσον θα υπάρξει μια τεράστια προοπτική και αειφόρος ανάπτυξη μετά από πολλές δεκάδες χρόνια που είναι αποκομμένες από την πρωτεύουσα και από πολλές περιοχές της Κύπρου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η σημαντική μείωση του χρόνου για την διαδρομή Λευκωσίας – Ακάμα, 50 λεπτά, θα δώσει τεράστια προοπτική και θα βοηθήσει στα μέγιστα έτσι που οι Κοινότητες να μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να γίνουν βιώσιμες, προστίθεται.

Η Συντονιστική είναι έτοιμη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το διάλογο με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την δημιουργία και εφαρμογή ενός Διαχειριστικού Σχεδίου με ένα Στρατηγικό Σχέδιο ήπιας Αειφόρου Οικολογικής Τουριστικής Ανάπτυξης, που θα επιλύσει και το θέμα των περιουσιών αλλά και θα εξασφαλίσει την προστασία της Φύσης στη Χερσόνησο Ακάμα, καταλήγει.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)