Μια Μαργαρίτα Διαφορετική από τις Άλλες

Μια Μαργαρίτα Διαφορετική από τις Άλλες

Η κραυγή απελπισίας και φόβου ”Τι θα γίνω μάμα όταν εσύ πεθάνεις” που άκουγε η Ισμήνη Λιασίδου από την ανάπηρη της κορούλα Μαργαρίτα για 33 χρόνια, ήταν μαχαίρι στην καρδιά. Δεν πέθανε όμως πρώτη η μάνα. Πέθανε η Μαργαρίτα, και τότε η μάνα στη μεγάλη της απελπισία και στην επιθυμία της να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη της, αποφάσισε και έβαλε ως σκοπό της ζωής της, να κτίσει ένα Ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ως μόνιμο και αιώνιο μνημόσυνο για το παιδί της, και ως μια πηγή βοήθειας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Συμπαραστάτη πάντα δίπλα της σε αυτή την μεγάλη απόφαση, η Ισμήνη είχε τον αγαπημένο της σύζυγο και πατριό της Μαργαρίτας Mervyn Saul. Δύσκολο το έργο, ανηφορικός ο δρόμος, αλλά η μεγάλη της αγάπη για την κόρη της που έχασε, της έδωσε το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την επιμονή και την υπομονή που χρειαζόταν για να επιτύχει το σκοπό της και να φέρει εις πέρας το μοναδικό στο είδος του Ίδρυμα για ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες της Επαρχίας Πάφου.


Το Ίδρυμα ενεγράφη στις 15/7/1986 δυνάμει του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου του 1972.

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1990 στο χωριό Κολώνη (3 χλμ. από την πόλη της Πάφου). Κτίστηκε σε τεμάχιο γης που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Το Ίδρυμα άρχισε τη λειτουργία του στις 15 Σεπτεμβρίου του 1992, τα δε εγκαίνια του έγιναν στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου και έμελλε από τότε μέχρι σήμερα και για όσο υπάρχει αγάπη, θέληση και εθελοντισμός το Ίδρυμα Λιασίδου να αποτελεί ια σύγχρονη και δεύτερη κολυμβήθρα του Σιλωάμ στη δική μας Ιερουσαλήμ, στην Ιερουσαλήμ της καρδιάς μας.

Για 20 ολόκληρα χρόνια η Ισμήνη Λιασίδου αγωνιζόταν καθημερινά για την ευημερία των ατόμων αυτών, μέχρι την μέρα του θανάτου της στις 15 Μαρτίου 2012.

Αμέσως  μετά το θάνατο της Ισμήνης Λιασίδου, κατόπιν επιθυμίας της ίδιας και μετά από συνεδρία του Δ.Σ. στις αρχές Ιανουαρίου 2012, εξελέγη ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σοφοκλέους επίσημα ως ο 3ος Πρόεδρος κατά σειρά από καταβολής του Ιδρύματος, ο οποίος διετέλεσε φίλος του Ιδρύματος επί σειρά ετών περπατώντας στο δρόμο που χάραξε η μακαριστή Ισμήνη έχοντας ως φάρο φωτεινό, τις παρακαταθήκες, τις νουθεσίες και συμβουλές της.

Από  το  σημείο  αυτό  η  μετεξέλιξη του  Ιδρύματος  είναι  εμφανέστατη.  Νέες  υπηρεσίες,  νέες  δραστηριότητες   προστίθενται  στα  προγράμματα  του  Ιδρύματος  Μαργαρίτας  Λιασίδου.   H  επιστημονική  μας  ομάδα  αποτελείται από ψυχολόγους,  λογοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή  και  γυμναστή.

Οι  δραστηριότητες  μας,  βοηθούν  τα  άτομα   με  ειδικές  ανάγκες  που  φιλοξενούνται  στο  Ίδρυμα,  να  καλλιεργήσουν  την  αυτοπεποίθηση  τους  μέσα  από  δημιουργικές   πρακτικές  και   εργασίες.  Τα   εμπλουτισμένα   προγράμματα  μας  είναι  προσαρμοσμένα  ανάλογα με τις  αναγκαίες  των ατόμων που  φιλοξενεί το  Ίδρυμα μας. Περιλαμβάνουν  μαθήματα  ηλεκτρονικών  υπολογιστών, τέχνης, χορού,  μουσικής,  κηπουρικής,  ξυλουργικής,  οικιακής  οικονομίας,  θρησκευτικής  αγωγής,  μάθημα  γενικών  γνώσεων  και  κοινωνικής  προσαρμογής.

Τους παρέχονται ευκαιρίες ανάπτυξης και αξιοποίησης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των σωματικών και πνευματικών τους ικανοτήτων για αυτοεξυπηρέτηση, ατομική φροντίδα, κοινωνική προσαρμογή και διευκόλυνση της ένταξης τους στο κοινωνικό σύνολο ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σημαντική συμβολή για το Ίδρυμα αποτελούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα Πάφου με τα οποία συνεργαζόμαστε στενά.

Στα  καινούργιων  προδιαγραφών  προστατευόμενα εργαστήρια  μας κατασκευάζονται χειροτεχνίες οι οποίες διατίθενται προς πώληση.

Επίσης, εφαρμόζουμε το Σχέδιο με στήριξη από το 2001 με την εργοδότηση των ατόμων με αναπηρίες στην ανοιχτή αγορά εργασίας με στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Άτομα του Ιδρύματος εργοδοτούνται  σε διάφορες επιχειρήσεις. Το Σχέδιο επιχορηγείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες.

Στόχοι του Ιδρύματος είναι η στέγαση, φροντίδα, δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση, προστασία, άσκηση, ψυχαγωγία, θεραπευτική αγωγή και αποκατάσταση των ενήλικων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα άτομα επίσης, που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Έχουμε ξεπεράσει τα 30.

Οι δεκάδες εθελοντές, οι χορηγοί και όλος ο κόσμος της Πάφου, μας στηρίζει και μας ακολουθεί σε κάθε μας προσπάθεια από τότε μέχρι σήμερα, γι αυτό και τους ευχαριστούμε θερμά ως συνοδοιπόροι σ’ αυτόν τον μακρύ δρόμο και ανηφορικό που θα μας θυμίζει ότι η προσωπική μας Ιθάκη αρχίζει να αχνοφαίνεται όταν το πλοίο της πίστης για ζωή το οδηγεί ένας διαφορετικός καπετάνιος που δεν είναι άλλος από την αληθινή αγάπη, αγάπη για προσφορά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε και στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων και προσωπικά στον φύλακα άγγελό μας την κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου που με πολλή αγάπη και θέληση στέκεται στο πλευρό μας σε κάθε μας πρόβλημα, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και στο Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας Πάφου για την άψογη συνεργασία που έχουμε μαζί τους. .

Σήμερα το Ίδρυμα γιορτάζει. Συμπληρώνει 25 χρόνια Ζωής, Προσφοράς, Αγάπης και Φροντίδας στην πόλη και επαρχία Πάφου.

Η στήριξη, η αγάπη και η παρουσία του ηρωικού λαού της Πάφου για μας αποτελεί δύναμη, κουράγιο και όρεξη για να προχωρήσουμε μπροστά παραδίνοντας τις δικές μας παρακαταθήκες στις γενεές που θα ακολουθήσουν μέσω των συνεχιστών του έργου μας.

Μια Μαργαρίτα διαφορετική από τις άλλες θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας που δεν θα μπορεί κανείς να την μαδήσει να δει αν τον αγαπά, η παρουσία της στον κήπο της καρδιάς μας θα ανθίζει και θα μαρτυρά πού βρίσκεται η αληθινή και παντοτινή αγάπη. Παντοτινά και αιώνια θα προσφέρει μια αγκαλιά από μαργαρίτες διαλαλώντας το μήνυμα της άνοιξης, της παντοτινής άνοιξης στον προσωπικό Γολγοθά του κάθε λαβωμένου αγγέλου και για όσο υπάρχουν μαργαρίτες στους κήπους της καρδιάς μας θα θυμίζουν ότι μαργαρίτες σημαίνει αγάπη, χαρά και ανάσταση, ελπίδα και ζωή.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σοφοκλέους
Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Μαργαρίτας Λιασίδου