Μπήκε στα συρτάρια το δημοψήφισμα για την πλατεία Κένεντι

Μπήκε στα συρτάρια το δημοψήφισμα για την πλατεία Κένεντι

Εξαγγέλθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή δημοτών Πάφου. Έχει πλέον όμως ατονήσει για τα καλά. Ο λόγος για το δημοψήφισμα που προαναγγέλθηκε για μετονομασία της κεντρικής πλατείας Κένεντι της Πάφου. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί διαφοροποίηση του πλάνου εκείνου, εντούτοις, τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί παρήλθαν, με τη διαδικασία να μένει επί της ουσίας ημιτελής.

Το δημοψήφισμα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού στο μεταξύ προτάσεις υπό ηλεκτρονική μορφή ή γραπτώς θα κατατίθεντο στο Δημοτικό Μέγαρο από τους εγγρεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους δημότες Πάφου. Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, οι δημότες καλούνταν σε πρώτη φάση να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο όνομα της σημερινής πλατείας Κένεντι, το οποίο θα πρέπει να είναι δηλωτικό της ιστορίας της πόλης, της πορείας της μέσα στον χρόνο και της σημαντικής θέσης της στο γενικότερο γίγνεσθαι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Οι προτάσεις ονοματοδοσίας θα παραπέμπονταν εντός του καλοκαιριού αρχικά σε ειδική επιτροπή στον Δήμο Πάφου και η οποία θα ετοίμαζε μια πρώτη λίστα με 10-15 ονόματα που κρίνονται ως τα πλέον κατάλληλα για τον σκοπό του δημοψηφίσματος.

Η λίστα αυτή θα έπρεπε να παραπεμφθεί στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου το οποίο και θα κατέληγε σε ένα «short list» προτεινόμενων ονομάτων για την κεντρική πλατεία της πόλης, που θα αποτελείται από πέντε ονόματα-προτάσεις. Η λίστα αυτή θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον των δημοτών της Πάφου κατά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει ο κόσμος της πόλης το όνομα που θα έχει πλέον η υπό ανάπλαση κεντρική πλατεία Πάφου.

Αρμόδια πηγή επεσήμανε ωστόσο στον «Φ» ότι η διαδικασία μετά την υποβολή των προτάσεων των δημοτών έχει ατονήσει και δεν προχώρησε σε κανένα από τα επόμενα βήματα που προνοούσε η προκήρυξη. Εκτίμησε, δε, ότι πολύ πιθανό αυτό να είχε να κάνει με την προεκλογική περίοδο, κατά την οποία ουδείς ήθελε να ανοίξει ζητήματα που άπτονταν πολιτικών αποφάσεων με εύλογο κόστος, όπως είναι η απόφαση για ονοματοδότηση της πλατείας.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου