Ναυαγεί όπως όλα δείχνουν η ανάπτυξη EDEN στη Γεροσκήπου

Ναυαγεί όπως όλα δείχνουν η ανάπτυξη EDEN στη Γεροσκήπου

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και του Ούγγρου επενδυτή για την τουριστική ανάπτυξη-«μαμούθ» στη Γεροσκήπου. Την εξέλιξη αυτή έφερε η άγονη τελευταία συνάντηση που έγινε μεταξύ των πλευρών αυτή τη βδομάδα.

Η συνάντηση έγινε με σκοπό την εξεύρεση διεξόδου στη σοβαρή διαφορά που προέκυψε, με τη θέση της κυβερνητικής πλευράς, όπως ο επενδυτής καταβάλλει ενοίκιο στο κράτος, για την έκταση της τεχνητής νήσου που ο ίδιος θα δημιουργήσει. Να σημειωθεί ότι προηγουμένως, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για ένα άλλο μέρος γης, που είναι κρατική και τελικά συμφωνήθηκε ετήσιο ενοίκιο της τάξης των €5,5 εκατομμυρίων.


Η κυβερνητική πλευρά, πρόβαλε το επιχείρημα ότι η γη που θα δημιουργήσει στη θάλασσα ως τεχνητό νησί ο Ούγγρος επενδυτής, θα είναι κρατική ιδιοκτησία. Κάτι στο οποίο συμφώνησε η πλευρά του επενδυτή. Πρόσθετη θέση της κυβερνητικής πλευράς που εκφράζεται μέσω του Κτηματολογίου, είναι ότι εφόσον πρόκειται για κρατική γη, έστω και αν αυτή δεν υπάρχει τώρα και θα δημιουργηθεί από τον επενδυτή, το κράτος πρέπει να παραχωρήσει έναντι ενοικίου την γη αυτή. Και υπολόγισε ότι το πιο «επιεικές» ενοίκιο, ανέρχεται στα €2,6 εκατ. ετησίως.

Στην τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση, η πλευρά του Ούγγρου επενδυτή, που ήδη έχει προβάλει το επιχείρημα ότι με τις επιβαρύνσεις αυτές το έργο γίνεται μη βιώσιμο, αντιπρότεινε περιορισμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών πάνω στην τεχνητή νήσο.

Επίσης, πρόβαλε το επιχείρημα ότι χωρίς το έργο, το κράτος δεν θα εισπράττει ούτε ευρώ από τα ενοίκια των €6,5 εκατ. που προτείνει – δηλαδή 8,5 δισ. στη διάρκεια του συμβολαίου – αλλά ούτε φόρους, ΦΠΑ και τέλη κ.τ.λ. Η κυβερνητική πλευρά δεν απάντησε στη θέση αυτή επιμένοντας στη δική της, με τον Ούγγρο επενδυτή να ενημερώσει ήδη συνεργάτες του ότι δεδομένων και των πέραν των τριών ετών που προωθεί χωρίς αποτέλεσμα την επένδυση των 3,5 δισ., αποχωρεί για να αξιοποιήσει αλλού τα κεφάλαιά του.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο πρόβλημα, προέκυψε και στην περίπτωση της επένδυσης για τη μαρίνα Πρωταρά και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ωστόσο δεν έγινε δυνατό να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Πέτρος Θεοχαρίδης