Οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού με την ματιά της κοινωνικής ψυχολογίας

Οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού με την ματιά της κοινωνικής ψυχολογίας

Η τρίτη διάλεξη του 12ου Κύκλου του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο», υπό τον τίτλο «Οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού με τη ματιά της κοινωνικής ψυχολογίας», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, φιλοξενεί τον Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χάρη Ψάλτη.

Η μελέτη της ποιότητας των σχέσεων μεταξύ των ομάδων (διομαδικών σχέσεων) είναι μία από τις κύριες ερευνητικές περιοχές της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Οι ερευνητές που διερευνούν τις δι-ομαδικές σχέσεις ασχολούνται συνήθως με τη μελέτη των αναπαραστάσεων και των συναισθημάτων που έχουν τα μέλη μιας ομάδας για μια άλλη ομάδα, μελετούν τα φαινόμενα της προκατάληψης, των αρνητικών στερεοτύπων, την ύπαρξη ή την απουσία εμπιστοσύνης και μια σειρά άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα των διομαδικών σχέσεων. Επιπρόσθετα, σήμερα υπάρχει μια πλειάδα μοντέλων και θεωριών που διερευνούν τους κοινωνιο-ψυχολογικούς μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μειώνεται, αν υπάρχει, η προκατάληψη, αποδομούνται τα στερεότυπα και καλλιεργείται η εμπιστοσύνη. Στην ομιλία του κ. Ψάλτη θα γίνει παρουσίαση σειράς κοινωνιοψυχολογικών ερευνών που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια και στις δύο κοινότητες που διερευνούν τις αντιλήψεις της κάθε κοινότητας για την άλλη κοινότητα, αναπαραστάσεις του κυπριακού προβλήματος και μορφές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε έρευνες που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι διακοινοτικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.


Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων το κοινό, αλλά και το ακροατήριο του Ράδιο Πάφος, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα «Πολίτης», UCY Voice 95,2
Πληροφορίες: 22894305/ 26960857