Ομήρου : Η αυριανή  συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη

Ομήρου : Η αυριανή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη

Οι δηλώσεις Έρογλου σε συνέντευξη του στην Τουρκική εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ


είναι απολύτως ενδεικτικές της αμετάβλητης τουρκικής πολιτικής και στάσης δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Επιμονή, είπε , αναφερόμενος στις δηλώσεις Έρογλου, σε « δύο λαούς και δύο κυριαρχίες», στις «πραγματικότητες» που έχουν διαμορφωθεί μετά το έγκλημα της τουρκικής εισβολής το 1974 και έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς κοινή διαπραγματευτική βάση , χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Υπό το φως αυτών των προκλητικών δηλώσεων, συνέχισε ο κ Ομήρου, είναι προφανές ότι η αυριανή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη δεν πρόκειται να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Οκ Ομήρου σημείωσε , επίσης, πως ως εκ τούτου καθίσταται, επιτακτική η ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ελληνική Κυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ακόμη, πως συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες , και κάτω από αυτούς τους όρους που θέτει ο κ Έρογλου , θα ήταν αδιανόητη.

Κατέστησε επίσης σαφές, πως άμεσο καθήκον, είναι η καταγγελία της Τουρκικής στάσης σε κάθε προσφερόμενο διεθνές και Ευρωπαϊκό βήμα, και η διακήρυξη επίσης συνέχισε, « ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε διαπραγματευτικού κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – Ε.Ε.».

Ταυτόχρονα είπε, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού , το οποίο να θέσουμε ενώπιον της διεθνούς και της Ευρωπαϊκής κοινότητας, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Καταλήγοντας ο κ Ομήρου είπε επίσης, πως η υιοθέτηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής στη βάση του αντικατοχικού χαρακτήρα του Κυπριακού, καθίσταται πλέον μονόδρομος.

ΚΥΠΕ/ΚΠ