“Ο Βαγορής” την Κυριακή 19/03 στην Τσάδα

“Ο Βαγορής” την Κυριακή 19/03 στην Τσάδα

Η ζωή και το έργο του Ήρωα – Ποιητή για πρώτη φορά στο θέατρο από το θέατρο Κάρμα.

Το βραβευμένο έργο της κύπριας συγγραφέως Τούλας Κακουλλή «Ο Βαγορής» φιλοξενεί το Κέντρο Νεότητας Ευαγόρας Παλληκαρίδης στην Τσάδα με αφορμή τα 60 χρόνια από την θυσία του ήρωα.


Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 16.30

Χορηγοί: Κοινοτικό συμβούλιο Τσάδας, Ιερά Μητρόπολη Πάφου, Ιερά μονή Αγίου Νεοφύτου, Π.Χ”Νικόλας, Βιβλιοπωλείο, Σ. Ιωάννου.

Το έργο είναι στην κυπριακή διάλεκτο και καταπιάνεται με την ζωή και το έργο του ήρωα αλλά και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Στον ρόλο του Βαγορή ο νεαρός ηθοποιός Δημήτρης Χατζηπαύλου.

Παίζουν: Κώστας Σχοινιού ( Μιλτιάδης πατέρας του Ευαγόρα και Ιερέας) -Ντόρις Κυριακίδου(Αφροδίτη μητέρα του Ευαγόρα) – Γαλάτεια Ζήνωνος ( Αγγελική συμμαθήτρια του) και ο Γεώργιος Νικολάου( Δήμος συμμαθητής του). ( Όλοι επαγγελματίες ηθοποιοί).

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Σχοινιού
  • Βοηθός σκηνοθέτης: Γαλάτεια Ζήνωνος
  • Μουσική επιμέλεια: Χριστόδουλος Ολύμπιος
  • Σκηνικά κοστούμια: Κωνσταντίνου Σπύρου
  • Κομμώσεις: Βίκυ Ευσταθίου

Περίληψη έργου:

Η σκλαβιά της πατρίδας του, του βάραινε την ψυχή. Δεν άντεχε να τη βλέπει κάτω από τον αγγλικό ζυγό. Έτσι εντάχτηκε σε εκείνο τον άνισο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α για την απελευθέρωση της μικρής – πικρής πατρίδας. Και ο δεκαοκτάχρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης “Ο Βαγορής” , όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι οικείοι του, πήρε «την ανηφοριά και το μονοπάτι», για να την ανταμώσει. Αντίτιμο θα ήταν η ίδια του η ζωή και το ήξερε, μα δεν τον ένοιαζε . Κόντρα στον Άγγλο κατακτητή , ύψωσε το ανάστημα του και ένα πρωί της άνοιξης , άφησε την τελευταία του πνοή στην αγχόνη , για χάρη αυτής της λευτεριάς και για χάρη του νησιού του.

«Μακάρι να είμαι ο τελευταίος που πεθαίνω στην αγχόνη», ήταν τα στερνά του λόγια , πριν ξεψυχήσει .
Και πράγματι ήταν ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε.