Πάφος2017: Τραπέζι Ενοποίησης

Πάφος2017: Τραπέζι Ενοποίησης

Κάλεσμα για συγκέντρωση τεμαχίων ξύλου απ’ όλη την Κύπρο, άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, προς υποστήριξη του έργου «Το Τραπέζι της Ενοποίησης» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017, απευθύνει το Πάφος 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, οι δύο καλλιτέχνες, ο Anthony Heywood και ο Uwe Derksen, εμπνευστές του «Tabula – Fortis in Pace», κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα ακόμη έργο στα πλαίσια των εορτασμών του Επίσημου Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017.


Το Τραπέζι της Ενοποίησης, όπως ονομάζεται το έργο αυτό, θα τοποθετηθεί μόνιμα στο Χάνι του Ιμπραήμ.

Το Τραπέζι της Ενοποίησης θα αποτελείται από ανακυκλωμένα και ήδη χρησιμοποιημένα κομμάτια ξύλου, όπως δοκούς κτηρίων που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί.

Το τραπέζι – όπως αναφέρεται – θα είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων, κοινοτικής συμμετοχής σε διάφορα επίπεδα, συλλογής κομματιών ξύλου, κατασκευής και τοποθέτησης του τραπεζιού στο χώρο όπου θα παραμείνει μόνιμα.

Πρόκειται, συνεχίζει η ανακοίνωση, για ένα έργο τέχνης με πολυλειτουργικές ιδιότητες που συνδυάζει την κατασκευή και την εργασία με την πρόσκληση διαφόρων κοινοτήτων στο τραπέζι του δημοκρατικού διαλόγου, που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται συνεχώς και να παραμένει βιώσιμο.

Το έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017, παραπέμπει άμεσα στο σύνθημα «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς» και στο προηγούμενο έργο των δημιουργών το «Tabula – Fortis In Pace» .

Βασικός στόχος του έργου είναι η συμμετοχή τοπικού (με έδρα την Πάφο ή την Κύπρο), καθώς και διεθνές κοινού και «συνεργατών» για τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από το τραπέζι της Πάφου.

Στόχος, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι να καθιερωθεί επίσης ένας συνεχής, ουσιαστικός και συγκεκριμένος διάλογος και σε άλλα μέρη του κόσμου πριν και μετά την ολοκλήρωση και τοποθέτηση του τραπεζιού στο χώρο έκθεσης του.

Μια βασική πτυχή του έργου είναι η συλλογή κομματιών ξύλου και μηνυμάτων από διάφορες κοινότητες και άτομα απ’ ολόκληρη την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες, την υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμη παραπέρα.

Έτσι, το έργο, όπως αναφέρεται , θα σηματοδοτήσει την εμπλοκή της κοινότητας και την καθιέρωση διαλόγου μεταξύ ατόμων με διαφορετική κουλτούρα και υπόβαθρο, χτίζοντας δεσμούς που θα αντέξουν και θα εξελιχθούν με το πέρας του χρόνου.

Το Πάφος 2017 καλεί τους ενδιαφερόμενους να συλλέξουν, ένα ή περισσότερα κομμάτια ξύλου που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο εργασίας ή διαμονής τους.

Να δώσουν επίσης κάποιες πληροφορίες σχετικές με την προέλευση των τεμαχίων ξύλου, τη χρήση ή έστω τον τρόπο και τον τόπο διάθεσης τους.

Να συμπεριλάβουν ένα γραπτό μήνυμα αναφέροντας τα συνθήματα «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς» και «Το Τραπέζι της Ενοποίησης».

Το μήνυμα αυτό μπορεί να βασίζεται στις προσωπικές παρατηρήσεις τους ή στις συζητήσεις στη γειτονιά τους, στο χώρο εργασίας τους, στην τέχνη τους ή σε οποιαδήποτε άλλη εργασία κ.λπ..

Το Πάφος 2017 σημειώνει επίσης πως τα τεμάχια ξύλου θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως.

Κάθε τεμάχιο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30 εκατοστά μήκος, 20 εκατοστά πλάτος και 5 εκατοστά πάχος.

Τα τεμάχια μπορεί να προέρχονται είτε από μαλακό είτε από σκληρό ξύλο.

Τα τεμάχια ξύλου θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να προστεθούν στην κατασκευή. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να φέρουν οποιαδήποτε σημάδια σαπίσματος ή να έχουν δεχτεί επίθεση από μύκητες ή σαράκι.

Επίσης αν οι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν μπορούν να χαράξουν το όνομα και το μήνυμα τους στο τεμάχιο/α ξύλου.

Τέλος το τεμάχιο ή τα τεμάχια ξύλου θα πρέπει να παραδοθούν στη διεύθυνση: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 55, 8049, Πάφος, Κύπρος

Η προθεσμία υποβολής μηνυμάτων και ξυλείας λήγει στις 30 Ιουνίου 2016, ωστόσο εάν οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να λάβουν επιβεβαίωση παραλαβής από τους δύο καλλιτέχνες θα πρέπει να εσωκλείσουν την ταχυδρομική τους διεύθυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Mike στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικώς στο 97 660 779.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ//ΓΒΑ)