Πέτρος Λεωνίδου: Ποιες πολιτικές χρειαζόμαστε σήμερα;

Πέτρος Λεωνίδου: Ποιες πολιτικές χρειαζόμαστε σήμερα;

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός για τη χάραξη στρατηγικής μιας ολόκληρης περιοχής. Ο Δήμος Πέγειας χρειάζεται σήμερα ένα στρατηγικό σχεδιασμό πλεύσης. Ένα σχεδιασμό με βάση τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας της περιοχής. Πέρα από τη στροφή προς τις υπηρεσίες πρέπει να ασχοληθεί με την οικοδόμηση της ταυτότητας του τόπου στηριζόμενος στη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να υπερβεί την αποξένωση του από την οικονομία και να λειτουργήσει σαν “επιχειρηματική” μονάδα που θα κινητοποιεί το ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο της περιοχής για να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Γι’αυτό και οι άξονες πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθούν καταγράφονται παρακάτω.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η συλλογική διαχείριση των στόχων. Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν προΐστανται απλώς ενός οργανισμού αλλά έχουν την υποχρέωση να σχεδιάσουν μαζί με τους άλλους φορείς και τους δημότες τους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης του τόπου. Αυτοί δεν πρέπει να είναι παραπάνω από δύο-τρεις. Οι στόχοι που πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Πέγειας είναι η τουριστική αναβάθμιση ,η πολιτιστική ταυτότητα και η προώθηση των τοπικών προϊόντων με μέγιστη επιδίωξη την απόκτηση σήματος προέλευσης. Πρέπει να στοχεύσουμε στην εξειδικευμένη οικονομία της περιοχής με μπροστάρη την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Ο ρόλος τοποθέτησης του Δήμου έναντι του ανταγωνισμού. Πέρα από την ανάπτυξη των ιδιαίτερων στοιχείων της ταυτότητας του Δήμου είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε τα στοιχεία της εικόνας μας και να αναπτύξουμε την ικανότητα της αναγνώρισης στα πλαίσια μιας παγκόσμιας ανταγωνιστικής αγοράς. Γι’αυτό και η συμμετοχή σε τοπικά και διεθνή δίκτυα, οι αδελφοποιήσεις και κυρίως η συμμετοχή σε διαδικασίες λιστών κατατάξεων πόλεων με βάση διάφορα κριτήρια(όπως τουριστική πόλη, έξυπνη πόλη, πόλη πολιτισμού) είναι απολύτως αναγκαία. Ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία του Brandname και του συστήματος διαχείρισης του.

Τη σημασία του συνεργατικού σχεδιασμού. Έχουμε γνωρίσει το σχεδιασμό των ανθρώπων που διαχειρίζονται την εξουσία. Έχει ένα ορισμένο όριο επιτυχίας ανάλογα με την ικανότητα της τοπικής αρχής. Όμως επιτακτική ανάγκη στο Δήμο μας είναι η κοινωνική ενεργοποίηση και ο από κοινού σχεδιασμός με τους δημότες. Η δημιουργία ομάδων όπως το Συμβούλιο Νεολαίας, Ομάδας Εθελοντισμού και Συμβούλιο Επιχειρηματιών είναι απολύτως επιτακτική και θα είναι ουσιαστικός παράγοντας οργάνωσης των δράσεων των δημοτών. Πρέπει ο Δήμος Πέγειας να δώσει χώρο σ’αυτές τις ομάδες, οι ίδιες θα έχουν κάτι να προτείνουν. Φαίνεται δύσκολο και είναι. Όμως τα μεγάλα οράματα δεν υλοποιούνται μόνο στα γραφεία. Θέλουμε ενεργές ομάδες που θα είναι πέρα από τη διαμαρτυρία, που θα γίνουν οργανικό στοιχείο συμβολής στην αυτοδιοίκηση προτείνοντας δημιουργικές ιδέες βελτίωσης της ποιότητας ζωής .Έτσι θα κτιστεί και η σχέση σεβασμού μεταξύ των ενεργών ομάδων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο. Είναι εύκολα κατανοητό σε όποιο ζει στη Πέγεια ότι χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο υποδομής και παροχής υπηρεσιών με επίκεντρο την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του κέντρου του χωριού ευρύτερα, την ανακατασκευή κεντρικών δρόμων αλλά και δρόμων σε γειτονιές με πεζοδρόμια και φωτισμό, την έμφαση στις υποδομές της τουριστικής περιοχής του Κόλπου Κοραλλίων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πράσινων πνευμόνων γενικότερα αλλά και χώρων παραγωγής πολιτισμού. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ποιότητα ζωής δεν δημιουργείται μόνο από τα τεχνικά έργα. Αυτό που χρειάζεται είναι η εξάσκηση πολιτικών που ενθαρρύνουν τους δημότες να τις χρησιμοποιούν και διευκολύνσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην επένδυση όπως η καθαριότητα, η εύκολη και άνετη πρόσβαση των πεζών, οι συγκοινωνίες και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Εδώ πρέπει να στηριχτεί η νέα προοπτική του τόπου μέσω της αξιοποίησης της συλλογικής συμμετοχής και ευφυΐας, των υποδομών, του ανθρώπινου δυναμικού και της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.Αυτή είναι η Πέγεια που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Η άλλη Πέγεια είναι αυτή του σήμερα που μαραζώνει και μαραίνεται όπως τα πράσινα σημεία της που τους κόπηκε το νερό,η Πέγεια που διώχνει εγκριμένα κονδύλια έργων υποδομής για μικροσυμφέροντα και τα αφήνει να αραχνιάζουν σε κάποιο συρτάρι, η Πέγεια της διαπλοκής των λίγων και προνομιούχων αυτής που καταγράφεται γλαφυρά στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Μ’αυτή πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο.Στο χέρι μας είναι ποια από τις δύο προτιμούμε.

ΠΕΤΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΠΕΓΕΙΑΣ”