Παράσταση με τίτλο «Αναδεύω τις μνήμες» του Λευτέρη Αερόπουλου χθες στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Παράσταση με το έργο του μουσικοσυνθέτη Λευτέρη Αερόπουλου


« Αναδεύω τις μνήμες» παρουσιάστηκε χθες στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, στέλνοντας μηνύματα σε κάθε σύγχρονο Έλληνα.

Μέσα από το τραγούδι και το χορό, τον λόγο και την κίνηση, ο δημιουργός Λευτέρης Αερόπουλος και οι συντελεστές του έργου επιχείρησαν ένα ιστορικό οδοιπορικό στον χώρο και στο χρόνο, ένα ορατό και νοητό ταξίδι στις μεγαλειώδεις εκείνες στιγμές που ο άνθρωπος ξεχνά την υλική του υπόσταση, διαγράφει το φυσικό του σώμα και γίνεται πνεύμα και πόθος λευτεριάς, σπίθα και φλόγα αγώνα, σύμβολο και πρόσταγμα θυσίας, ιδέα και όραμα ζωής.  

Στην παράσταση ο Λευτέρης Αερόπουλος είπε « Αναδεύω τις Μνήμες. Ένας Ελληνομνήμων προσκυνητής στη Κύπρο. Στη Κύπρο τη λιόχαρη με τη βυζαντινή ματιά. Μαθητεύω την πυροβασία δίπλα της, ακολουθώ τον υπόγειο λώρο που με συνδέει με την αρχαία της ελληνική μήτρα. Ο άγιος Απρίλης του 55 , το έντιμο ξέσπασμα , η ομολογία της ευθύνης , ο Ιούλης του 74. Βρίσκω τα χνάρια, τα χαραγμένα σημάδια, τα μηνύματα, τα ιερά παραγγέλματα εκείνου του καιρού. Αφήνω τις αισθήσεις γυμνές να κάνουν τη δουλειά τους. Προσκυνώ…….».

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε πως η παράσταση του Λευτέρη Αερόπουλου αποτέλεσε ακόμη μια έκφραση των ισχυρών αδελφικών δεσμών που ενώνουν τη μαρτυρική Κύπρο –και ιδιαίτερα την Πάφο- με την Μητροπολιτική Ελλάδα.

Αποτελεί επίσης μία ακόμη απόδειξη του βάθους και της έκτασης, είπε της αξίας και της διαχρονικότητας, που η θυσία των ηρώων του λαού μας καταλαμβάνει στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων.

Μια θυσία που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο, που εξακολουθεί να εμπνέει το Έθνος, που συνεχίζει να συνδέει με κρίκους δυνατούς την αλυσίδα των γενεών.  

Αναδεύοντας τις μνήμες και τιμώντας τους ήρωες μας, συνέχισε ο κ Βέργας , δεν αποτείνουμε μόνο ταπεινή και οφειλόμενη τιμή σε αυτούς που πρόθυμα έδωσαν το υπέρτατο αγαθό -την ίδια τους τη ζωή- για την ελευθερία της πατρίδας μας και τα ιδανικά του Έθνους, αλλά ταυτόχρονα βυθομετρούμε την πατριωτική μας συνείδηση, ανασκοπούμε και ενδοσκοπούμε, για να συνειδητοποιήσουμε τελικά το μέγεθος της οφειλής μας και την έκταση του χρέους μας έναντι εκείνων που έφυγαν, τούτων που έμειναν και αυτών που ακολουθούν.

Σήμερα ιδιαίτερα που ο Μητροπολιτικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται δύσκολες μέρες, τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει η θυσία του ηρώων του λαού μας είναι ακόμη πιο έντονα, ακόμη πιο επίκαιρα, ακόμη πιο ηχηρά, σημείωσε ο κ Βέργας, προσθέτοντας πως η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί αναμφίβολα ένα εξέχον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη και την Επαρχία .

Ο κ Βέργας χαρακτήρισε ως Δήμαρχος της Πάφου, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι η χθεσινή μουσική παράσταση αποτελεί καρπό της δημιουργικής και γόνιμης συνεργασίας πέντε διαφορετικών φορέων της πόλης μας, του Δήμου Πάφου, του Πανεπιστημίου Νεάπολις, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», του Λαογραφικού Ομίλου «Κτήμα» και του Ιδρύματος Ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους.

Η συνέργεια αυτή και η συνεύρεση πάνω στη ίδια σκηνή μιας πλειάδας Παφίων καλλιτεχνών αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η πόλη μας έχει τις δυνατότητες και διαθέτει τις δυνάμεις να καταστεί ένα φυτώριο πολιτισμού, ένας χώρος έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα με αυθεντικό χαρακτήρα και ιδιόγραφη συμβολή στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι, σημείωσε ο κ Βέργας.

Ο δήμαρχος Πάφου επ’ ευκαιρίας καλωσόρισε με θέρμη στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας το νεοσύστατο «Εργαστήρι Λόγου και Μουσικής Πάφου», που παρουσίασε την χθεσινή εκδήλωση, και να ευχήθηκε σε όλους τους συντελεστές του κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/