Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: To  μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε…

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: To μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε…

Η πόλη μας βρίσκεται ήδη στο στάδιο των εντατικών προετοιμασιών ενόψει της χρονιάς-ορόσημο του 2017.


Ιδιαίτερα ο Δήμος Πάφου ως ο φορέας που διεκδίκησε και έλαβε τον τίτλο, ως η Τοπική Αρχή που έχει την ευθύνη για την δημιουργία των περισσότερων και μεγαλύτερων έργων της απαιτούμενης υποδομής, αλλά και ως μεγαλομέτοχος του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017», εργάζεται πυρετωδώς για να ανταποκριθεί με επιτυχία στη μεγάλη πρόκληση.

Προσωπικά, θεωρώ το ζήτημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της θητείας μας, αφού μέσα από τη μεγάλη και πολυσχιδή αυτή προσπάθεια δίνεται η ευκαιρία στην Πάφο να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να διαμορφώσει την εικόνα της για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι για αυτό το λόγο που, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η δημοτική υπηρεσία, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επιτυχία του μεγάλου στόχου.

Στην παρούσα φάση, οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην «ωρίμανση» των μεγάλων έργων υποδομής, ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη χρηματοδότησή τους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.

Ήδη, ο Δήμος Πάφου έχει επιλέξει, μετά από διαγωνισμό, ως εξωτερικό συνεργάτη για την προώθηση της χρηματοδότησης των έργων το Γραφείο «Ατλαντίς». Αποστολή του Γραφείου αυτού είναι η ετοιμασία ενός ολοκληρώμενου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Πάφου, στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται τα έργα υποδομής, προκειμένου να υποβληθούν –αφού ωριμάσουν- στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (πρώην Γραφείο Προγραμματισμού) για χρηματοδότησή τους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.  

Βασική παράμετρος για την επιτυχία της προσπάθειάς μας αυτής είναι βέβαια οι ίδιοι οι άνθρωποι. Είναι η κοινωνία μας ως σύνολο και ο καθένας μας ξεχωριστά. Είναι ο κάθε Παφίτης, ο κάθε μόνιμος κάτοικος –ντόπιος ή ξένος- που αγαπά την πόλη μας και νοιάζεται γι’ αυτή. Είναι ο κάθε συμπολίτης μας, αλλά και ο κάθε κύπριος, που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και θέλει να γίνει η Πάφος μια επάξια εκπρόσωπος της μικρής μας χώρας στο μεγάλο αυτό θεσμό.

Είναι για το λόγο αυτό που οφείλουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Οφείλουμε να παραμερίσουμε τις οποίες πολιτικές διαφορές μας και –για μια φορά- μονιασμένοι και ενωμένοι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την επιτυχία του μεγάλου στόχου μας. Το χρωστάμε στην πόλη μας, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.  

 

 

Του Γιώργου Σοφοκλέους

  Δημοτικού Συμβούλου Πάφου