Προβλήματα Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς συζήτησε η Συντονιστική

Προβλήματα Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς συζήτησε η Συντονιστική

Σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου και Κοινοτήτων διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, με κύριο θέμα στην ατζέντα τα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς Αγγελο Οδυσέως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς συζητήθηκαν ενόψει και της επικείμενης περιφερειακής σύσκεψης που θα γίνει με τον Υπουργό Υγείας και η οποία υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.


Ο κ. Οδυσσέως αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε με τη Χημικό του Νοσοκομείου, η οποία θα απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να διευθετηθεί η αντικατάστασή της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ακόμη και κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών- όπως είπε- αφού μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα μεταφέρονται τα δείγματα στο Χημείο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη – όπως είπε- ότι η διευθέτηση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, όταν μάλιστα πρόκειται για μια περιοχή όπου ο κόσμος ουσιαστικά δεν έχει άλλες επιλογές.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς σημείωσε πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν με τα οικονομικά του κράτους.

Θεωρεί όμως, πρόσθεσε, ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να αντικρίσει με μεγαλύτερη ευαισθησία τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς.

Έθεσε μάλιστα θέμα άμεσης αντικατάστασης της Χημικού που θα απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και την τοποθέτηση μόνιμα ενός ειδικού παθολόγου για τους θαλάμους εσωτερικών ασθενών, αφού μετά τη μετακίνηση του προηγούμενου γιατρού, στους θαλάμους υπηρετεί ένας μόνιμος ειδικός παθολόγος και ένας καρδιολόγος, που καθιστά δύσκολη και προβληματική τη λειτουργία των θαλάμων των εσωτερικών ασθενών.

Επιπρόσθετα, στο νοσοκομείο απαιτείται, σημείωσε, η αύξηση των ημερών κατά τις οποίες οι γιατροί ειδικοτήτων επισκέπτονται το Νοσοκομείο, η ενίσχυση της μονάδας ασθενοφόρων με τους δύο επιπλέον διασώστες που θα εκτελούν χρέη οδηγών, η τοποθέτηση δεύτερου χημικού και δεύτερου ακτινογράφου, ώστε το Νοσοκομείο να είναι σε θέση να παρέχει ικανοποιητικού επιπέδου πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα.

Επίσης, τέθηκε και το θέμα της αλλαγής στο σχέδιο εργασίας των ιατρών, αφού -όπως ανέφερε ο κ. Οδυσσέως- με το σημερινό σχέδιο οι γιατροί σήμερα είναι υποχρεωμένοι αν εργάζονται επί 24ωρου βάσεως ενεργή εφημερία 6 ή 7 εικοσιτετράωρα το μήνα ανάλογα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου (κανονική άδεια ή πολυήμερες άδειες ασθενείας) με χαμηλή μάλιστα αποζημίωση τα τελευταία χρόνια, με το γεγονός αυτό να αποβαίνει σε βάρος των ασθενών και της αποτελεσματικότητας των γιατρών.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα των προβλημάτων που παρουσιάζονται από αφυπηρετήσεις/ παραιτήσεις ή πολυήμερες απουσίες είτε λόγω κανονικής άδειας είτε λόγω άδειας ασθενείας στην αντικατάσταση αλλά και από τους κοινοτάρχες του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς τέθηκε το θέμα της τήρησης του προγράμματος επισκέψεων γιατρού στις κοινότητες αλλά και η δημιουργία σταθμού ασθενοφόρων στην κοινότητα Νέων Δημμάτων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων Νέων Δημμάτων, Πωμού, Παχυάμμου.

Ο κ. Οδυσσέως ανέφερε πως η ενίσχυση του Νοσοκομείου κρίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένη, ώστε το Νοσοκομείο να είναι σε θέση να καταστεί βιώσιμο και μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Πέραν των πιο πάνω, καθολικό αίτημα των Τοπικών Αρχών του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς είναι – όπως είπε- η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου, το οποίο θα μπορεί με μεγαλύτερη επάρκεια να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες ιατρικής φροντίδας των κατοίκων της ακριτικής περιοχής Πόλης Χρυσοχούς.

Εξάλλου, στη σύσκεψη τέθηκε εκ νέου το θέμα της ανέγερσης Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι, το θέμα του αυτοκινητόδρομου Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς καθώς και η σύνδεση της Πόλης Χρυσοχούς με τα αεροδρόμια με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)