Προβολή του ντοκιμαντέρ Ολκάς

Προβολή του ντοκιμαντέρ Ολκάς

Μπροστά  από το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου  πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η προβολή του  ντοκιμαντέρ «Ολκάς» στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, το οποίο αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο και στον τόπο με διάσταση επιστημονική αλλά και τουριστική.

Το ντοκιμαντέρ όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση  αποτυπώνει πανέμορφες εικόνες από τα τόσο μοναδικά, γραφικά τοπία που περιβάλλουν τη Μαύρη Θάλασσα.


Μια εμπειρία γεμάτη έντονα συναισθήματα, εντυπωσιακές εικόνες, εξωτικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς  χώρους και μνημεία.

Στα πλαίσια της έκθεσης διατέθηκε επίσης δίγλωσσος  κατάλογος στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Νωρίτερα χθες το πρωί  εγκαινιάσθηκε η φωτογραφική έκθεση Ολκάς  στα πλαίσια της εκδήλωσης «Αθλητισμός-Εθελοντισμός» στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου της Πάφου

Ο Χαράλαμπος Χοτζιάκογλου Βυζαντινολόγος πρόεδρος της εταιρείας Κυπριακών σπουδών μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως η  έκθεση φέρει το όνομα του εμπορικού πλοίου, το οποίο για αιώνες ταξίδευε στις θάλασσες μεταφέροντας εμπορεύματα, ανθρώπους και ουσιαστικά πολιτισμό.

Η έκθεση αυτή συνέχισε παρουσιάζει την ιστορία των ιστορικών λιμένων όπως αυτή εξελίσσεται  . Για το ερευνητικό έργο συνεργάσθηκαν – όπως είπε- ποικίλοι φορείς μουσεία, επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και ινστιτούτα από επτά χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Τουρκία και Κύπρο.

Η έκθεση θα  μείνει  στο Μεσαιωνικό  κάστρο της Πάφου μέχρι το τέλος του Αυγούστου .

Είπε ακόμη, πως με την έκθεση αυτή αναδεικνύεται ο ρόλος της Κύπρου από δύση προς ανατολή όσο και από βορρά προς νότο.

Εξάλλου η προϊσταμένη του έργου «Ολκάς» δρ Φλώρα Καραγιάννη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ελλάδα  ανέφερε πως η έκθεση που εγκαινιάστηκε σε συνεργασία με το Δ. Πάφου και το Πάφος 2017 αποτελεί νέα προσπάθεια προβολής και ανάδειξης των μεσαιωνικών λιμανιών από τον Εύξεινο Πόντο στη ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Βουλγαρία αποτελεί την τιμώμενη χώρα της έκθεσης της Ολκάδος στην Πάφο.

Εξάλλου ο Νikolai Karaivanov επιτετραμμένος της πρεσβείας της Βουλγαρίας στη Κύπρο μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη  συμμετοχή της χώρας του στην έκθεση Ολκάς ΙΙ. Είπε μάλιστα πως η έκθεση θα είναι επισκέψιμη όλο αυτό το διάστημα από ντόπιους και ξένους.

Η Ιστιοπλοΐα Αγάπης, με κεντρικό σύνθημα «Εθελοντισμός-Αθλητισμός Μάθημα Ζωής» προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία προβληματισμού και ενδοσκόπησης για την αξία και τη σημασία του αθλητισμού και του εθελοντισμού στο σύγχρονο κόσμο και στην κυπριακή κοινωνία ειδικότερα ανέφερε σε ομιλία ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Η σημερινή εκδήλωση  πρόσθεσε, « αποσκοπεί στην ενεργοποίηση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων στα εξέχοντα αυτά θέματα και στα μηνύματα που εκπέμπουν».

Ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού και νεολαίας του Δ. Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου έχει στο επίκεντρο του τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό ως βασικούς παραμέτρους κοινωνικής προσφοράς στους δημότες και κυρίως προς τους νέους. Για αυτό συνέχισε, αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και του ΚΟΑ για να συμμετάσχει στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, με σύνθημα Εθελοντισμός – Αθλητισμός – μαθήματα ζωής.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)