Προωθείται η δημιουργία εξωτερικού ιατρείου στη Γεροσκήπου

Προωθείται η δημιουργία εξωτερικού ιατρείου στη Γεροσκήπου

Την ανάγκη αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου


και της κτιριακής επέκτασης έθεσαν ο Διευθυντής του Νοσοκομείου και οι Διευθυντές των κλινικών στον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Νοσοκομείο σήμερα το πρωί.

Ο κ. Πετρίδης, μετά το πέρας της επίσκεψης, ανακοίνωσε πως αντί να γίνει η κτιριακή επέκταση στο Νοσοκομείο Πάφου, ανέλαβε τη δέσμευση να παρουσιάσει εισήγηση για τη δημιουργία ενός εξωτερικού ιατρείου στην περιοχή της Γεροσκήπου. Αυτή η απόφαση, είπε, «ήταν προαναγγελμένη εδώ και αρκετό καιρό, και φαίνεται ότι έφτασε η πλήρωση του χρόνου να ολοκληρωθεί», προσθέτοντας πως η προσπάθεια θα γίνει άμεσα.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη στο Νοσοκομείο αφού, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συναντήσει συναδέλφους και συνεργάτες του. Ανέφερε πως ύστερα από την προκαταρκτική ενημέρωση που έτυχε βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να πει ότι όλα κυλούν ομαλά και τροχιοδρομούνται λύσεις.

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο τη μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε πως η κρίση έφερε περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Εκείνο που επιθυμεί το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, είναι να προσφέρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στους αρρώστους, προσθέτοντας πως γίνονται σκέψεις όσον αφορά την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων και των υπηρεσιών . Ο κ. Πετρίδης εκτίμησε πως το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις συντεχνίες θα εξεύρουν τη λύση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να εξεταστούν και οι δύο πυλώνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός. Προσπάθεια μας, συνέχισε, είναι να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας και σύζευξης. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως είναι εις γνώση του τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά από τα ιδιωτικά ιατρικά νοσηλευτήρια ενώ ως λύση έθεσε την αναγκαιότητα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, αλλά και την αγορά κάποιων υπηρεσιών.

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε επίσης πως το Υπουργείο του βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των λιστών αναμονής. Γίνεται, είπε, «μια κοστολόγηση το τι κοστίζει στο δημόσιο, και τι θα πρέπει να ζητήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας πως μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα σημεία, και σε συνεννόηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο θα καθοριστεί πλαίσιο συνεργασίας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα της μακροχρόνιας αναμονής των ασθενών στις λίστες. Από την άλλη, σημείωσε, «εφόσον το κόστος μας θα είναι τέτοιο που θα μας επιτρέπει να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, θα τις αγοράσουμε».

Έρευνα για το θάνατο 57χρονου στο Νοσοκομείο Πάφου

Εντολή στο Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών έδωσε ο Υπουργός Υγείας για τη διενέργεια έρευνας για το θάνατο του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως χθες έλαβε την επιστολή παραπόνου από τους οικείους του 57χρονου και κατόπιν τούτου «έχει ορίσει λειτουργό για τη διενέργεια της έρευνας».

Να είστε βέβαιοι, συνέχισε, «ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας, το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα».

Το μεσημέρι ο κ. Πετρίδης θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς όπου θα παρακαθίσει σε σύσκεψη με τη Διεύθυνση του νοσηλευτηρίου και το Δήμαρχο Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελο Οδυσσέως, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστούν τα προβλήματα που εξακολουθούν να παρουσιάζονται στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ανάμεσα στα κύρια ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν με τον Υπουργό Υγείας είναι η πρόσληψη αιμολήπτη και ενός ακόμη οδηγού ασθενοφόρου, ή εθελοντών οδηγών καθώς και η αύξηση των ωρών λειτουργίας του φυσιοθεραπευτηρίου εβδομαδιαίως.

Επίσης η τοποθέτηση στο νοσοκομείο Πόλεως δεύτερου χημικού, και ενός ακόμη ακτινογράφου οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι τόσο για την ομαλή λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση, όσο και για την εξυπηρέτηση των θαλάμων εσωτερικών ασθενών κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες.

ΠΗΓΗ/ΚΠ/