Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο , λέει ο Ν. Κουγιάλης

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο , λέει ο Ν. Κουγιάλης

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση του με το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου


ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης . Ο κ Κουγιάλης συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ανθούλλα Σαββίδου και τον Ειδικό Συνεργάτη στο Υπουργείο του Πανίκο Καψό ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Επαρχία και αφορούν κυρίως το Υπουργείο του. Συγκεκριμένα σημείωσε συζητήθηκε το θέμα της αφαλάτωσης , το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα αλλά και τη πιθανή χρηματοδότηση της Επαρχίας από τα διαρθρωτικά ταμεία και από τα ταμεία που χειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος .

Σε σχέση με την αφαλάτωση ο κ Κουγιάλης ενημέρωσε ότι αύριο θα γίνει μια συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας της αφαλάτωσης « Μεσόγειος» τονίζοντας πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει αυτή την μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο. Παρά το γεγονός συνέχισε, «ότι η Πάφος σήμερα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ούτε στην ύδρευση ούτε στην άρδευση και υπάρχει σημαντική πληρότητα στα φράγματα που ικανοποιεί τις ανάγκες της Πάφου για τα υπόλοιπα τρία χρόνια », ωστόσο ξεκαθάρισε, « για λόγους ασφάλειας και επειδή μπαίνουμε σε μια περίοδο ανομβρίας θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την μονάδα». Ευελπιστώ συνέχισε « ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι συμφέρουσα για το Κράτος αλλά και για τους επενδυτές της αφαλάτωσης ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο έγινε στο Υπουργείο του οποίου προΐσταται πρόταση από την εταιρεία ο κ. Κουγιάλης ανέφερε « μας έγινε μια πρόταση στο παρελθόν θα μπούμε σε μια διαπραγμάτευση με την εταιρεία και ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι συμφέρουσα και για το Κράτος αλλά και για τους ίδιους τους επενδυτές».

Αναφορικά με το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είπε πως αναμένει στις επόμενες μέρες αυτό το διαχειριστικό σχέδιο. Έχει είπε ολοκληρωθεί η εργασία η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια , και ενημέρωσε το ΕΒΕ Πάφου πως όταν έχει στα χέρια του αυτή την μελέτη θα ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους, προσθέτοντας πως από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει την επαρχία για 25 και πλέον χρόνια.

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε και στο θέμα της πιθανής χρηματοδότησης της ευρύτερης Επαρχίας από τα διαρθρωτικά ταμεία που χειρίζεται το Υπουργείο. Έχουμε είπε συμφωνήσει ότι θα ενημερώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες το επιμελητήριο για όλα αυτά τα προγράμματα , έχουμε συμφωνήσει ότι θα γίνει ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για την Επαρχία και το Υπουργείο Γεωργίας θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Επαρχία Πάφου- όπως ανέφερε- ούτως ώστε να αντλήσει πόρους και να γίνουν κάποια έργα τα οποία να προσθέσουν αξία στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συνέχισε ο κ. Κουγιάλης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την γεωργία . Παρατήρησε επίσης πως το Υπουργείο του θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο με στόχο να ωφεληθεί η Επαρχία και οι κάτοικοι της περιοχής με απώτερο στόχο την ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα Ομογενών της Πάφου βάση του οποίου ζήτησαν χαλίτικη γη για να εργαστούν ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως πριν από δύο περίπου μήνες έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τα κριτήρια με τα οποία μπορεί να εκμισθωθεί η κρατική γη προς τους πολίτες αυτού του Κράτους . Μπορεί σημείωσε οποιοσδήποτε πολίτης να αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλει την αίτηση του και θα αξιολογηθεί αν πληρεί τα κριτήρια ούτως ώστε να του εκμισθωθεί γη για να καλλιεργήσει .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Λεπτός ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης του ΔΣ του ΕΒΕ με το κ. Κουγιάλη , ο Υπουργός ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της Επαρχίας αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και Επαρχία τα τελευταία 6 χρόνια. Θέσαμε είπε το θέμα της σχεδόν παντελούς απουσίας έργων υποδομής ή έργων που καθυστερούν για πολλά χρόνια. Ο κ. Λεπτός σημείωσε επίσης πως λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου έχουν και άλλους οικονομικούς πόρους πέραν από τους καθαρά εξαγωγικούς όπως είναι ο τουρισμός ή η περίπτωση της ανάπτυξης γής ( όπως τα κυβερνητικά γραφεία , τον τομέα των υπηρεσιών αναπτυγμένων , τον τομέα υδρογονανθράκων του οποίου η υποδομή θα είναι κατά κύριο λόγο στην Λεμεσό και στην Λάρνακα , λιμάνια και μεγάλα αεροδρόμια ) στην περίπτωση της Πάφου – όπως είπε- το μόνο που απομένει είναι ο τουρισμός και η ανάπτυξη γης. Επεσήμανε επίσης πως το ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε στον κ , Κουγιάλη πως απαίτηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είναι να δοθεί προτεραιότητα από τα υφιστάμενα κονδύλια και Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα που υπάρχουν για την Επαρχία της Πάφου.

Ο κ. Λεπτός ανακοίνωσε επίσης πως εντός των προσεχών ημερών θα γίνει μια ειδική σύσκεψη μαζί με τους αξιωματούχους του Υπ. Γεωργίας στο πλαίσιο της οποίας – όπως είπε- θα γίνει ενημέρωση για το πώς η Πάφος θα μπορεί να ενταχθεί σ΄ αυτά τα προγράμματα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε ακόμη πως με τον κ. Κουγιάλη συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του τεχνητού υφάλου που περί τις 20 Ιουνίου θα γίνει η πόντιση του σκάφους που αγόρασε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Επαρχίας Πάφου καθώς και άλλες κατασκευές από το Τμήμα Αλιείας. Αρχές του Ιουλίου είπε, θα είναι έτοιμος ο τεχνητός ύφαλος  ενώ θα συζητηθεί περαιτέρω – όπως είπε- η διαχείριση του τεχνητού υφάλου. Επιπρόσθετα τόνισε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής περιφέρειας Πάφου έχει υποβάλει προκαταρκτική πρόταση για διατήρηση και εμπλουτισμό του χώρου από την Εταιρεία.

Τέλος κατά την συνάντηση ο κ. Λεπτός πρόσφερε στον κ. Κουγιάλη το τεύχος με τα 50χρονα του ΕΒΕ Πάφου.