Πρόταση Τμήματος Περιβάλλοντος για μείωση των αποβλήτων των ξενοδοχείων

Πρόταση Τμήματος Περιβάλλοντος για μείωση των αποβλήτων των ξενοδοχείων

Συνάντηση με αντικείμενο την παρουσίαση πρότασης για τη μείωση των αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

Η συνάντηση οργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και σ’ αυτή προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Δήμαρχοι Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας, οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Χλώρακας και Κισσόνεργας και ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ.


Στη συνάντηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης πως σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την πρόθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην υλοποίηση πρότασης/προγράμματος με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από παραλιακές ξενοδοχειακές μονάδες και συναφείς χώρους (εστιατόρια κ.ά.), σε μια προσπάθεια μείωσης των εν λόγω αποβλήτων.

Επιδίωξη είναι επίσης όπως το έργο συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κατ` αρχήν στις τοπικές Αρχές που είναι οι Δήμοι και οι κοινότητες και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής σε τέσσερις ροές οικιακών και μη απορριμμάτων.

Όπως επεξήγησε ο κ. Χατζηπαναγιώτου το πλαστικό χαρτί, το μέταλλο, τα γυαλί και τα οργανικά προέρχονται από κέντρα εστίασης, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ανέφερε ακόμα πως έχει επιλεγεί το παραλιακό μέτωπο και οι αντίστοιχοι Δήμοι της Επαρχίας Πάφου οι οποίοι περιλαμβάνουν αυτά τα υποστατικά ώστε να επιτύχουμε – όπως ανέφερε- το μέγιστο της απόδοσης στη διαλογή με συγκέντρωση σε κύριες τουριστικές περιοχές σ’ αυτή τη φάση.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε πως η ανάμειξη, η συνεργασία και η εμπλοκή τόσο των Ξενοδόχων όσο και των συνδέσμων τους είναι άμεση και αναγκαία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, είπε, προσπαθεί να μάθει ποιοι Δήμοι και κοινότητες ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα ενώ στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί απάντηση εκ μέρους τους ποιοι μπορούν και θέλουν να προχωρήσουν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής των Ξενοδόχων του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θέμης Φιλιππίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ενημέρωση που έτυχε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, λέγοντας πως αυτή η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό έχει πάρει σάρκα και οστά και ευχήθηκε όπως η τοπική αυτοδιοίκηση την προχωρήσει πάρα κάτω.

Εμείς, κατέληξε, «έχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της διαλογής των απορριμμάτων που θα προσφέρει όχι μόνο στην περιβαλλοντική διαχείριση των ξενοδοχείων αλλά θα μειώσει και τα απόβλητα στη βάση της παραγωγής τους».

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)