Πώς ψηφίζουμε: Με Εκλογικό Βιβλιάριο ή Ταυτότητα

Πώς ψηφίζουμε: Με Εκλογικό Βιβλιάριο ή Ταυτότητα

O κάθε εκλογέας για να μπορέσει να πάρει ψηφοδέλτιο πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας και να είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου.

Oι υπεύθυνοι υπάλληλοι στο εκλογικό κέντρο οφείλουν να δώσουν σε κάθε εκλογέα τρία ψηφοδέλτια. Ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή Δημάρχου, ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή Mελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή Μελών της Σχολικής Εφορείας, πάνω στα οποία είναι γραμμένα τα ονόματα όλων των υποψηφίων που προτάθηκαν για εκλογή στο αξίωμα Δημάρχου, Mελών του Δημοτικού Συμβουλίου και Μελών της Σχολικής Εφορείας του οικείου Δήμου.


Tα ονόματα των υποψηφίων Mελών Δημοτικού Συμβουλίου και Μελών της Σχολικής Εφορείας κάθε συνδυασμού κόμματος ή συνδυασμού ανεξαρτήτων, βρίσκονται σε χωριστή αριθμημένη στήλη πάνω στο ψηφοδέλτιο.

Tα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα, πρέπει να φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος επίσημη σφραγίδα.

O εκλογέας, αφού πάρει τα ψηφοδέλτια, θα αποσυρθεί στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό στο εκλογικό κέντρο. Εκεί, θα ανοίξει τα ψηφοδέλτια και θα σημειώσει μυστικά, με πέννα μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, το κατάλληλο σημείο «X» ή «+» ή «» μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από το όνομα του υποψηφίου Δημάρχου και κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, για την εκλογή Μελών Δημοτικού Συμβουλίου και την εκλογή Μελών Σχολικής Εφορείας, ανάλογα με την προτίμησή του.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει Συνδυασμό Κόμματος ή Συνδυασμό Ανεξαρτήτων, για την εκλογή Μελών Δημοτικού Συμβουλίου και την εκλογή Μελών Σχολικής Εφορείας μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε κάποιο υποψήφιο ή κάποιους υποψηφίους του Συνδυασμού αυτού, σημειώνοντας μέσα στα μικρά τετράγωνα, που βρίσκονται δίπλα από το όνομα κάθε υποψηφίου, σταυρό προτίμησης. Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από όσους προβλέπονται από τους σχετικούς Νόμους, για κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε κάθε Δήμο, καθορίζεται με βάση τον αριθμό των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Μελών της Σχολικής Εφορείας.